doctor Posted March 12, 2011 Author Share Posted March 12, 2011 Witam.Zakładam nowy wątek na temat organizacji Służby Zdrowia w WP we wrześniu 1939 roku.Jako, że to mój pierwszy post i nie wiem czy moderator go zaakceptuje;)aby się za dużo na darmo nie napisać zacznę od opisania organizacji w batalionie piechoty.W batalionie etaty wojenne służby zdrowia przewidywały 1 lekarza(z informacji które posiadam był nim przeważnie oficer rezerwy).Miał on do dyspozycji patrol sanitarny w składzie: podoficer sanitarny i 2 sanitariuszy.Wyposażenie materiałowe stanowiły: torba lekarska wraz z zestawem narzędzi lekarskich(posiada może ktoś dokładny spis wyposażenia torby, zdjęcia-byłbym wdzięczny za zamieszczenie),zestaw materiałów opatrunkowych, wóz materiałowy, wóz do ewakuacji rannych.W kompanii piechoty były 2 patrole sanitarne, które podlegały lekarzowi batalionowemu. Patrol składał się z podoficera sanitarnego i 2 sanitariuszy-noszowych.Wyposażenie patrolu stanowiły torba podoficera sanitarnego, 2 torby szeregowca sanitarnego i nosze.Na początek to tyle. Z pewnością są na forum osoby interesujące się Wojskową Służbą Zdrowia, a więc myślę, że nowy temat się rozwinie.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowalinho Posted March 12, 2011 Share Posted March 12, 2011 Ja za to bardzo chętnie zobaczyłbym posiadane przez kolegów przedmioty związane z WP San. Żeby zachęcić sam wrzucę niedługo zdjęcia kilku takich przedmiotów.Pozdrawiam, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gebhardt Posted March 14, 2011 Share Posted March 14, 2011 No to chyba warto dokonczyc organizacje w pulku piechoty.W kompanii strzeleckiej byla sekcja a dwa patrole 1+2, w tym dowodca pierwszego patrolu byl rownoczesnie dowodca sekcji. W kompanii ckm bylo chyba podobnie,W kompanii ppanc jeszcze sprawdze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
doctor Posted March 14, 2011 Author Share Posted March 14, 2011 W pierwszym poście opisałem organizacje służby zdrowia w kompanii i batalionie piechoty. Teraz pora na pułk.Na czele pułku stał lekarz naczelny pułku. Miał on do dyspozycji 1 sierżanta sanitarnego, 1 kaprala sanitarnego i 1 strzelca (pocztowy osobisty).Wyposażenie materiałowe obejmowało: 1 torbę lekarską, 1 zestaw pgaz, 5 par noszy rezerwowych, wóz materiałowy konny oraz wóz do ewakuacji rannych.Naczelnemu lekarzowi pułku podlegali pod względem fachowym lekarze batalionowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gebhardt Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Mea culpa, w kompanii ckm etatowo byl tylko jeden patrol sanitarny 1+2 chociaz w praktyce czesto wg relacji bylo ich dwa, tak jak w kompanii strzeleckiej. W kompanii ppanc tez etatowo mial byc jeden patrol ale w praktyce bylo do 3ch. W kompanii zwiadowcow: prawdopodobnie tylko jeden sanitariusz na rowerze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bodziu000000 Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 na ćwiczeniach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edmundo Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Fajna fota któregoś z pułków strzelców podhalańskich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArturSz Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 To jest wózek dwukółka używany w systemie ewakuacji rannych.Z dawniejszych lektur pamiętam, że wózki takie przewidziane były do komunikacji pomiędzy punktem opatrunkowym opatrunkowym i stacją wozów sanitarnych. Nosze - przełaje, wózki - po drogach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.