Shluka Posted February 17, 2011 Author Share Posted February 17, 2011 Wieniec ma średnicę około 2,2 cm. Wykonany bardzo starannie, wydaje się, że był częścią jakiejś ozdoby, zawieszki? Tylko brakuje środka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shluka Posted February 17, 2011 Author Share Posted February 17, 2011 Z tyłu ma grawer: Susser Maurycy Kraków 1933 68. Może ktoś skojarzy co to mogło być?Z góry dzięki za wszystkie sugestie.Pozdrawiam W Link to comment Share on other sites More sharing options...
R51 Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Podobny kształt ale niesety wymiary inne 38x 35 mm miała odznaka CSS Toruń, wykonana była też ze srebra, o ile wiem była jednoczęściowa. Nie słyszałęm o takim producencie odznaczeń z okresu międzywojnia. Trop wydaje mi się jednak wieść w stronę jakiegoś odznaczenia z dwudziestolecia międzywojennego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czlowieksniegu Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 I 488 Pl. Dominikanski 5 Srodmiescie SUSSER Maurycy, Simahttp://www.shtetlinks.jewishgen.org/Krakow/kra_1907directory.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shluka Posted February 17, 2011 Author Share Posted February 17, 2011 Dzięki za podpowiedź, trochę już googlowałem i to właściwie jedyny ślad Maurycego Sussera. Wyczytałem też, że Susserowie to jedna z bogatszych rodzin żydowskich w przedwojennym Krakowie.Jak sugeruje R51 może rzeczywiście jest to część jakiegoś odznaczenia międzywojennego. Czy numer 68. może być ewentualnie numerem odznaki/nadania?Pozdrawiam W Link to comment Share on other sites More sharing options...
stock84 Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 W żadnej dostępnej mi literaturze odznak wojskowych szkolnych i odznak pułkowych nie znalazłem Maurycego Sussera jako wykonawcy.Pewnie miał małą lokalną pracownie albo...?Na pewno XX lecie ale nic mi do głowy nie przychodzi na początku myślałem o odznaczeniach strażackich(link ale to też zły trop).Nr 68 faktycznie może być numerem nadania.http://klub.chip.pl/asnieg/foto/021.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shluka Posted February 17, 2011 Author Share Posted February 17, 2011 Dodaję zdjęcie na którym widać trochę więcej szczegółów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Maurycy Susser z Krakowa został w 1933 r. obdarowany tą odznaką jako 68.Przecież to nie sygnatura wytwórcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
stock84 Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Pewnie miał małą lokalną pracownie albo...?" po słowie albo zostawiłem miejsce na sekwencje kolegi abcd:)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
abcd Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Nie spotkaliście się nigdy z sygnowaniem odznak wojskowych lub cywilnych imieniem i nazwiskiem odznaczonego i datą wręczenia ? http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/s7302127.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
stock84 Posted February 17, 2011 Share Posted February 17, 2011 Oczywiście spotkaliśmy się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shluka Posted February 17, 2011 Author Share Posted February 17, 2011 W takim razie pozostaje ustalić jaką odznaką został Maurycy Susser obdarowany.Dzięki Panowie za udział w dyskusji.Pozdrawiam W Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Shluka
Wieniec ma średnicę około 2,2 cm. Wykonany bardzo starannie, wydaje się, że był częścią jakiejś ozdoby, zawieszki? Tylko brakuje środka.
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.