Skocz do zawartości
  • 0

Coś" w łusce (chyba materiał ;])

Kamil1994

Pytanie

Napisano

Witam. Jak wyżej. Było w łusce po mośku. Co ciekawe spłonka łuski nie jest zbita, a to coś" to materiał lub papier. Miejscówka gdzie była łuska 1-wojenna. Chyba, że komuś się nudziło i wepchał tam ten materiał, sam nie wiem. Czy zdarzyło się komuś coś podobnego? Dodam, że wyjąłem dopiero do połowy łuski, dużo tego ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jak wyżej. Było w łusce po mośku. Co ciekawe spłonka łuski nie jest zbita, a to coś" to materiał lub papier. Miejscówka gdzie była łuska 1-wojenna. Chyba, że komuś się nudziło i wepchał tam ten materiał, sam nie wiem. Czy zdarzyło się komuś coś podobnego? Dodam, że wyjąłem dopiero do połowy łuski, dużo tego ;]

Napisano
Resztki nieśmiertelnika zrobione przez żołnierza?? Spotkałem się z łuską z odwrotnie włożonym pociskiem w której zamknięta była karteczka z imieniem i nazwiskiem. Choć te resztki wyglądają bardziej na materiał niż papier...
Napisano
Wstawię jeszcze fotkę, z łuską, gdzie jest chyba papier, również spłonka nie jest zbita. Dziwne to trochę... Również miałem to skojarzenie z zapalniczką, ale odrzuciłem. Ewentualnie pędzelek do golenia. A tak jeszcze dodam, że tam gdzie był materiał łuska przejaśnia się żółtym mosiądzem, co świadczy, że to musiało być włożone zaraz po wysypaniu prochu czy jakoś tak.
Napisano
witam nabój ćwiczebny powinien posiadać drewniany czubek miałem takie ale polskie od mausera też taka dziwna wata była na moje 99% ćwiczebniak
Napisano
ciekawe bo ja dwa dni temu znalazłem mauserka i też był wypchany podobnymi kłakami. Na początku też myślałem ,że to jakaś przybitka [w tych z drewnianymi pociskami taka filcowa była], ale wygrzebałem wszystko i były same kłaki, tylko że czarne brudzące jakby pakuły zgniłe.
pozdro
Napisano

P

19 06

M

(czy to czasem nie produkcji niemieckiej?). Znaleziony w lesie, mosiek, również bez czubka, z czymś w środku, lecz tutaj bardziej to przypomina papier.

Napisano

tak wygląda pierwszowojenny ćwiczebniak, pocisk to wzinięty kawałek makulatury. http://7.62x54r.net/MosinID/MosinAmmoID01.htm

Nie mam pojęcia czym jest ta wełna i jaką pełniła rolę, jeśli nietroceluloza to weź kałałek i podpal :)

http://www.youtube.com/watch?v=94JOf7AdX4M

Napisano

Ja maiłem w mośku z 1896 resztki opakowańia po papierosach (chyba), szyjka była rozcalona a łuska bez spłonki, w środku trochę prochu bezdymnego żółtawego koloru. Sam jestem ciekaw co to za wynalazki :)

Napisano
Sprawdzimy jak się pali, sprawdzimy. W każdym bądź razie piszcie jeszcze co wam udało się znaleźć w łuskach oprócz prochu i piachu :) I jakieś sugestie co o tym sadzicie i co to może być.

pozdro.
Napisano
Przeca to resztki zapalniczki,napchane waty a potem nasączało się to np naftą.Jest tego za dużo i za ciasno upchane na Wasze ćwiczebne teorie(przybitka w ślepaku" bo o bawełnie strzelniczej nie mam mowy).
Sprawdź czy na łusce są jakieś ślady lutowania itp.

Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie