flobert_1 Napisano 6 Czerwiec 2012 Napisano 6 Czerwiec 2012 Potrzebuje r14 do W5900, a z tego co się orientuje to eneloop nie ma r14.
test_m4a1 Napisano 6 Czerwiec 2012 Napisano 6 Czerwiec 2012 Czy mógłby mi dobry człowiek powiedzieć jedną rzecz, mianowicie mam problem podczas prób dostrojenia whitesa w trybie geb/norm. Podczas przemiatania wykrywacz cały czas daje sygnały, ergo nie dostroiłem go dobrze. Właczam go, przełączam na tryb Geb, podnosze cewke, naciskam i puszczam spust, dostrajam tune, AIR na góre potem kłade cewke i przełacznik na GEB, piknięcie i teoretycznie wszystko jak w instrukcji ale jednak cały czas słyszę owe sygnały. Miałem smętka 7 lat i tam cały czas chodziłem na dyskryminacji.Zauważyłem że jak podniose wykrywacz na wysokość biodra to regulując tune do ledwo-słyszalnego poziomu to sgynał za sekunde zaczyna rosnąc, znowu reguluje i sygnał znowu rośnie od cichego do bardzo głośnego.Mógłbym dostac od Was jakąś rade co robie źle?pozdrawiam!
desmo Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 flobert_1 - ale są adaptery z R14 na R6. A co do Troniców to śmiało możesz zakupić sobie jeden albo dwa komplety. Z tego co pamiętam to w zeszłym roku kosztowały po 3,5 zł za akumulatorek i przy takiej cenie jak najbardziej się opłaca.
flobert_1 Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 desmo - rozmawiałem jakiś czas temu o adapterach zamiast r14 z Mrandem i mi odradził. Powiedział, że 4 AA w adapterach to mało. Potrzebna by była większa ilość (min. 5szt AA), ale to wiąże się ze zrobieniem innego koszyka na baterie, a ja nie bardzo jestem uzdolniony elektronicznie":) pozdr
220V Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 Ja zakupiłem adaptery R14/R6do tego akumulatorki Sanyoo Eneloop w ilości 8szt (kolo 8zl/szt. placiłem).a zestaw ładuję właśnie wspomnianą ładowarką z LiDLA firmy Tronic.Ten zestaw mam już ponad 2 lata i nie narzekam.Na poczatku chodziłem na bateriach R14, ale nie dosyć że ciężkie to wcale dużo dłużej nie trzymały niż akumulatory R6 na adapterkach!A z przerobieniem zasobnika to żadna wielka sztuka - wystarczy troszkę druciki po doginać żeby trafiały dokładnie w końcówki ogniw R6ot i cała tajemnica!Teraz są już nowsze Enelopy (czarne) mocniejsze! Ale jak dla mnie jeszcze za drogie są. Korzystam z tych białych hybryd, i do cyfrowego aparatu i do wykrywek są świetne.
desmo Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 Ja w 5900 używam adapterów na R6 i jestem zadowolony.
flobert_1 Napisano 7 Czerwiec 2012 Napisano 7 Czerwiec 2012 Na ile godzin chodzenia z 5900 wystarczą aku R6?
220V Napisano 8 Czerwiec 2012 Napisano 8 Czerwiec 2012 Whitesy są raczej prądo-żerne,zestaw R6 starcza mi mniej więcej (bo nigdy nie liczyłem) na 3 wypady po 5-6h.Tryb statycznysłuchawkizawsze drugi zestaw w pogotowiu,a w razie czego zawsze można w pierwszym lepszym sklepie dokupić 4 paluszki R6;)
desmo Napisano 8 Czerwiec 2012 Napisano 8 Czerwiec 2012 U mnie z tego co pamiętam, dosyć już stare Pentagramy 2600 mah starczają na ok 12 h łażenia w słuchawkach. Teraz już rzadko chodzę z 5900 - zdecydowanie wolę XLT, a on jest trochę mniej prądożerny :-)
flobert_1 Napisano 9 Czerwiec 2012 Napisano 9 Czerwiec 2012 Ja upolowałem 5900 z MultiTone. Jestem zadowolony:) Wcześniej chodziłem z C.Scope'ami. Mam jeszcze w zapasie 1220R.Ze słuchawkami nie lubię chodzić, dlatego nie wiem czy aku R6 dadzą radę, ale zaryzykuję..najwyżej będę je później miał do C.Scopa. Wagowo 4xR6 do 4xR14 robi różnicę:)
raiven Napisano 1 Sierpień 2012 Napisano 1 Sierpień 2012 Kolega mielich pisze na samej górze iż dostrajanie wykonujemy w GEB/DISC, natomiast w polowie wątku jest mowa że w GEB/NORM, zatem na którym mode się je wykonuje ostatecznie?Byłem 2x w terenie i robilem tak jak mówił Mielich i działał normalnie
toska Napisano 2 Sierpień 2012 Napisano 2 Sierpień 2012 6000 di pro sl strojenie w geb norm6000 pro xl strojenie w geb disc
melich Napisano 2 Sierpień 2012 Napisano 2 Sierpień 2012 Moje spostrzeżenia dotyczą dokładnie „White’sa xl pro”.Nie miałem nigdy w ręku „6000 di pro sl”, więc nie wiem czy nie ma jeszcze jakiś drobnych różnic między nim a moim sprzętem.Strojenie wykonuje się tak jak napisał toska (w „di pro sl”) w trybie geb norm.By pracować w tr/disc nie jest konieczne wykonanie wcześniej strojenia do gruntu.Dyskryminacje w tym trybie najlepiej ustawić doświadczalnie, weź największy przedmiot z żelaza jaki chcesz by nie był sygnalizowany i kręć dyskryminacją aż wykrywacz nie będzie go widział . Nie mam tego sprzętu już od pół roku więc już nowych doświadczeń nie mam a stare się zacierają.Pozdrawiam
Thomson. Napisano 3 Sierpień 2012 Napisano 3 Sierpień 2012 By pracować w tr/disc nie jest konieczne wykonanie wcześniej strojenia do gruntu."Czy tak samo ma się to do wersji 6000 di pro sl?
melich Napisano 3 Sierpień 2012 Napisano 3 Sierpień 2012 By pracować w tr/disc nie jest konieczne wykonanie wcześniej strojenia do gruntu.Czy tak samo ma się to do wersji 6000 di pro sl?"W tr/disc strojenie do gruntu nie działa, więc tu nie powinno być żadnej różnicy między tymi modelami wykrywaczy.Pozdrawiam
toska Napisano 3 Sierpień 2012 Napisano 3 Sierpień 2012 Niemniej jednak warto dostroić do gruntu ponieważ mimo że pracujemy w trybie TR DISC ( nie wymagającym strojenia) to po naciśnięciu spustu przechodzimy w tryb GEB NORM który tego strojenia wymaga
test_m4a1 Napisano 22 Wrzesień 2012 Napisano 22 Wrzesień 2012 Zastanawialem się ostatnio nad przejściem na akumulatorki bo na zwykłych C dość drogo to wychodzi. Powiedzcie mi, na 4x 1.2V GP 2700 Whites ruszy? Czy trzeba robić koszyk na więcej ogniw?
toska Napisano 22 Wrzesień 2012 Napisano 22 Wrzesień 2012 Ruszy ruszy i będzie banglał:):) w geb disc 5/6 h w geb norm 4/5h
test_m4a1 Napisano 22 Wrzesień 2012 Napisano 22 Wrzesień 2012 Dzięki Tosca :)Wchodzi na to że trzeba będzie mieć 2x4 przy sobie żeby dzień chodzić :)Powiedz mi jeszcze, kiedy tak na prawdę baterie trzeba wymieniać wg Battery Check? Wiem że Rutusy na ok 50% baterii już siadają i trzeba wymieniać. Jak jest z tym u whitesa?
toska Napisano 23 Wrzesień 2012 Napisano 23 Wrzesień 2012 patrz czytaj było :) toska (286 / 17) 2012-01-02 18:21:47
cheetah Napisano 24 Wrzesień 2012 Napisano 24 Wrzesień 2012 @ test_m4a1:1. co do Rutusów, to na GP2700 powinny on pracować w typowym zakresie wskazań wskaźnika naładowania baterii od siedemdziesięciu...osiemdziesięciu kilku procent (po pełnym naładowaniu) do około 30 procent (rozładowanie i koniec pracy). Jeśli komuś sprzęt 'siada' dużo wcześniej (czyli przykładowo przy owych 50%) to oznacza to zwykle uszkodzone lub źle eksploatowane akumulatory / ładowarkę.Istotne jest nie to, co pokazuje wskaźnik naładowania baterii wykrywacza (jeśli są one skalowane dla baterii alkalicznych - vide Rutusy - to ich wskazania nijak się mają do akumulatorów), a to czy sprzęt na akumulatorach pracuje odpowiednią ilość godzin, czyli powiedzmy 0.8...0,9 x (pojemność akumulatora / średni pobór prądu). Jeśli nie pracuje, to zwykle oznacza to złe akumulatory, uszkodzoną ładowarkę i sporadycznie uszkodzony wykrywacz.2. na końcu tego wątku http://odkrywca.pl/rutus-proxima-dziwne-sygnaly,707476.html#707476 jest o akumulatorach i ładowarkach.3. standardowe akumulatory NiHM dość szybko się rozładowują, wiec warto się zastanowić, czy nie lepszą opcją byłyby akumulatory nowych generacji, ze zminimalizowanym efektem samo - rozładowania, np. Enelopy
test_m4a1 Napisano 24 Wrzesień 2012 Napisano 24 Wrzesień 2012 @Toska - faktycznie, masz racje, nie zauważyłem :)@Cheetach - 1.Przykład Rutusa jest tylko obrazowy, zapewne masz racje. Moj znajomy który z nim chodzi mówił ze przy wskazaniu ok 40-50% juz nie działa tak dobrze jak na w pełni naładowanych bateriach. To był tylko przykład, na którym chciałem pokazać o co dokładnie pytam. Myślałem że dostane odpowiedź w stylu W6000 przy wskazaniu licznika na 40% powinno się wymieniać baterie bo osiągi znacząco spadają", skoro Toska pisał że dopiero na końcu skali to tym lepiej.2. Dzięki za link, przejże :)3. Jeżeli cena Enelop'ów nie jest znacząco wyższa niż GP które trzymają tyle ile pisał Toska to pomysł jest godny rozważenia :)
cheetah Napisano 24 Wrzesień 2012 Napisano 24 Wrzesień 2012 @ test_m4a1:ja też podałem Rutusa jako przykład, aby zilustrować, że w odniesieniu do akumulatorów to ciężko jest określać i porównywać te % wskazań wskaźnika naładowania baterii, bo za dużo tu zależy od konkretnie użytych akumulatorów i ładowarki(!)Rzeczywisty Rutus, w całym zakresie praca stabilna:[list][*] Baterie alkaliczne dobrej marki: start od 100% (6x1.5V), koniec na 0% (6x1V), czas pracy ~25...30godz.[*] GP2700: typowy start od 68% (6x1.36V - oryginalna ładowarka GP), koniec na 30% (6x1.15V), czas pracy ~18...23godz.[/list]Jeśli wykrywacz zbyt krótko pracuje w stosunku do pojemności używanych akumulatorów, a są wysokie wskazania naładowania, to prawie zawsze jest to problem uszkodzonych lub niewłaściwie eksploatowanych akumulatorów - za mała wydajność prądowa. Albo kiepskie akumulatory albo uszkodzona ładowarka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.