Skocz do zawartości

Ciekawostka. Wieloczęstotliwościowy Minelab Safari vs jedynka" Teknetics T2

jacho

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ranedzie- takie testy mają sens a twoja stopa prawdopodobnie nie dotknęła nigdy ziemi nie ruszonej ręką człowieka przez setki lat,takich miejsc jest może z 5% w Polsce.

http://independent.pl/n/2201

pzdr.

5
  • Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 years later...
Napisano
Witam!
Ja mam pytanie, w ilu częstotliwościach na raz działa Safari?
E-Trac np. działa na 28 na raz, o Safari pisze tylko że jest pełne spektrum od 1.5 do 100Hz.
Napisano
Siekacie, siekacie i siekacie temat. Safari bardzo dobrze wykrywa monetki. Co do wykrywania złota w Polsce praktycznie nikt chyba doświadczenia nie ma wielkiego, bo tego złota w naszej ziemi jest jak na lekarstwo. Po prostu w stosunku do Europy zachodniej i południowej byliśmy prowincją kulturową i ekonomiczną. Lepiej skupcie się w rozważaniach nad obecnie już za wolnym działaniem tego wykrywacza co wyraża się sporym maskowaniem kolorku w stosunku do wcześniejszego żelaza jak i wyjątkowo ... fantomach od porozrywanych przez pług puszek ostrokrawędziowych. Podsumowując, są już nowocześniejsze i szybsze wykrywacze, a widoczność złotek w polskiej ziemi [z wyjątkiem może plaży], jest tak samo ważna, jak co chwila pojawiające się tematy zastępcze wypluwane przez polityków ku uciesze dziennikarzy.
Napisano
Armandzie, temat został wyjęty z lodowca i odmrożony przez E TRACA po ponad 2 latach, też nie wiem po co :)

Wracając do pytania, te legendy o analizowaniu dziesiątek częstotliwości przez Minelaby, to zwykła makretingowa ściema, charakterystyczna dla tego producenta, na zasadzie więcej znaczy lepiej". Ma działać na wyobraźnię przeciętnego klienta, który nie ma śladu bladego pojęcia na temat o którym czyta :) A dokładniej jest to po prostu nadinterpretacja + niedopowiedzenie.
Podziel te rewelacje przez 10 i uzyskasz wynik niemalże zgodny ze stanem faktycznym :)
Napisano
A możesz mi powiedzieć na jakiej częstotliwości chodzi SAFARI lub E-TRAC, bo według ciebie na jednej.
Już wcześniej czytałem twoje posty na temat Minelabów, że to tylko marketing, więc mnie bardzo interesuje o co tam chodzi, bo ja jako użytkownik chciał bym wiedzieć na jakiej chodzę częstotliwości, czy na 5kHz czy na 18kHz. Na co ten wykrywacz tak naprawdę jest dobry?

Np Eureka Gold według producenta działa na 6,4kHz, 20kHz i 60kHz, po co tak pisać, skoro chodzi na jednej i to jeszcze według ciebie nie wiadomo na której.
Napisano
Gdzie ja napisałem że na jednej? Nie da się zrobić na jednej częstotliwości dokładnej eliminacji gruntu bez dostrajania.
Nie wiem jak Safari, bo nie oglądałem. Ale Sovereign używa 2 częstotliwości: większej w okolicach 25kHz i małej w okolicach 3kHz. W okolicach w tym sensie, że one mogą być skokowo parami zmieniane (automatycznie lub przełącznikiem oise cancel"). Po to żeby lepiej odseparować się od ew. zakłóceń. I te 2 wystarczają, że na procesor występują siódme poty a sprzęt pracuje jak pijany muł.

Z tego co słyszałem, wszystkie nowsze Minelaby (FBS) działają na 3 częstotliwościach. To powinno pomóc w bardziej celnej dyskryminacji i eliminacji gruntu, w stosunku do BBS. POWINNO" :)
Nie ma mowy o jednoczesnej pracy na kilkunastu czy kilkudziesięciu częstotliwościach. To są jedynie możliwe skokowe odstrojenia dla poprawy odstępu od zakłóceń. Gdyby liczyć tak jak to podaje Minelab, to XLT też pracuje na 8 częstotliwościach a Vaquero na 3 :)
Napisano
Tak czy siak, coś w tym jest :)

Czytałem parę twoich postów w innych tematach, i tak zrozumiałem, że twierdzisz że Minelaby pracują na jednej a nie wielu częstotliwościach.

Dzięki za info.
Napisano
Na pewno musi coś w tym być, ty pewnie tak na 100% tego nie sprawdzałeś?

Cuda też się zdarzają :) Więc wszystko jest możliwe, i nieraz nie da się tego wytłumaczyć logicznie.

W którymś z tematów czytałem, że tego nie sprawdzałeś, bo nie masz skąd dorwać E-Traca, no ja z ciekawości bym ci użyczył, ale pewnie nie mieszkamy blisko siebie :)
Napisano
Nie muszę nic sprawdzać, żeby wiedzieć.
1. nie jest fizycznie możliwe obrobienie tej ilości danych w małym procesorze na baterie, ŻADNYM OBECNIE PRODUKOWANYM i w najbliższej przyszłości też
2. te dane są nadmiarowe i w żaden sposób nie poprawiają wyniku
3. wystarczają w zupełności 2 częstotliwości, trzecia jest tylko do upewnienia się i doprecyzowania wyniku na drodze statystycznej, więc każda kolejna to już bezsens i para w gwizdek
4. obudowa musiałaby być kilka razy większa, znając technologię Minelaba
Cuda się zdarzają tylko w Opowieściach Biblijnych i innych zbiorach bajek dla ludu. Nigdy w rzeczywistości, szczególnie technice czy elektronice.
Napisano
Mylisz minaturyzację prostych urządzeń z przekraczaniem granic fizycznych i właściwościami urządzeń pomiarowych.
Chłopski rozum (intuicja) nie sprawdza się, gdy się nie ma bladego pojęcia o czym się mówi a nie zna tylko hasła.
Nie masz pojęcia o skali problemu technicznego a ja mam. Więc masz do wyboru albo zaufać temu co mówię, albo nadal wierzyć". Piszę jak jest i co Ty z tym zrobisz to Twoja prywatna decyzja. Ale dyskutowanie ze mną na te tematy, mając do dyspozycji tylko wyobraźnię i używając jako argumentów wyposażenia smartfonów, nie ma żadnego sensu. Nie będę Ci wszystkiego tłumaczył, bo po pierwsze za dużo by to czasu zajęło a po drugie i tak prawie nic nie zrozumiałbyś. To nie jest uwaga osobista.
Napisano
Pewnie masz rację, ja nie uważam że źle mówisz, ciebie też nie znam, równie dobrze mogę pisać z 6 letnim dzieckiem, które wciska mi ciemnoty.
Tak to już jest, prawda jest taka, żę dużej wiedzy o tych urządzeniach nie mam, mam tylko porównanie z innymi rzeczami, takimi jak laptopy, telefony, telewizory, konsole do gier, kina domowe itd. Ale jak obciążony jest wykrywacz tyloma danymi, nie wiem, jak dla mnie nie jest problem wstawienie 20x szybszego procesora przez taką firmę jak Minelab jeśli było by to konieczne.
Procesor 48MHz jak dla mnie jest strasznie wolny, na te czasy oczywiście, czy się mylę?
Napisano
E TRAC, żadna sensowna analogia nie przychodzi mi do głowy. Ale żeby zademonstrować, jak ułomny jest chłopski rozum przy braku wiedzy i rozeznania w temacie, proponuję taki test. Masz 4 aukcje oscyloskopów na Allegro:
1. http://allegro.pl/oscyloskop-cyfrowy-atten-ads1102cal-2x100mhz-i3073219277.html
2. http://allegro.pl/oscyloskop-hp54502a-400mhz-400msa-s-i3076606730.html
3. http://allegro.pl/voltcraft-oscyloskop-dso-4042-i3069874157.html
4. http://allegro.pl/laboratoryjny-oscyloskop-schlumberger-3-x-250-mhz-i3059655132.html
2 sprzęty nowsze, 2 sporo starsze. Wszystkie używane, wszystkie z zbliżonej cenie (w jednym podejrzenie usterki, więc tańszy), zazwyczaj z niepełnym opisem. I teraz pytanie. Co możesz powiedzieć, o tych urządzeniach, które byś wybrał i w jakiej kolejności od najchętniej do najmniej chętnie. I DLACZEGO w jednym zdaniu. Załóżmy, że wszystkie sprawne a Ty jesteś pasjonatem-radioamatorem. Możesz szukać w sieci dodatkowych informacji.
Napisano
http://allegro.pl/laboratoryjny-oscyloskop-schlumberger-3-x-250-mhz-i3059655132.html
http://allegro.pl/oscyloskop-hp54502a-400mhz-400msa-s-i3076606730.html
http://allegro.pl/oscyloskop-cyfrowy-atten-ads1102cal-2x100mhz-i3073219277.html
http://allegro.pl/voltcraft-oscyloskop-dso-4042-i3069874157.html

Szczerze zajeło mi to 30s, bo się śpieszę na impreze rodzinną.

Dobra, nie znam się na tym, brałem pod uwagę to jak wyglądają, bo żęby stwierdzić który jest lepszy, musiał bym poczytać, do czego to służy, a się śpieszę i żona mnie pogania :(
Napisano
w instrukcji obsługi e traca jest narysowany schemat" działania technologii FBS w stosunku do tradycyjnej. Polega on byc moze na zwykłym tanim chwycie marketingowym ukazując cewke z jedna strzałka - czestotliwosc pojedyncza, cewkę z 2 strzałkami w głab gleby- czestotliwosc podwójna oraz cewka z 17stoma( a nie 3 strzałkami) częstotliwosc wielokrotna. Jezeli rzeczywiście FBS działa tylko na 3 czestotliwosciach a trzecia słuzy do porównania wyniku 2 poprzednich i ukazanie graficzne 17 strzałek polega na obrazowaniu tylko 3 czestotliwosci- tzn nie zachowuje technicznej skali porównawczej oznacza to ze firma moglaby bardzo ucierpiec. Kolegów B... na swiecie są setki tysięcy a firma Minelab jedna ( Podobanie jak magnitec- detektor, który ponoc załamuje czasoprzestrzen i nawet samego Czaka Norrisa).Nie ma mozliwosci zmierzenia czestotliwosci działania tego urzadzenia i przekonania się jak wyglada sytuacja?
Napisano
Daj spokój kol,B" człowiek bardzo irytujący i przemądrzały, no ale geniusze mają swoje dziwactwa :)

Projekt Magniteca nie jest wcale zły,człowiek się zna na rzeczy jest wykształcony więc jest wysokie prawdopodobieństwo że stworzy coś interesującego.

Nie śmiej się z niego tylko dopinguj do dalszej pracy, rozwój trzeba wspierać a kolegę szanować jaki on by nie był...

pozderki.
Napisano
Pawcion, dziękuje za uwagę ale prosze Cie..:)
Geniusze to sa w Microsofcie i Dolinie Krzemowej, a to że ktos ma najwięcej do powiedzenia nie znaczy ze ma jakiekolwiek pojęcie. Zobacz tu sa ludzie którzy mają pojecie o wykrywaczach tak jak nikt czy armand. Ale oni nie maja potrzeby dowartosciowania sie bo wiele juz zrobili i dbaja o swoj wizerunek miedzy wami. A tacy jak B..tylko wszystkim dookoła udowadniają ze są wielbładami. Z całym szacunkiem do wielbładów:) pozdrawiam.
Napisano
Kolegao alex, wyraźnie napisałem, że co do Sovereigna wiem z własnego doświadczenia", że działa jak działa, bo go otwierałem a jeśli chodzi o wyższe modele, to wiem ze słyszenia. Ale nie mam powodów wątpić, że wprowadzono mnie w błąd, ponieważ z pomiarem na wielu częstotliwościach jest tak jak napisałem.
Tu jest zdjęcie płytki Minelaba http://www.poszukiwanieskarbow.com/galerie/PCB/PCB.htm
i na tym zdjęciu widać bez mierzenia (elektronik znający budowę wykrywaczy zauważy), że są na niej najprawdopodobniej 4 pojedyncze filtry a to by znaczyło, że ten wykrywacz analizuje w jednym czasie DWIE częstotliwości lub CZTERY czasy opóźnienia, co dokładnie na jedno wychodzi. Dlatego wydaje się, że cała różnica w stosunku do Sovereigna polega na tym, że ten wykrywacz potrafi CO NAJWYŻEJ sam dobierać pary częstotliwości (automatyczny noise cancel) podczas gdy Sovereign ma to na przełączniku, jak proste VLF-y. I stąd może wynikać ten ambitny obrazek. Takie małe niedopowiedzenie, jak powiedziałby Kobuszewski :)

Skoro i tak żadne argumenty do Was nie docierają, to może taki najprostszy - Sovereign nie odbiega na niekorzyść właściwościami pomiarowymi od Explorera, jeśli już, to na odwrót :)

Jeśli chodzi o rysunki Minelaba w instrukcjach, to np w instrukcji do Xterry Minelab sugestywnie pokazuje, jak to ICH wykrywacz wysyła w grunt czysty (w domyśle - lepszy) sinus, podczas gdy inne wykrywacze (konkurencji) wysyłają sinus zasyfiony zakłóceniami :)
Jak to mówią mądry pisze dla zabawy, GŁUPI/NAIWNY czyta, bo ciekawy" :) A że wiara góry przenosi... :] Ważne żeby ręka sięgnęła portfela :))) Electroscopy też się sprzedają od czasu do czasu, i nikt nie idzie do więzienia za to...

P.S. Sovereigna nie opracował Minelab, korzystając z naukowców i inżynierów z Doliny Krzemowej (gdzie, na marginesie, pracuje wielu Polaków w pierwszym pokoleniu i bynajmniej nie na miotle), tylko firma Parketronics. Dokładniej kolega Parker w swoim garażu, miedzy rowerem a deską do surfingu :) Minelab kupił gotowy projekt elektroniki. Nie wiem jak powstał Explorer, ale rozwinąć/zmodyfikować to co już jest przeorane" na gotowo, to bułka z masłem.
Napisano
Nie jestem elektronikiem, nie mam o elektronice bladego pojęcia a moja wiedza" o wykrywaczach polega wyłącznie na ich prawie trzydziestoletnim użytkowaniu, ale mogę śmiało potwierdzić historię Brzęczyszczykiewicza o powstaniu Sovereigna. Co ciekawe, co jakiś czas na anglojęzycznych forach echnicznych", niechętnie bo niechętnie, jeden z drugim inżynierowie z Minelaba przyznają, że nie da się naraz obrabiać" więcej niż trzech częstotliwości. Ludzie jednak w coś muszą wierzyć, więc marketingowe plakaciki z nastoma lub dziesiątkami częstotliwości znajdują wiernych fanów. W marketingowej bezczelności Minelaba przebija już chyba tylko firma Nokta z ich 3D Gpsem, radarem i co tam jeszcze tureckim wórcom" przyjdzie do głowy w danym momencie:))

Pozdrawiam

VW

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie