Muzeum PMW Napisano 22 Luty 2011 Autor Share Napisano 22 Luty 2011 Witam,w związku z planowanymi pracami remontowo-modernizacyjnymi przyszłej siedziby Muzeum Wojsk Lądowych – za zgodą Ministerstwa Obrony Narodowej – nasza placówka okresowo zawiesza działalność wystawienniczą. Prace remontowe budynku przy ul. Czerkaskiej 2 w Bydgoszczy są związane z powstającym Muzeum Wojsk Lądowych. Planowane są m.in. zabudowa nisz okiennych sali ekspozycji czasowej, ocieplenie budynku i zmiana elewacji, wymiana stolarki okiennej oraz całkowita przebudowa ekspozycji stałej znajdującej się na 1 piętrze. Zakres prac uniemożliwi organizowanie wystaw czasowych, w związku z pracami i przebudową będziemy także zmuszeni do zabezpieczenia eksponatów z obecnej wystawy stałej.Jeżeli nie utrudnią tego prace budowlane, ekspozycja na zewnątrz muzeum (ciężki sprzęt wojskowy) będzie funkcjonować bez zmian.Mimo zawieszenia działalności wystawienniczej, muzeum będzie obecne podczas szeregu imprez plenerowych: weźmiemy udział m.in. w festynie z okazji obchodów Święta Flagi oraz 220 rocznicy Konstytucji 3 Maja (2-3maja), już jako Muzeum Wojsk Lądowych pojawimy się podczas targów lotniczych Air Fair (20-21 maja); zorganizujemy coroczną Noc Muzeów (20-21 maja). Oprócz obecności podczas imprez, MWL będzie prowadzić działania naukowo-oświatowe, m.in. razem w UKW rozpoczniemy projekt badawczy „Pamięć Bydgoszczan”.Muzeum Wojsk Lądowych będzie jednym z ogólnopolskich muzeów, z których każde będzie poświęcone odrębnym rodzajom sił zbrojnych Wojska Polskiego. Powstanie MWL jest częścią koncepcji rozwoju muzealnictwa wojskowego, która powstała w Ministerstwie Obrony Narodowej w 2009 roku. Otwarcie nowego muzeum zaplanowano na 12 września br. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 22 Luty 2011 Share Napisano 22 Luty 2011 Ja mam tylko pytanie o koncepcję.Co MON planuje zmienić a co ulepszyć.Czy jest szansa na wyrwanie samolotów z trawnika tzw muzeum Wojska Polskiego.Czołgi mogą stać zanim zgniją jeszcze trochę czasu minie./smutne ale prawdziwe/Jeśli Panowie macie w tym temacie jakieś informacje podzielcie się nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzeum PMW Napisano 22 Luty 2011 Autor Share Napisano 22 Luty 2011 Witam,projekt MONu zakłada stworzenie 3 rodzajów muzeów z trzema centralami i ogólnopolskimi filiami: Gdynia - Marynarka Wojenna (juz jest oczywiście), Bydgoszcz - wojska lądowe, a lotnictwo - o ile się nie mylę chyba Dęblin. powstanie oznacza wydzielania terenów filii, przekształcenia itd. Proces ma sie zakończyć do 2018 roku. Co z eksponatami okaże się w praniu, ale wyrywanie ich sobie przez poszczególne placówki to absurd, niczego takiego nie będzie.pozdrWojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 24 Luty 2011 Share Napisano 24 Luty 2011 Ja myślę że tu nie chodzi o wyrywanie tylko uratowanie tych eksponatów przed warunkami atmosferycznymi.Trzymanie ich pod chmurką nie jest to chyba dobry pomysł?I mam następne pytanie i z góry przepraszam ale będę się czepiał.Czy było by możliwe żeby zrobić coś z Waszą stroną internetową.Ja nie piszę żeby to było tak jak w Krakowie,ale aby było możliwe pokazanie tego co macie nawet w formie zdjęcia w internecie.Ja sobie okrężnymi drogami jakoś staram dać radę,ale ktoś kto nie zna j.polskiego jest w sytuacji beznadziejnej./a interesuje się sprzętem pochodzenia sowieckiego,a jest tych ludzi coraz więcej/Ja nie mam do Państwa o to pretensji bo i tak macie dużo lepszą stronę niż np muzeum Wojska Polskiego w Warszawie.Tam nie ma nic u Was jest trochę.Panowie lubię Wasze Muzeum bo mało mówicie a dużo robicie,zacznijcie więcej mówić bo chwalić się trzeba aby potencjalny zwiedzacz taki jak ja kiedyś do Was zajechał bo to oto chyba chodzi.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Muzeum PMW Napisano 24 Luty 2011 Autor Share Napisano 24 Luty 2011 Witam,stronę zamierzaliśmy dostosować do o wiele wyższych standardów w połowie ub. roku, ale prace zawiesiliśnmy - właśnie w związku z wdrażaniem w życie MWL. Nowa nazwa wiąże się z nową kampanią wizerunkową, logiem, stroną www, folderami itp. To wszystko przed nami, więc www będzie zmieniona.pozdrawiamWojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek1962 Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 Trzymam za słowo i życzę powodzenia na nowej drodze pracy.Jacek Borcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 25 Luty 2011 Share Napisano 25 Luty 2011 Na Allegro mozna juz od kupic fanty z tego muzeum. Sprzedawca jest z Bydgoszczy :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Vonbromberg to miał być może żart? Bo jeśli tak to jego poziom był porównywalny z poziomem żartów Tadeusza Drozdy albo Pana Strasburgera. Tak na poważnie to chętnie zobaczę linki do rzekomych aukcji z przedmiotami z muzeum. To, że sprzedawca jest z Bydgoszczy jeszcze nic nie oznacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Istota całej sytuacji jest nieco dziwna".Poczekajmy.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Czy przedmioty z aukcji sprzedajacego na All.. ranger75 to nie sa elementy starego wystroju tego muzeum? A te aukcje ida juz od min. dwoch miesiecy. Przciez te tablice zasluguja juz na miano eksponatow. No ale pewnie znajdzie sie inne zlikwidowane muzeum wojskowe w Bydgoszczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Przecież masz napisane czarno na białym, ze tablice pochodzą z likwidowanego w latach '90 MUZEUM LUDOWEGO WOJSKA POLSKIEGO. Pomorskie Muzeum Wojskowe nigdy nie nazywało się tak jak jest to napisane w aukcji. Gość który to sprzedaje nie ma nic wspólnego z PMW. Radze się na przyszłość dwa razy zastanowić i zbadać temat zanim zaczniesz kogoś oskarżać o takie rzeczy.Tak bez związku pisząc to współczuje Ci kolekcji skoro chciałbyś oglądać w muzeach takie tablice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Co pisze sprzedajacy, a jak sie sprawa ma, to moga byc dwie zupelnie rozne sprawy. A tak na marginesie to nic nie zbieram :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Co pisze sprzedajacy, a jak sie sprawa ma, to moga byc dwie zupelnie rozne sprawy. " - idąc tym tokiem rozumowania, to równie dobrze możemy napisać, że cały dział kolekcje" na allegro to rzeczy pochodzące z muzeum.Te tablice nie widziały magazynu ani ekspozycji w Pomorskim Muzeum Wojskowym (pod każdą jego nazwą) i tak nawiasem mówiąc to chwała im za to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Jezeli skojarzysz miejscowosc w ktorej jest muzeum i miejsce skad pochodzi sprzedajacy, to sprawa jest prosta. Ta metaloplasyka przypominaja wyposazenie tego muzeum z lat 70-80. Uwazam, ze te tablice nie moglyby byc bardzo ciekawym uzupelnieniem ekspozycji LWP z tych lat. Gość który to sprzedaje nie ma nic wspólnego z PMW" - moge sie zalozyc, ze pracownicy muzeum i wlasciciel sklepu z militariami sie znaja. A dalej to juz mozna sie jedynie domylsac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 26 Luty 2011 Share Napisano 26 Luty 2011 Na allegro jest gość Vonbromberg. Wystawia sporo polskich przedwojennych odznak, bardzo ładnych zresztą i ciekawszych niż te tablice. Mało tego te odznaki przypominają odznaki z ekspozycji muzeum . Idąc Twoim tokiem rozumowania można dojść do wniosku, że wynosisz odznaczenia z muzeum i je sprzedajesz. Ta metaloplasyka przypominaja wyposazenie tego muzeum z lat 70-80." - Te odznaki z aukcji użytkownika Allegro Vonbromberg przypominają mi moje odznaki które ktoś mi ukradł w tramwaju. Jestem z Bydgoszczy tak jak ten gość. Wniosek - gość ukradł mi odznaki i sprzedaje na allegro. Tak na poważnie czy ta metaloplastyka to ta z ekspozycji czy tylko ja przypominająca? Może jakieś konkrety a nie tylko: przypomina mi to", można się domyślać". Jeśli chodzi o zakłady to uważaj o co się zakładasz, bo możesz spore pieniądze stracić. Człowieku oskarżasz publicznie ludzi o jakieś machloje na podstawie domysłów typu ktoś kogoś zna, a jak go zna to na pewno kradną i dzielą się łupami" albo są z tego samego miasta to pewnie razem działają". Czy ty chociaż wiesz jak działa takie muzeum? Widzę, że próbujesz w jakiś dziwny sposób zaistnieć na forum szukając dziury w całym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vonbromberg Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Gosc z All... tez ma fajny nick :) Tylko jego odzanki sa oryginalne! A te z muzeum ... Wiec rozumujac po Twojemu wynosi muzealne, transformuje je na oryginalne z epoki i sprzedaje. Zdolny jest :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Tu nic nie ma po mojemu" Ja staram się nadążyć za Twoim tokiem myślenia". Mnie tam nie obchodzi czy są oryginalne. Są podobne (tak jak te tablice). Jeśli są podobne to na pewno to są właśnie te. Mam genialny pomysł. Może wszystkie muzea w Polsce zamiast szukać zrabowanych dzieł sztuki czy sztandarów zaczną poszukiwać skradzionej przez skorumpowanych muzealników radosnej twórczości PRLowskich plastyków?Na poważnie. Szukasz dziury w całym. Gość (Renger) wyraźnie pisze na aukcji skąd ma tą metaloplastykę. Po upadku ustroju takich tablic były ogromne ilości i każdy kto chciał mógł to brać. Puki co, te wytłoczki mają tą samą wartość ekspozycyjną teraz jak i w momencie, czyli w przybliżeniu taką co ormowski orzełek. Zresztą sam widzisz jakie to poszukiwane eksponaty te tablice. Idą na All jak ciepłe bułki, jak sam piszesz już od 2 miesięcy. Muzeum PMW ma na pewno wiele dużo ciekawszych eksponatów z tej epoki niż taka ludowa twórczość (a i tej mogę Cię zapewnić, posiada aż w nadmiarze).Czy Ty naprawdę nadal sądzisz, że ktoś z muzeum goni te badziewne wytłoczki, czy może brniesz tak dla zasady? Nadal nie doczekałem się sensownej argumentacji na którą nie tylko ja tutaj czekam. Także, przedstaw jakiś argument bez słowa można się domyślać" albo przypomina to" albo ładnie przeproś za publiczne oskarżanie niewinnych ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samgnus Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Witam!Osobiście daleki jestem od wyciągania pochopnych wniosków,ale po przeczytaniu całości odnoszę wrażenie,że Kol. vonbromberg wie,o czym pisze,a Kol.Skok ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel888 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Nie był bym taki pewny kol.samgnus. Skok w przeciwieństwie do vonbromberga operuje jakimiś argumentami.Cytat vonbromberg- moge sie zalozyc, ze pracownicy muzeum i wlasciciel sklepu z militariami sie znaja. A dalej to juz mozna sie jedynie domylsac." Zero jakichkolwiek argumentów, można się domyślać itp. Do tego wchodzą oskarżenia pod zarzutem muzeum, pracowników i właściciela sklepu. Albo się wie o czym pisze albo się nie pisze w ogóle. Wypadało by podać konkrety lub ładnie przeprosić, takie moje odczucia.<pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samgnus Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Myślę,że tą sprawę można bardzo łatwo wyjaśnić.Wg.mnie wystarczy zapytać poprzez portal aukcyjny sprzedającego,skąd pochodzą przedmioty,w jaki sposób zostały nabyte i czy posiada dowód zakupu.Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel888 Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Nikt się nikomu nie musi spowiadać.Chyba że wystąpią o to odpowiedzialne służby :)Tylko że PMW musiałoby zgłosić kradzież, a jak mniemam tego nie zrobiło, ponieważ te przedmioty nigdy nie były na ich wyposażeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Kolego Samgus po czym wnosisz że Vonbromberg wie o czym pisze? Zacytuj mi może jakiś fragment gdzie to widać bo ja się jakoś nie mogę doczytać. Uwierz jestem dużo lepiej zorientowany niż mogło by Ci się wydawać.Paweł ma racje. Nikt nie musi się nikomu spowiadać. Natomiast takie oskarżenia jakie wysnuwa vonbromberg są w tym kraju karane. Ja jestem raczej rozbawiony niż poruszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ad Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 Panowie Vonbromberg i Samgnus doszukują się intrygi kryminalnej, ponieważ na ostatnim odcinku serialu „Detektyw Monk” nie wysilili się intelektualnie. Zamiast snuć insynuacje lepiej przedstawcie argumenty. Żeby kogoś oskarżyć trzeba mieć dowody. Jeśli nie znajdziecie żadnych konkretów to polecam powtórkę serialu „Detektyw Monk” już jutro na TVN. Przynajmniej zajmiecie się czymś pożytecznym interpretując go przez kilka najbliższych dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 27 Luty 2011 Share Napisano 27 Luty 2011 :-DKolegą polecam również kryminalne zagadki Sandomierza". Tam ksiądz Mateusz razem z sierżantem Garsiją ogarniają podobne tematy. W Sandomierzu to tylko do ukradzenia został już rower księdza Mateusza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.