Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to jest typ kamuflażu używany przez SS ?

NATANael

Pytanie

Napisano

Szukam informacji: jaki to jest typ - wzór kamuflażu???
Na zdjęciu jest dwustronny kaptur: biały / kamuflaż

Z białej strony są widoczne dwie pieczątki
1 pieczątka: w kwadratowej ramce liczba II
2 pieczątka: w prostokątnej ramce
(słabo widoczne ale wyraźne)
runy SS cztery zwykłe cyfry / i kolejne cztery cyfry

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z pewnością kloki było wiele wzorów pieczęci, nie wiem ile i jakie.
- Czy ktoś może być jest pewien że zna wszystkie...?
Tu też trafiłem kilka ciekawych fotek

http://wo2forum.nl/viewtopic.php?f=36&t=18468
http://70.87.163.50/forums/showthread.php?t=229331&page=38
http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/photos/S014960.html
Napisano

Ja też widzę tam runy ale uważam, że jest to przypadek. Dziwne, że akurat są równolegle to ściegu materiału (2 cz.zdjęcia) a poprzeczne kreski w miejscach tego zabrudzenia (1cz.)

Napisano
- No tak, tu właśnie są i zapewniam że to nie przypadek. Lepiej widać w ręku.
- Dziękuję za fatygę HU13ERT

Ciekaw jestem czy zmiany jakiegoś rodzaju światła może pomóc w odczytaniu cyfr?
Jeśli ktoś już robił coś podobnego to bardzo proszę o wskazówki.
Muszę kończyć, rano z małżonką jedziemy do przyjaciół.
- Dziękuję za dotychczasową pomoc.
Napisano
Szkoda czasu na ciągnięcie tego wątku.
Jak ktoś chce bardzo coś widzieć to będzie to i tak widział...
Napisano

Szukam informacji: jaki to jest typ - wzór kamuflażu???
Na zdjęciu jest dwustronny kaptur: biały / kamuflaż

Z białej strony są widoczne dwie pieczątki
1 pieczątka: w kwadratowej ramce liczba II
2 pieczątka: w prostokątnej ramce
(słabo widoczne ale wyraźne)
runy SS cztery zwykłe cyfry / i kolejne cztery cyfry

Napisano
Witam
Jest to drugi wariant niemieckiego kamuflażu splinter, a dokładnie kamuflaż sumpfmuster.Ten kamuflaż używany był przez Wermacht i mundury z niego produkowano od 1943 roku.
Napisano
Jest to kamuflaż typu Sumpftarn, czyli tzw. błotny/rozmyty. Używany przez Wehrmacht (a nie SS) od 1943 roku. Liczba II oznaczała pewnie rozmiar. Nie jest to kaptur, lecz podhełmówka, jak sama nazwa wskazuje noszona pod hełmem w okresie zimowym. Pokaż tą pieczątkę z runami.
Napisano

Jak podałem wyżej na białej stronie jest pieczątka z runami SS - ta prostokątna na dole SS 4 cyfry / 4 cyfry.
Może na zdjęciu to trochę słabo widać ale to jest pewne.

Napisano

Podobny materiał do tego - Sumpftarnmuster znalazłem na dwóch fotkach na tej stronie (u dołu)
http://ww2collection.blogspot.com/2009_09_01_archive.html

1.WW2 Winterschlacht im Osten, Winterfeldzug, German Combat Uniform Luftwaffe soldat sumpfmuster M44

2.Fallschirmjäger

Kopfhaube Sumpftarnmuster

Napisano

- to oryginał z runami SS na pieczątce
Wiem gdzie znalazłem i dlatego jestem tak pewien

Bez obrazy Kobieras ale 55 zasadniczo się różni od Sig rune
Wpisz to hasło w wyszukiwarkę i kliknij 'Grafika'

Napisano
Ani tam nie ma 55 ani SS. Te niby runy dziwnym trafem idą równo z paskami na materiale ;). Złudzenie optyczne i tyle a pytający pewnie za chwilę wrzuci na all jako oryginał SS ;)
Napisano

To jeszcze jedno zdjęcie w innym świetle ale bardziej naturalny kolor jest na poprzednich fotkach.
Charakterystyczne są tu proste linie łamane bez zaokrągleń a wokół każdej odmiany koloru jest obwódka - nazwę to przejściówka. Najciemniejsze zielone i śliwkowo-brązowe kolory składają się z drobnych linii - pasków biegnących nieco ukośnie w stosunku do deszczyku.

Napisano
Możesz wierzyć w co chcesz, co nie zmieni faktu, że fant nie ma nic wspólnego SS.

Żadne podhełmówki (nawet te przeznaczone dla Waffen-SS) nigdy nie były znakowane runami. Zwykle rozmiar (cyfra rzymska) i numere Rbnr (Reichsbetriebsnummer) czyli kod liter RBNr i sekwencja cyfr arabskich oznaczająca konkretnego wytwórcę.
Napisano
Piszę co widzę, zgodnie z prawdą.
Nie jestem chłopcem i jestem daleki od jakichś wymyślań.
Jeszcze raz bardzo proszę bez obraźliwych insynuacji.
Jest tu taka pieczęć na pewno oryginalna i tu kropka, bez względu na to czy ktoś już widział podobną czy jeszcze nie.

Teraz chcę dojść przez jakiego producenta taka pieczęć była używana. Będę próbował odczytać numery, może na coś trafię. Jak ktoś chce pomóc przy okazji i w tym temacie, bo przypominam, podstawowym jest wzór kamuflażu, to serdecznie o to proszę ale jak ktoś mi zarzuca że kłamię to takim osobnikom już dziękuję.
Napisano
Koledzy wyżej mają racje.To kamuflaż Sumpftarn,uzywany przez WH od 1943 r.Tylko...Albo mam zwidy,ale ja też widze tam SS.
Nie wiem co o tym myśleć...
Napisano
W takim razie jest to rarytas na skalę światową. Gratulujemy koledze i chyba możemy już zamknąć temat :)

A tu oryginalne bicia z podhełmówki SS:
http://www.germanmilitaria.com/WaffenSS/photos/S014960.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie