Skocz do zawartości
  • 0

kawałek lufy ?

wax59

Pytanie

Napisano

Witam
Prawdopodobnie jest to kawałek lufy ale do czego??
Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Przecież pisałem.
MG 42 (podobnie jak MG 34) działa na zasadzie krótkiego odrzutu lufy. Ślepak nie ma tyle "siły żeby uruchomić automatykę broni z bojową lufą."

Bojowa lufa ma za dużą masę przy strzale ślepym nabojem swoim odrzutem przeładować broń. Dlatego zastosowano ćwiczebną lufę dwuczęściową gdzie automatykę broni uruchamia lżejsza część lufy.

W automatycznej broni palnej nie jest tak, że załadujesz sobie broń ślepakami i strzelasz. Żeby broń działała automatycznie trzeba wymienić kilka elementów lub coś dołożyć (najczęściej nakręcić końcówkę wylotową do strzelania ślepą amunicją). Ślepy nabój zachowuje się zupełnie inaczej przy strzale niż nabój ostry. W lufie panuje zupełni inne ciśnienie i na zamek działają inne siły. Dlatego te wartości trzeba maksymalnie upodobnić do wartości występujących przy strzelaniu ostrymi nabojami.
Napisano
Kolego R51.Zwracam honor i przepraszam.Wczoraj pojechałem do kol.który ma oryginalny wojskowy skrypt WH,zawierający schematy i rysunki złożeniowe MG 42 i tego cudu tam również nie ma!!!Ale mamy XXI w i net to jednak kopalnia wiadomości!Uważam,że to piękne trafienie i rzadkość. Niepotrzebnie piszesz tak bardzo
emocjonalnie.
Przepraszam również moderatora tyfus-a.Zupełnie mi uciekło,że ta aukcja jeszcze trwa i nie wiadomo jak w końcu będzie drogo.Regulamin znam,przepraszam modi.
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
Nie widzę tu innej możliwości działania,jak cofanie tegoż elementu do tyłu podczas strzału(jak wspomniał kol Skok),pozostała 2 część pozostawała nieruchoma.A rowki na lufie to nic innego jak uszczelnienie labiryntowe.
Napisano
Witam kolegów!Czy aby na pewno od MG-42? Od strony komory nabojowej to MG-42.Ale lufa w oryginale jest gładka,bez tych charakterystycznych zatoczeń. Taką widzę po raz pierwszy i sam jestem ciekawy co to takiego. Być może po II Wś służyła innym celom.
Pozdrawiam!
Marek.
Napisano
Witaj Skok a miałbyś jakieś schematy albo informacje na ten temat .dodam tyle ze lufa jest gwintowana
Napisano
Nie jest to przypadkiem element lufy-ustrojstwa do strzelania ślepą amunicją ? Miało to specjalną konstrukcję aby zapewnić odrzut i repetowanie.
Napisano
http://allegro.pl/granatnik ......
Witam kolegów!Dziś zupełnie przypadkiem znalazłem coś takiego na alledrogo. A lufa ćwiczebna? 11-to centymetrowa? A z jakiej amunicji by z tego strzelano? Oczywiście istnieją wkładki do luf zmniejszające kaliber oryginału i minimalizujące koszty szkolenia strzeleckiego,ale to raczej nie to.
Ps.Kol.R51 podaj niedouczonemu źródło na którym się opierasz będę Ci wdzięczny.
Pozdrawiam!
Marek.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 14:48 10-02-2011
Napisano
kolczyk96 - a wiesz, że nie podajemy sznurków do trwających aukcji ?

http://www.odkrywca.pl/uwaga-zanim-dodasz-post-na-forum-przeczytaj-to-,227091.html#227091
Napisano
To tak pierwsze z brzegu wyszukane, bo reszta info jest po forach na których nie ma zdjęć bez zalogowania się. R51 wyraźnie napisał, że jest to część lufy (2-częściowej), więc nie wiem po co jakieś dywagacje nt tego, jak strzelać z lufy 11-centymetrowej.

Widzę, że niektórym na tym forum strasznie ciężko przyznać się do błędu i brną w zaparte.
Napisano
Czyli jest to cześć lufy do MG 42 do strzelania z pocisków ślepych . Dziękuje za pomoc i pozdrawiam wax59
Napisano
cario1 chodziło mi o to z środka ale juz wczoraj zauwazyłem swój błąd tyle że nie chciałem nabijać niepotrzebnych postów
pozdo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie