Skocz do zawartości

Taśmy od MG

Komandos94

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytania jakiej długości był taśmy od MG?? Co który nabój był smugowy w taśmie?? I o jakiej długości taśmy używało lotnictwo??I co oznaczają poszczególne kolory obwódek przy spłonkach. Z Góry dziękuję i pozdrawiam Komandos94(Adrian)
Napisano
Standard w taśmach do mg to odcinki 50 szt długosci ok 1m . Chodź zdarzały sie takze tzw forteczne dł. 2,5 m na 200 szt ammo . smugowy co 10-ty z niektórych źródeł wiem że tez co 5-ty ale to zależy od amunicyjnego jak ładował taśme i do ostrzału czego bd potrzebna . Jeśli wróg walczył we wsi a wiadomo ze chaty to strzecha ładowano gęsciej zapal-smugowe by ja poprostu podpalic . A co do luftwaffe to nie mój temat

pozdrawiam
Napisano
Zależy jaki MG,jeśli interesują Cię lotnicze MG to było kilka typów o kalibrach od 7,9 mm do 20mm.A ilość amunicji zależała od typu samolotu.
Kolory obwódek wokół spłonek to oznaczenie rodzaju pocisku,np zapalający,ppanc czy wskaźnikowy.
Napisano
Jeżeli chodzi o taśmy sla piechoty, to spotkałem się z 50 (50 szt amunicji) i 250. Podobno w skrzynce mieściło się 300 sztuk.
Napisano
Zasilane były z taśmy ciągłej Gurt 33 lub segmentowej Gurt 34 którą można było łączyć w dowolnie długie odcinki.

http://www.lonesentry.com/manuals/german-infantry-weapons/rifle-ammunition.html
Napisano
Do skrzynek patronenkasten 15,34 i 41 wchodziło 250 sztuk,czyli 5 odcinków po 50 sztuk nabojów.Jednak ieregulaminowo" wchodziło spokojnie 300.
Napisano
Jeśli chodzi o lotnicze taśmy to do MG 17 była stosowana taśma rozsypna (podobnie jak do MG131, MG151/15, MG 151/20, MK 101/103 oraz MK 108)
Napisano
Z tego co zaobserwowałem to P.41 mieściła 4 taśmy, chyba ,ze Niemcy nie pakowali do pełna co by sie nie przemęczać. Chodzi oczywiście o 4 taśmy x 50 ammo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie