Jump to content
  • 0

sygnet niemiecki totenkopf ?

lysy452

Question

Recommended Posts

nie wiem co go tak rozerwalo,niestety nie poznalem jego wlasciciela zarcik,a co kantyny to w to watpie,bynajmniej nie widzialem takiego,a jak pamietasz 1 kantynowy ss mam juz,postawilbym raczej na prywatne zamówienie,ale zobaczymy co powiedza eksperci d/s sygnetow itp

Bez jakiegoś przykładu identycznego wykonania to już tylko niestety gdybologia. Mógłby być zarówno z 1 jak i 2 wojny. Motyw czaszki oznaczającej ewentualne zakończenie kariery był popularny. Srebro wskazywałoby na kogoś z większym portfelem czyli oficera choć niewykluczone że jakiś szeregowy szarpnął się" żeby zaszpanować kolegą w okopie. Według mojej opinii motyw również nie wskazywałby na jakąś konkretną formację. Jeżeli to produkcja na zamówienie to czaszka zapewne jest już inwencją twórcy i niekoniecznie musi wskazywać na konkretny rodzaj broni.
Tak czy inaczej bardzo fajne klimatyczne znalezisko.

faktycznie z przykladem bedzie tu problem,co do tego kto to nosil to raczej postawilbym na oficera,niższe rangi mialy zazwyczaj tombak lub jakis mosiezny wyrob,co do motywu czaszki i formacji mozna polenizowac poniewaz sygnet zostal znaleziony w miejscu gdzie byla potczka miedzy sowietami i niemcami,dla przykladu jakies 3-4 lata temu w miejscowosci polozonej 5km dalej znalazlem kantynowy sygnet ss ,wiec mozna tu wróżyć do kogo mogl on nalezec

i co nikt nie ma żadnego pomyslu?przegladalem juz dosc duza ilosc sygnetow kantynowych,ale te zazwyczaj sa odlewem srebnym lub mosieznym ale nidzie nie spotkalem podobnego do mojego,czy jednak mogła to byc robota na prywatne zamówienie?

Pewności i tak nie będzie bo któż zaświadczy że nie zagubił go jakiś weteran 1 wojny wcielony znów do wojska (z drugiej strony ci dziadkowie nie obwieszali się zapewne biżuterią...) ? Zagadka pozostanie nierozwiązana chyba że zgłosi się były właściciel przeglądający to forum ;) .

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information