sqr Napisano 6 Marzec 2011 Autor Napisano 6 Marzec 2011 Witam wszystkich ! Czy ktoś może mi przybliżyć okoliczności powstania tej deformacji ??
sqr Napisano 6 Marzec 2011 Autor Napisano 6 Marzec 2011 wykopałem już tysiące łusek od Mosina,ale taka pierwszy raz... na bank nie jest to produkcja carska ... jakieś zlecenie??
sqr Napisano 6 Marzec 2011 Autor Napisano 6 Marzec 2011 i jeszcze taka 'dziewiąteczka' poproszę o jakieś info
Ave Danzig Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 pierwsza łuska to chyba 7,62x25 Tokarev, rozdęcie powstało najprawdopodoniej z powodu odpalenia naboju z broni innego kalibru - (cieńkie ścianki łuski częściowo przyjęły kształt większej komory). Albo została odpalona gdy nie była całkowicie włożona do komory (do połowy) ale nie wiem czy to możliwe.pozostałe łuski to: 7,62x54R Mosinhttp://www.municion.org/762x54r/762x54r.htm9x19 Parabellum http://www.municion.org/9para/9para.htmDaj fotkę sygnatur.
Cronos Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Te rozdęcie to raczej napewno w skutek odpalenia" naboju poza bronią, w skutek wady konstrukcyjnej spłonki, bądź pocisk był wrzucony do ognia.
Ave Danzig Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 mosiek produkcji pruskiej (Polte Armatüren und Maschinenfabrik, de Magdeburgo) na zlecenie carskiea parabellka P.405 - Dynamit A.G., de Durlach, Niemcy
vis1939 Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Rozdęcie łuski wskazuje na odpalenie naboju z nie do końca domkniętym zamkiem.Ponoć ppsz41 czasem tak niedomagał,co zresztą potwierdza sporo pokazanych na forum przypadków rozdęć tych nabojów.Żadne odpalenie poza komorą np: w ognisku nie wchodzi w grę,z pewnością nie rozdęła by się jedynie w miejscu o najwytrzymalszych/najgrubszych ściankach.Była by rozerwana lub mocno zdeformowana w górnej części.Pozdro.
karabin Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Vis,twoje stwierdzenie jest najbardziej prawdopodobne,innej opcji nie ma.Pozdro.
sqr Napisano 6 Marzec 2011 Autor Napisano 6 Marzec 2011 Rozdęcie łuski wskazuje na odpalenie naboju z nie do końca domkniętym zamkiem" bardzo możliwe bo w jednym dołku było 7 łusek a tylko jedna taka rozpompowana :) wielkie dzięki za wszystkie informacje sqr
Hebda Napisano 6 Marzec 2011 Napisano 6 Marzec 2011 Vis podał słuszną odpowiedź:)czasem wychodziły takie cuda jak pestka nie wsunięta całkowicie do komory i odpał,szczególnie jak ruskie nie czyściły bronimoja na fotoVis,sprawdź proszę maila (gello...)zdrów
Pytanie
sqr
Witam wszystkich !
Czy ktoś może mi przybliżyć okoliczności powstania tej deformacji ??
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.