Blitzkrieg Posted March 23, 2011 Author Share Posted March 23, 2011 Wiem że słabe zdjęcia. Można ocenić czy oryginalny? Wżery są również na trawieniu i widać że nie powstały wczoraj. Właściciel utrzymuje że pozyskany w Reichu przy okazji remontów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitzkrieg Posted March 23, 2011 Author Share Posted March 23, 2011 http://img822.imageshack.us/i/2011032102bag.jpg/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
obert8 Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 Jakiś czas temu pisałem na forum o moim bagneciku Znalazłem taki w starej kamienicy koledzy z forum odpisali ze oryginalny Podejrzewam ze niemieccy żołnierze po odbyciu służby robili na pamiątkę takie bagneciki Link to comment Share on other sites More sharing options...
obert8 Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
obert8 Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
garbaty Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 Witam,w skrocie,pierwsze bagnety z trawieniem pokazaly sie w Anglii w latach 70-tych.Robiono to z wielu wzgledow,jednym z nich byla wielka ilosc bagnetow 98k ktore mialy wartosc okolo 5 funtow,po trawieni dochodzily do sumy 35-50 funtow.Druga wersja-zamawiane lub tez produkowane przez wyznawcow faszyzmu lub weteranow.Podobna sytuacja pojawila sie w bloku wschodnim,w latach 90-tych.Pisza takze iz w Wehrmachcie bylo surowo zabronione przerabianie i personalisowanie broni i wyposarzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
garbaty Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 sorki zapomnialem o Linku http://www.sigges-bajonette.de/Deutschland/faelschungen/fakeseite_pc/fakesger_pc.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
stock84 Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Jestem zwolennikiem teorii , ze takie bagnety nie byly produkowane przed 1945...poszukaj na forum byly podobne bagnety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Lipka, w Czechach podobno toto robią... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blitzkrieg Posted March 23, 2011 Author Share Posted March 23, 2011 Nie wiem, na świeżą kopię to nie wygląda. Aczkolwiek sam fakt że to 84/98 daje do myślenia. Po co trawienia na takim, skoro nie jest to paradny?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
por.pil.020 Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 Fals, postarzony współczesnie. Po to Niemcy mieli bagnety paradne i pamiątkowe żeby sobie na nich właśnie robić jakieś napisy i tawienia. Są jeszcze bagnety 84/98/34 tzw. komercyjne, ale one były robione przez innego producenta ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
garbaty Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 Nie do konca falsy,bagnety sa orginalne,tylko trawienia sa wspolczesne.Pozdrowionka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zukuri Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 W czasach, gdy ja w mundurku biegałem cały mój sprzęt był własnością państwa. Nawet by mi do głowy nie przyszło, by próbować ozdobić" swój bagnet, bo to by się mogło chyba nawet wyrokiem skończyć. Nie bardzo mi się chce wierzyć, by w armii niemieckiej panowała inna zasada i pozwalano żołnierzom na na trawienie swoich bagnetów, karabinów, dział, czy innych czołgów.;-)Pozdrawiam, Piotr.PS:http://www.sigges-bajonette.de/Deutschland/faelschungen/faelschungen.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
zukuri Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Podobne falsy opisano też i tu:http://old-smithy.info/bayonets/Fake_Bayonets1.htmPozdr, Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cowboys From Hell Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 Dobry temat.Może jest na forum ktoś kto wykopał własnoręcznie tak zdobiony bagnet?Bo ja osobiście odkąd przeglądam fora to widzę tylko takie strychowce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hansdekawka Posted March 23, 2011 Share Posted March 23, 2011 A ja znam gościa z Łodzi, który wykonywał takie oryginaływ latach 80/90. Link to comment Share on other sites More sharing options...
por.pil.020 Posted March 24, 2011 Share Posted March 24, 2011 Zgadza się, o to mi chodziło tylko nieprecyzyjnie się wyraziłem :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Blitzkrieg
Wiem że słabe zdjęcia. Można ocenić czy oryginalny? Wżery są również na trawieniu i widać że nie powstały wczoraj. Właściciel utrzymuje że pozyskany w Reichu przy okazji remontów.
16 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.