Skocz do zawartości

Konserwacja łuski

ktos451

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie jak dobrze, zręcznie i tanio zakonserwować łuskę od PAK 40, jest ona zgnieciona od góry i nie mogę się dostać do jej wnętrza, może jakieś propozycje jak ją rozepchąć, próbowałem wbić w nią klin, ale boję się że pęknie. Wszelkie propozycje mile widziane.

Zdjęcia http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=677444#1130903

Witam,jeżeli chcesz ja prostować to wpierw rozgrzej porządnie ten pognieciony element(zminimalizujesz ryzyko pękania)później zastosuj jakieś okrągłe narzędzie może być kawałek rurki lub zaotrzony gruby pręt,wszystko to powoli i nie na siłę" bo sie blacha połamie,pozdrawiam

jak już w miarę rozgnieciesz to przyda sie Tobie odcinek stalowej rury mniej wiecej min połowę średnicy łuski,i w dalczym ciągu to samo czyli rozgrzewanie i ewentualne delikatne wyklepywanie okrągłym drewnianym młotkiem od zewn strony na stalowej rurze,tyle teorii,niestety wymaga to czasu i poświecenia,jak nie masz cierpliwosci to sobie daruj,pozdrawiam

Spróbuj w warunkach domowych użyć palnika gazowego z małą butlą.Do nabycia w sklepach narzędziowych (dawna-lejt lampa).Niedawno widziałem w Castoramie polska kosztowała w granicach 60zł.natomiast niemiecka 'Rothenberger' 130zL.Ta ostatnia ma zapłon piezo.

Witam,najlepiej zastosuj elektrolizę,być może że jeszcze pokażą się ładnie icia"na dnie łuski a po elekrolizie najlepiej zakonserwować którymś z tych środków(WD-40 działa ale na krótki czas) http://www.strefakonserwatora.pl/srodki-zabezpieczajace-inhibitory-korozji-c-1_2_29.html .pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie