Skocz do zawartości
  • 0

Wieniec laurowy - srebro.

Shluka

Pytanie

Napisano

Wieniec ma średnicę około 2,2 cm. Wykonany bardzo starannie, wydaje się, że był częścią jakiejś ozdoby, zawieszki? Tylko brakuje środka.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tyłu ma grawer: Susser Maurycy Kraków 1933 68.

Może ktoś skojarzy co to mogło być?

Z góry dzięki za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam W

Napisano
Podobny kształt ale niesety wymiary inne 38x 35 mm miała odznaka CSS Toruń, wykonana była też ze srebra, o ile wiem była jednoczęściowa. Nie słyszałęm o takim producencie odznaczeń z okresu międzywojnia. Trop wydaje mi się jednak wieść w stronę jakiegoś odznaczenia z dwudziestolecia międzywojennego...
Napisano
Dzięki za podpowiedź, trochę już googlowałem i to właściwie jedyny ślad Maurycego Sussera. Wyczytałem też, że Susserowie to jedna z bogatszych rodzin żydowskich w przedwojennym Krakowie.
Jak sugeruje R51 może rzeczywiście jest to część jakiegoś odznaczenia międzywojennego. Czy numer 68. może być ewentualnie numerem odznaki/nadania?

Pozdrawiam W
Napisano
W żadnej dostępnej mi literaturze odznak wojskowych szkolnych i odznak pułkowych nie znalazłem Maurycego Sussera jako wykonawcy.Pewnie miał małą lokalną pracownie albo...?Na pewno XX lecie ale nic mi do głowy nie przychodzi na początku myślałem o odznaczeniach strażackich(link ale to też zły trop).Nr 68 faktycznie może być numerem nadania.

http://klub.chip.pl/asnieg/foto/021.jpg
Napisano
Maurycy Susser z Krakowa został w 1933 r. obdarowany tą odznaką jako 68.Przecież to nie sygnatura wytwórcy
Napisano
Nie spotkaliście się nigdy z sygnowaniem odznak wojskowych lub cywilnych imieniem i nazwiskiem odznaczonego i datą wręczenia ? http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum22/s7302127.jpg
Napisano
W takim razie pozostaje ustalić jaką odznaką został Maurycy Susser obdarowany.
Dzięki Panowie za udział w dyskusji.
Pozdrawiam W

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie