Czlowieksniegu Napisano 10 Kwiecień 2011 Autor Share Napisano 10 Kwiecień 2011 Wystawa Festung Breslau 1945 - nieznany obraz" to tytuł wystawy, którą będzie można oglądać na wrocławskim Rynku od polowy kwietnia. Wystawie będzie towarzyszyć konferencja naukowa pod tym samym tytułem.Juliusz Woźny, rzecznik prasowy Ośrodka Pamięć i Przyszłość" poinformował, że fotografie z wystawy pochodzą ze zbiorów: Ośrodka Pamięć i Przyszłość", Zakładu Narodowego im. Ossolińskich, Muzeum Miejskiego Wrocławia oraz prywatnych zbiorów.[...]Z kolei po zakończeniu konferencji w Centrum Studiów Niemieckich i Europejskich. Willy'ego Brandta odbędzie się pokaz filmów dokumentalnych o Festung Breslau" wraz z komentarzem. - Będzie to projekcja rzadko pokazywanych dokumentów niemieckich i polskich, ukazujących sytuację we Wrocławiu przed ogłoszeniem go twierdzą - zmagania wojsk radzieckich i niemieckich oraz zniszczenia i ich skutki dla dalszego życia miasta - mówił Woźny.http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/wroclaw/festung-breslau-1945-nieznany-obraz,1,4237203,region-wiadomosc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm Napisano 2 Maj 2011 Share Napisano 2 Maj 2011 Instytut Historyczny Uniwersytetu WrocławskiegoiCentrum Studiów Niemieckich i Europejskichim. Willy`ego Brandta Uniwersytetu WrocławskiegoPROGRAM OGÓLNOPOLSKIEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ:FESTUNG BRESLAU 1945 – nieznany obraz.Miejsce konferencji – ul. Szewska 49, I p.Audytorium Instytutu Historycznego Uniwersytetu WrocławskiegoGodz. 10.00 – otwarcie konferencji I sesja – 10.15 1. Rościsław Żerelik – Legenda generała Iwana Połbina – powstanie i trwanie. 2. Paweł Piotrowski - Przez uchylone drzwi Podolska – nowe rosyjskie źródła dotyczące walk o Kriepost Breslau.3. Grzegorz Hryciuk – Między fascynacją a brązownictwem. Oblężenie Festung Breslau na tle rosyjskiej literatury historycznej po 1991 r.4. Marek Włodarczyk – Straty 6 Armii w walkach o Festung Breslau 8.02-6.05.1945 w świetle rosyjskich dokumentów. 5. Joanna Hytrek-Hryciuk – „Wyzwoleni i wyzwoliciele”. Ludność niemiecka a żołnierze Armii Czerwonej we Wrocławiu.12.00 – przerwaII sesja – 12.306. Marek Zybura – Walter LaBmann: „Moje przeżycia w Festung Breslau. Zapiski” - Komunikat źródłowy.7. Wojciech Kunicki – Friedrich Grieger i jego książka „Wie Breslau fiel” z 1948 r.8. Tomasz Głowiński – „Aus Breslau wurde Wrocław” Franza Ottona Jerriga/Jerzykiewicza.9. Krzysztof Ruchniewicz – Festung Breslau w powojennej prasie ziomkowskiej w Niemczech. 10. Andrzej Dębski – Breslau w niemieckiej propagandzie filmowej czasu II wojny światowej 11. Grzegorz Strauchold – Wrocławska fala – niemiecki Wrocław i Festung Breslau na polskich rynku wydawniczym w XXI w. 12. Andrzej Kraska-Lewalski – Wrocław Wyzwolony!" – obraz walk o stolicę Dolnego Śląska w świetle wrocławskiej prasy lokalnej w latach 1945-1989.15.00 – przerwaIII sesja – 15.3013. Zygmunt Woźniczka – Znaczenie obrony Górnego Śląska w 1945 dla spowolnienia sowieckiego ataku na Wrocław.14. Mieczysław Leber – Niemieckie próby deblokady Festung Breslau – luty – maj 1945.15. Marcin Milczarek – Pojazdy pancerne w walkach o Festung Breslau. 16. Edward Sobczak – „Giganty” nad Festung Breslau.17. Wojciech Witkowski – Obrona przeciwlotnicza w Festung Breslau – wrzesień 1944-maj 1945.17.15 – dyskusja i zakończenie konferencji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shark14_a1 Napisano 4 Maj 2011 Share Napisano 4 Maj 2011 a kiedy jest ta konferencja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 5 Maj 2011 Autor Share Napisano 5 Maj 2011 6 maja, o godz. 10 w Auli Instytutu Historycznego UWr przy ul. Szewskiej 49 zacznie się konferencja naukowa Festung Breslau 1945. Nieznany obraz", a o godz. 18 odbędzie się pokaz filmów dokumentalnych pokazujących walkę o twierdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 Yeti Ty mieszkasz we Wrocławiu czy w Breslau.Przecież to inne miasta.To ja nie wiem 8i15 maja 2011r ja lądowałem i startowałem z Wrocławia czy Breslau.Ma dworcu głównym było napisane Wrocław ale może gdzie indziej było napisane inaczej.I Wy mieszkańcy Wrocławia badacie ,,bohaterstwo ,,niemieckich obrońców Breslau?Yeti ty myśl,jak będziesz myślał to nie zostaniesz myśliwym tylko będziesz wiedział.Bo kochany pomiędzy tym co wolno a co nie istnieje pole pod nazwą niepowinno się.Polski obywatel niepowinnien świetować ,,bohaterstwa ,,niemieckich żołnierzy bo tylko dzięki temu że oni tam dostali w ... Polska dostała to miasto/ale bez obywateli./moja mama i ojciec studiowali tam i Tam się poznali./stąd realia wrocławia z końca lat 50-tych znam/Dlatego uważam że moge w tym temacie zabrać głos.Chcą niemcy świętować niech świetują np w Strasburgu.Myślę że nie wszystko jest na sprzedaż.Mam rację czy nie?Oto jest pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 jacek 1962 o co ci chodzi, o czym ty piszesz? Chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem. A jak niby miał być tytuł twierdza Wrocław określenie Festung Breslau" jest historyczne tak wtedy był określany Wrocław i nazwa jest adekwatna do tematu konferencji i wystawy po drugie Niemcy w tym temacie nie mają nic do gadania konferencja z tego co mi wiadomo była organizowana przez polskie instytucje i nie miała na celu żadnej gloryfikacji ani Niemców ani Rosjan, jest to typowa konferencja naukowa historyczna. A racji nie masz chociaż pytanie było skierowane do kogoś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kindzal Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 Dla Jacka zrobimy wyjatek i nazwe konferencji zmienimy na Festung Wrocław" ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 18 Maj 2011 Share Napisano 18 Maj 2011 generalnie mało jest informacji o obronie twierdzy festng breslau warto tą wystawę odwiedzić, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 Uff-wm myśl czytając program tej konferencji.Potem przeczytaj mój post.Zaproponuj Francuzom aby w Strasburgu zrobili konferencę naukową w temacie przyłączenia Strasburga do Rzeszy po wojnie Francusko-Pruskiej.Oni się zgodzą bo to przecież Historia a Rząd Niemiec da kasę.Ja rozumiem potrzebę pozyskania środków ,Historycy to ubogi naród ,ale tak się sprzedawać?I na koniec, na podstawie jakich żródeł Ci naukowcy napiszą o armii sowieckiej?Ty mi wytłumacz tytuł,, Wyzwoleni i wyzwoliciele ,,tej pani naukowca od siedmiu boleści,odkąd to armia sowiecka wyzwalała ziemie niemieckie./armia sowiecka zdobywała niemcy i traktowała je jako zdobyte a nie wyzwolone/A tablice z zakazem fraternizacji ty widział na zdjęciach z frontu zachodniego./na granicy niemiec/A Rosjanie mścili się jak mogli na Niemcach za ich zachowanie na wschodzie.wm-ty mi to napisz bo ja po przeczytaniu tego programu to już nic nie rozumiem.Dla mnie to jest debilizm naukowy i tyle./tego nie było nawet za komuny.Za ile?Oto jest pytanie.Panowie każdy może robić z czasem wolnym co chce,chcecie iść na tą Konferencję to pójdziecie.Ja miałem pewne zapytania więc je wyraziłem.Czekam z zapartym tchem na wasze sprawozdanie z tego ,,wydarzenia,,jak je przeczytam to się odniosę Ja się na pewno mylę,więc Ty mi odpowiedz na te moje pytaniaJeśli ta sesja ma poziom podobny do tytułów to wstyd dla środowiska Historyków z miasta Wrocławia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm Napisano 19 Maj 2011 Share Napisano 19 Maj 2011 jacek1962 to chyba ty nie myślisz czytając program konferencji, bo ja go doskonale zrozumiałem ale ty widzę masz z tym duże problemy. Nie wiem czemu szukasz spisku w organizowaniu konferencji, przecież Niemcy przegrali tę wojnę dzięki czemu te tereny są teraz w Polsce, jeśli chcesz wiedzieć to właśnie w Niemczech nie chcą o tym mówić.Nie wiem czemu czepiasz się tego tytułu Joanna Hytrek-Hryciuk – „Wyzwoleni i wyzwoliciele”. Ludność niemiecka a żołnierze Armii Czerwonej we Wrocławiu.- jak widzę po twojej wypowiedzi to ty go nie rozumiesz i nie wiesz co w polskiej gramatyce oznacza pisanie w cudzysłów. dalej nie mam ci zamiaru tłumaczyć co autor miał na myśli tylko odsyłam do przeczytania za jakiś rok materiałów po konferencyjnych, gdyż mają się one ukazać drukiem. Konferencje organizował dr.Tomasz Głowiński z Uniwersytetu Wrocławskiego z funduszy Uniwersytetu i innych instytucji więc Niemcy tu ani złotówki nie dali w brew twoim obawom.jacek1962 zadałeś pytanieI na koniec, na podstawie jakich żródeł Ci naukowcy napiszą o armii sowieckiej?"- na podstawie dokumentów rosyjskich z archiwów rosyjskich oraz w niektórych tematach na podstawie relacji Niemców, Polaków jak i Rosjan. Na konferencji byłem lecz nie na wszystkich referatach, i mogę stwierdzić, że poziom był różny. Nie lubię strasznie referatów które omawiają jedną książkę, jak chcę się coś o książce dowiedzieć to ją sam przeczytam nie potrzebuję tego typu wywodów. Według mnie to typowa zapchaj dziura i sztuczne mnożenie tematów. Bardziej było to zebrać w jeden referat niż omawiać z osobna jakąś publikacje.osobiście najbardziej interesowały mnie tematy:13. Zygmunt Woźniczka – Znaczenie obrony Górnego Śląska w 1945 dla spowolnienia sowieckiego ataku na Wrocław.14. Mieczysław Leber – Niemieckie próby deblokady Festung Breslau – luty – maj 1945.Paweł Piotrowski - Przez uchylone drzwi Podolska – nowe rosyjskie źródła dotyczące walk o Kriepost Breslau.Marek Włodarczyk – Straty 6 Armii w walkach o Festung Breslau 8.02-6.05.1945 w świetle rosyjskich dokumentów. 15. Marcin Milczarek – Pojazdy pancerne w walkach o Festung Breslau.16. Edward Sobczak – „Giganty” nad Festung Breslau.17. Wojciech Witkowski – Obrona przeciwlotnicza w Festung Breslau – wrzesień 1944-maj 1945.Jednakże ciężko było w 20 minut przedstawić temat więc czekam na wydanie tych materiałów.Napisałeś Jeśli ta sesja ma poziom podobny do tytułów to wstyd dla środowiska Historyków z miasta Wrocławia."- i tu muszę się z tobą zgodzić, niestety niektóre referaty mogą takie być.Na koniec mam pytanie dlaczego zaatakowałeś Człowiekasniegu przecież on tylko poinformował, że takie wydarzenie będzie miało miejsce nie komentując go nawet zwykły informacyjny post. I czemu mają służyć twoje wypowiedzi? Czasem pomyśl zanim coś napiszesz i czytaj ze zrozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 21 Maj 2011 Share Napisano 21 Maj 2011 O wm o jakim ataku ty piszesz,Yeti podał informację o ,,imprezie,,o charakterze naukowym ,organizowanym ja myślę przez uczelnię którą mam na myśli ale jej nie wymieniębo mogę się mylić.//mam taką nadzieję że Ta uczelnia jej nie organizuje tylko urzyczyła swoich pomieszczeń na to spotkanie,, towarzyskie,,.Yeti je podał na ogólnoświatowym /bo ja w UK/ więc po zapoznaniu się z tym postem wyraziłem swoje wątpliwości.Jeśli one wyglądały na atak to przepraszam,Yetiego i proszę o wybaczenie.Teraz do tematu;Kolego wm jeśli to spotkanie organizują Historycy a ja podejrzewam że tak.To przypominam Im że Historia jest nauką w której obowiązują pewne zasady.Jakie nie będę wymieniał bo myślę ze Oni je powinni znać.Kolega wybaczy ale ja odnoszę wrażenie że dobór tematów jest,, ustawiony,,Jest po prostu ustawiony pod kątem dowalenia sowietom i wykazania męstwa Wermachtu bo przecież oni Wrocław obronili.Do cudzysłowiu tej Pani dwojga nazwisk nie zmieniam mojego zdania to czystej wody manipulacja/Ruscy wyzwoliciele mordowali dziewicze Niemki i bezbronnych staruszków/A mordowali kochana Pani ,bo to co Armia niemiecka wyrabiała na froncie wschodnim do dziś nie mogą zrozumieć historycy na zachodzie.Temat niemieckiej bronii pancernej pomijam milczeniem ale powróce na życzenie.Kolego wm nie wiem kto jest organizatorem tego towarzyskiego spotkania gdyby kolega mógł napisać,,kto za tym stoi,ja napiszę komu to służy/to żart/Byłbym szczęśliwy gdyby na forum ujawnił się organizator tej imprezy miałbym do niego kilka pytań.Dla uczestników tej sesji mam informacę że karierę Iwana Połbina znajdziecie w tomiku serii Tygrys pod tytułem nie pamiętam dokładnieale chyba ,,Minuta nad twierdzą,,Proszę o właściwy tytuł jeśli ktoś wie.I moja dedykacja muzyczna http://www.youtube.com/watch?v=3gGFL0vb8cgPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 21 Maj 2011 Autor Share Napisano 21 Maj 2011 Jacek- czego Ty znów nie rozumiesz?Ja, im bardziej interesuję się Festung B, tym bardziej mam świadomość, jak dużo dokumentów i informacji jest dostępnych tylko za Odrą lub dla wąskiego kręgu zainteresowanych, jak dużo przekłamań i niejasności krąży jak urban legend, jak nie do końca oficjalna wersja ( a'la PRL ) jest prawdziwa.Zauważ, że poza paroma książkami ( Jońca, Peikert np ) dopiero ostatnimi laty ukazują się wspomnienia np Niehoffa, von Ahlfena, Hugo Hartunga ( które na rynku niemieckim są od wielu-wielu lat oczywistą oczywistością )** co nie znaczy, oczywiście, że należy je bezkrytycznie jako źródła traktować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.