jacek825 Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 Czy ktoś wie co to za orzeł , jest z aluminium wymiary 48mm/33mm . Wiem o nim tylko tyle że kolega ma go około 30 lat i dostał go od jakiejś babci która twierdziła że pochodzi z powstania , być może warszawskiego .Pozdrawiam .
stock84 Napisano 27 Luty 2011 Napisano 27 Luty 2011 Skoro masz e wszystkie" opracowania to mam wrażenie, że ich nie czytałeś skoro powątpiewasz w okupacyjną produkcję orłów...Broszury, katalogi czy foldy desy to na prawde literatura przez duże L"...Jeżeli możesz to rozwiń opinie na temat Orzeł symbol przynależności" i tzw ryngrafów.
vonbromberg Napisano 25 Luty 2011 Napisano 25 Luty 2011 Orzełek prawdopodobnie produkcji obozowej(?), 49,9 x 38,5 x 08 mm aluminium" - opis z publikacji T. Zawistowskiego
vonbromberg Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Popisz się wskazywaniem różnic, żebyś mógł pisać prawie". Jak znasz się na literaturze i orzełkach tak jak na świstakach i sreberkach to pójdzie ci łatwo.
rudolfina Napisano 27 Luty 2011 Napisano 27 Luty 2011 To podaj tytuły tej literatury przez duze L na temat orłów konspiracyjnych.
rudolfina Napisano 27 Luty 2011 Napisano 27 Luty 2011 Rzeczywiscie za okupacji to nie mieli nic do roboty tylko bili orły w najróżniejszych wzorach. Nie wspominając o produkcji w lasach, okopach no i w obozach.
allegrowicz67 Napisano 26 Marzec 2017 Napisano 26 Marzec 2017 Powojenne zdjęcie Pana, który pod okupacją niemiecką produkował orły, dwie różne w rysunku odmiany, dla AK. Na fotce widać prasę i oryginalne stemple, których używał w czasie wojny. Obecnie narzędzia do produkcji tych orłów znajdują się w MWP.
GTRobin Napisano 27 Luty 2011 Napisano 27 Luty 2011 Też jestem ciekaw tych rzetelnych i profesjonalnych opracowań o orłach konspiracyjnych. Niestety ale to bardzo śliski i trudny temat. Wystarczy wspomnieć o sławnej produkcji z Łomży (tu mozna mowić już o przemyśle).Za kilka lat tego typu orły gdy nabioro blasku starości i patyny będą nie do odróżnienia. I na pewno ktoś pokusi się o jakieś opracowanie - ale czy o to chodzi. Dlatego trzeba uważać z określaniem każdego orła ktory pojawi się i będzie przypominać przedmiot orłopodobny - oryginałem z konspiracji.
Hebda Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 konspiracyjny tj wykonany w warunkach konspiracyjnych czy przerobiony wrześniowy?lepsze foto poprosimy:)
rudolfina Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Pikny konspiracyjny orzełek z lasu. Z mieczykami to pewnie po komandosach leśnych. I co najważniejsze nie skatalogowany w żadnej literaturze.
jacek825 Napisano 26 Luty 2011 Autor Napisano 26 Luty 2011 Nie wydaje mi się żeby był to obozowy ptak bo jest bity z matrycy .Pozdrawiam
nomyss Napisano 27 Luty 2011 Napisano 27 Luty 2011 Niby żaden dowód (człowiek omylnym jest) ale z tego co kojarzę w MPW mają kilka konspiracyjnych. W tym linku też są (wymagane logowanie)http://forum.dobroni.pl/f,polskie-orly-do-czapek,8979,100.htmlTu też jest (bez logowania)http://www.numizmatyka.waw.pl/sklep/orzel-konspiracyjny-bity-w-cynku_odznaczenia-psznz_4646
zyg-zag Napisano 16 Kwiecień 2011 Napisano 16 Kwiecień 2011 Orzeł z katalogu ma różnicę w stosunku do orła identyfikowanego.
Hebda Napisano 26 Luty 2011 Napisano 26 Luty 2011 oh,może przejęzyczenie nie produkcji obozowej ale konspiracyjnej"było kilka zakładów które robiły orłyW Warszawie albo okolicach przynajmniej jeden
GTRobin Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Z całym szacunkiem ale tego typu katalogi nie są żadnym miarodajnym źródłem informacji. Właściciel mówi, że to orzeł z Powstania Warszawskiego a tu znowu pisze co innego. Orły konspiracyjne to w większości egzemplarzy mit stworzony na potrzeby rynku lub teatrzyk cieni dla tych co wydawali i wydają setki złotych na taki misz masz. Nawet dawni żołnierze AK śmieją się z takich określeń. Poza jednym lub dwoma udokumentowanymi przypadkami wykonań orłów w warunkach konspiracyjnych cała reszta to historie wyssane z palca.
stock84 Napisano 27 Luty 2011 Napisano 27 Luty 2011 Rudolfina nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz.A jeżeli nie wiesz to się po prostu nie udzielaj bo orły tworzone za okupacji to wbrew twojemu zdaniu naprawde szeroki temat.Polecam zagłębić się w lektury.
vonbromberg Napisano 14 Kwiecień 2011 Napisano 14 Kwiecień 2011 Dane z POLSKI ORZEŁ WOJSKOWY XX WIEKU" Informator wystawy w Muzeum Historii Katowic (styczeń 1986):... orzeł wykonany w obozie jenieckim w Staviolg (Norwegia)przez kpr. Jana Hajduszkiewicza, celowniczego wartowni Nr 5 na Westerplatte (fot. 36)" - informacja o orle aluminiowym.
rudolfina Napisano 15 Kwiecień 2011 Napisano 15 Kwiecień 2011 Tak a świstak siedzi i zawija je w te sreberka. Zapomniałeś dodać że prawie taki sam. Prawie robi wielką różnice.
stock84 Napisano 27 Luty 2011 Napisano 27 Luty 2011 Są kolego poważniejsze i lepiej omawiające temat opracowania jak broszury muzealne i ja nie zamierzam przedstawiać ci tytułów.To ty podjąłeś temat podwarzający produkcje okupacyjną polskich orłów więc jeżeli umiesz to się obroń...
rudolfina Napisano 27 Luty 2011 Napisano 27 Luty 2011 Ciekawe jaka to literatura. Mam wszystkie opracowania na temat orłów od lat 60-tych (katalogi z wystaw, broszury, foldy Desy, itp). W jednej dany egzemplarz to sztuka okopowa, w drugim taki sam opisany jako wykonanie dla kombatantów a w trzecim (perełka) okaz wykorzystywany przez legionistów. Prawda jest taka że wiekszość tego co pojawia sie na aukcjach i forach to kopie i tzw. produkcja domowa na szkode kolekcjonerów. A już 2 pozycje książkowe 'Orzeł symbol przynależności'+ tzw. ryngrafy, to szczyt głupoty, bezczelności i smiech na cały świat.
Łukasz Napisano 5 Marzec 2011 Napisano 5 Marzec 2011 Toż to kolejny produkt Łomżyniaków... Ekipa z allegro: Kopaczryszard, ozyrys, szwagier itp. Dziwię się, że ktoś im jeszcze tyłków nie przekopał.
Pytanie
jacek825
Czy ktoś wie co to za orzeł , jest z aluminium wymiary 48mm/33mm . Wiem o nim tylko tyle że kolega ma go około 30 lat i dostał go od jakiejś babci która twierdziła że pochodzi z powstania , być może warszawskiego .
Pozdrawiam .
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.