Skocz do zawartości
  • 0

Rogatywka Porucznika

Strugu2

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie miałem na myśli jakiejś hieny " tylko ot, poprostu, gdzieś kiedyś rozejdzie się to, mowiąc w przenośni, gdzieś po świecie " i kontekst związany z tym żolnierzem zaginie. Ale skoro mówisz, ze to się nie zdarzy, to pilnuj tego. Pzdr...
Napisano
Oryginalna rogatywka oficerska (otok w barwie piechoty) wz. 1936 , oryginalny orzeł wz. 1919.

Gratulacje trafienia.
Napisano
Pokaż zdjęcie tej daty na daszku.Na pewno jest 1927 a nie 1937...Rogatywka porucznika piechoty wz 35), w II RP oznaczenia stopni wyszywano oksydowanym galonem więc jeżeli uda sie potwierdzić bezapelacyjnie jej przedwojenny rodowód to gwiazdki nie będą oryginałem z kompletu.W LWP w sierpniu 1945 wprowadzono oficjalnie ponownie rogatywke wz 35, noszona wcześniej samorzutnie.Wlatach 45-49 noszona przy mundurze garnizonowym.Gwiazdki w twojej mogą mieć więc rodowód powojenny.Orzełek wz 19.Jeżeli to nie tajemnica to ile dałeś?Pzdr
Napisano
Rogatywka to strychowe trafienie po poruczniku, znalezione z virtuti militari i innymi odznaczeniami mam imię i nazwisko porucznika więc to nie żadne lwp. Cena to 80zł :)
Napisano
Duzo jest przykładów noszenia gwiazdek nie wyszywanych na przedwojennych rogatywkach choć przepisy mówią jednoznacznie o wyszywaniu.Masz imię i nazwisko a skąd wiesz, że ów oficer nie służył po wojnie w LWP wraz ze swoją rogatywką?Może się pochwalisz jakie odznaczenia po nim zostały?

PS:Przepłaciłeś:)
Napisano
Nie wiem, to trafienie miał znajomy. W skrzyni było trochę odznaczeń+legitymacje, rogatywka właśnie z tym orłem i dokumenty. Znajomy był tak ucieszony, że tą rogatywkę z orzełkiem mi sprzedał za symboliczną kwotą tzw piwo".
Napisano
Dla mnie dziwny jest ten galon, wyglada jak jakas tasiemka z materialu. Na pewno doszyty po wojnie.
Materjal wierzchny wyglada o.k. ale potrzebne lepsze zdjecie.
Jaka jest wysokosc otoku granatowego?
Osobiscie mysle ze czapka moze byc przedowjenna z dosztytym galonem po wojnie.
Napisano
Daszek sygnowany Białousow 1927, na potniku Sygnatura Super" z ornamentami oraz jeszcze jedna w innym miejscu ale nie mogę odczytać
Napisano
Otok 4.5 cm to 100% robota powojenna. Galon jakis dziwny przypomina Niemiecki.
Rogatywka na 100% zostala wykonana po 45.
Widac ze zostaly wykorzystane elementy przedwojenne do uszucia tekj czapki co bylo czesta praktyka jak byly zapasy przedwojenne. Guziki wygladaja na lata 20ste.
Napisano
Kolego a jak rozumieć sygnaturę na potniku? Super" czy nasi żołnerze nie zamawiali rogatywek w prywatnych wytwórniach? Ale skoro mówisz, że lwp miało 4.5cm a przedwojenne 6cm to sprawa jest przesądzona niestety. Ale myślę, że za to na orle się nie przejechałem ;)
Napisano
dla mnie ta rogatywka jest przedwojenna. Niestandardowe czy ściśle regulaminowe były także przed wojną, więc szerokość otoku nie przesądza sprawy na 100%. Usztywnione oficerskie rogatywki po wojnie były wyjątkami i to krótko - do czasu przepisów z 1949 roku. Inna sprawa, że wiele przedwojennych pracowni krawieckich dalej szyło zamawiane umundurowanie jak przed wojną. Po wprowadzeniu jednolitych wzorów wszystko skończyło się.
Napisano
Dobra, będę ją traktował jako przedwojenną bo wiem z jakiego jest źródła. Została znaleziona z pięknym orłem wz19 z całą koroną nie zagiętą czy złamaną więc mi się podoba :) Do tego sygnatura Super" według mnie wskazuje na prywatny wyrób może w jakiejś niemieckiej, angielskiej czy innej wytwórni?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie