Skocz do zawartości

76 rocznica śmierci Marszałka Piłsudskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Piłsudski był małym Hitlerem", ponieważ tak jak on postawił naród do pionu", takim współczesnym Piłsudskim można było nazwać też Josipa Broza Tito, który twardą ręką rządził Jugosławią, Tito - żył był spokój, Tito - zmarł a oni wykańczali się na wzajem.

Miałem okazję być 12 maja na Wawelu, więc złożyłem mu hołd, nam potrzeba więcej takich ludzi.

Może porównanie nie do końca zręczne ale intencje słuszne. Dlaczego dziś większość z nas wzdycha do marszałka? Bo ma dość obłudy, hipokryzji, zakłamania itd.
Za Marszałka nie za długo ostałby się Sejm złożony z parlamentarnych pasożytów typu palikot, niesiołowski, zbycho, miro itd.

Moja ś.p. mama opowiadała że gdy była dzieckiem to na własne oczy widziała Pana Marszałka w Wilnie.
To był WIELKI CZŁOWIEK. Potrzeba nam takich.

Bić kurwy i złodziei... "

(Rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.)

Piłsudski też nie był dyplomatą, jak Paderewski, czy Mościcki, Piłsudski był człowiekiem z ludu, jak 45 lat po jego śmierci Wałęsa. O tym jakim Piłsudski był człowiekiem świadczy jego język, mówił wulgarnie, ale tym podkreślał słabość narodu.

Oto kilka przykładów (z góry przepraszam za wulgaryzmy zawarte w treści cytatów).

Ja tego, proszę pana, nie nazywam Konstytucją, ja to nazywam konstytutą. I wymyśliłem to słowo, bo ono najbliższe jest do prostituty. Pierdel, serdel, burdel.
Opis: o sytuacji bezwładu politycznego w Polsce.

Kto nie był socjalistą za młodu, ten na starość będzie skurwysynem.
Opis: broniąc się przed zarzutami endecji.

Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy.
Opis: o Polsce.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.
Opis: w czasie rozmowy z dziennikarzem o Miejscu Odosobnienia w Berezie Kartuskiej.

No i na koniec chyba najsłynniejsze słowa marszałka

Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić.
Opis: do współpracowników po przyjeździe z Magdeburga do Warszawy, 11 listopada 1918, o socjalistycznym rządzie powołanym kilka dni wcześniej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie