Skocz do zawartości

Wyrok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od wizyty Policji minęło 4 miesiące.
A oto WYROK w trybie nakazowym
Ponieważ będę się sprzeciwiał" proszę o pomoc w zredagowaniu sprzeciwu.
Mam czas do czwartku.
Dziękuję z góry za pomoc.
Johny

Napisano
He he 100 zł, tyle to niedawno dostałem za spożywanie browara na świeżym powietrzu.

Co do sprzeciwu to nie wymaga on specjalnej formy, a i uzasadnienie nie jest jakoś szczególnie ważne bo sprzeciw powoduje z automatu konieczność rozpoznanie sprawy przez sąd a zasadach ogólnych".

Jak wpiszesz w google Sprzeciw od wyroku nakazowego" wyskoczy Ci wiele gotowych szablonów.

Pozdr.
Napisano
daj spokój 100 to żadna strata,ja ostatnio zapłaciłem 100 za picie na jarmarku dominika w gdańsku i 500 zł za przekroczenie prędkości ,mam za szybkie auto.zapłać i najwyżej uważaj bo szukają kasy.pozdrawiam.możesz nie płacić i odsiedzieć kilka dni w pusce nakarmią i kryminaliści podszkolą jak poostepować na przyszłośc.nauka nie pujdzie na marne.
Napisano
coś Ci zgarnęli?znaleziska/wykrywkę?
oddali?
jak Cię złapali? w lesie czy o 6rano pobudka?

z jednej strony sprawa jest myślę do wygrania,z drugiej tak jak pisali,100zł można przeboleć i jest nauczka na przyszłość..

chyba że nie oddali co wzięli to bym się sądował dalej.

stg1971,co do puszki,jak młodo wygląda mimo tych 31lat to mogą wybić zęby..by potem nie odgryzł czegoś:/
Napisano
100zł to nie pieniądze. Chodzi tu raczej o zasade. Ja bym walił głupa że poszukiwałem... ale żony obraczki lub meteorytów. Mozna sie smiac, ale kto Ci udowodni po co tam byłeś?
No chyba że przyznałeś sie do winy.
Wykrywacz zabrali?
Napisano
panowie,tu nie chodzi o to że mała kasa,się zapłaci i ok..miałem podobną sytuację(choć nie związaną z poszukiwaniami)..napisałem odwołanie..ponowne rozpatrzenie sprawy i umorzenie..jeżeli jest możliwość to trzeba się zawsze odwoływać,inaczej smród" w papierach ciągnie się za człowiekiem..a wiadomo,pózniej taki papier może zaszkodzić przy załatwianiu nawet jakiejś drobnej,prostej sprawy..ja też miałem zamiar w pierwszej chwili zapłacić i mieć spokój z sądami,ale po przeanalizowaniu tematu napisałem odwołanie i się udało..a czytając papier kolegi aedariaw23 - od bliżej nieokreślonego czasu" itd..żadnych poważnych zarzutów nie ma(nie wiadomo jednak do czego się kolega przyznał) jest szansa na wygranie sprawy..jak widać sąd rozpoznał temat ogólnikowo,pobieżnie..jeden artykuł,nałożył małą grzywnę i koniec.to tyle..pisać sprzeciw i się nie poddawac..zdrów.
Napisano
Od wyroku nakazowego wnoś sprzeciw. Masz na to 7 dni. Następnie prawa rozpatrywana jest w trybie ormalnym" :).Daje Ci to przede wszystkim CZAS na przygotowanie linii obrony. Nie ma co się podkładać...
Napisano
aedariaw23, w postępowaniu przygotowawczym miałeś coś zabezpieczone ? trafili cię z czymś w domu ? napisz. czy zabrali ci wykrywkę, czy chodziłeś na stanowisku archeo ?
Napisano
dokładnie Weles, wyrok powoduje dalej idące konsekwencje pomimo pozornie małych strat, na tym polega cały ten idiotyzm
Napisano
Witam!

cyt.Art. 111.
1. Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
2. W razie popełnienia wykroczenia określonego w ust. 1 można orzec: 1) przepadek narzędzi i przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia, chociażby nie stanowiły własności sprawcy; 2) przepadek przedmiotów pochodzących bezpośrednio lub pośrednio z wykroczenia; 3) obowiązek przywrócenia stanu poprzedniego lub zapłaty równowartości wyrządzonej szkody. "
Napisano
Teraz dodatkowe pytanie,czy wg.Kolegi zachodzą w Jego przypadku tzw.ustawowe znamiona czynu zabronionego....mówiąc kótko i zrozumiale,czy zarzucony i osądzony czyn wyczerpywał znamiona czynu zabronionego z tego art.?!Aby to rozsądzić trzeba wiedzieć,jaki był faktycznie przebieg zdarzenia i jakie dowody (w tym dowody z zeznań świadków) ?!W razie czego proszę o kontakt na pw.Pozdrawiam!
Napisano

Dodam jeszcze to.
Sąd przepisał prawie słowo w słowo to o co wnosili Policjanci.
Dzięki za poparcie. Ja cały czas to wszystko o czym tu piszecie czytam.
Czy w sprzeciwie mam napisać wszytko co mi się w tej sprawie nie podoba-czy wystarczy, że go złożę wraz z prośbą o udostępnienie akt oraz prośbą o zrobienie zdjęć akt?

Napisano

Czy jak dostanę zgodę na zrobienie zdjęć akt-to czy będzie mi je wolno zamieścić tutaj?
Spróbujmy tę sprawę rozegrać wzorcowo - i to będzie model postępowania dla innych.

Napisano
a może znacie tego kolegę:

http://www.szczecin.kwp.gov.pl/jednostki/6262-nielegalnie-handlowa-zabytkami

Jemu też warto pomóc. bo to już jest przegięcie.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 20:04 26-01-2011
Napisano
A ja polecam wpisać w google wyrok nakazowy" i ocenić czy w ogóle chce Ci się bawić w odwołania. W papierach i tak będziesz miał czysto a stracisz kolejny czas na rozprawy itp.
pozdro
Napisano
Tu chodzi o zasady. Zostałem oskarżony o to, że chodziłem po stanowiskach archeo. Jeżeli dzięki wspólnemu wysiłkowi zostanę uniewinniony to pomoże ta praca wielu naszym chłopakom.
No i może wreszcie Policja nie będzie taka wyrywna" jak jej wskaźnik zaczętych spraw do uzyskanych wyroków spadnie.
Ciekawe tylko czy jak chodziłem po polach znajomego rolnika za jego zgodą oczywiście - to czy powinienem mieć na to jego pisemną zgodę czy forma ustnej zgody spełnia tu wymogi prawne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie