Skocz do zawartości

Jak rozjaśnić monetę po oliwce

bartols

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak rozjaśnić monetę, która sczerniała po włożeniu do oliwki? Co prawda po oliwce pozbyłem się z monety zabrudzeń, ale patyna zrobiła się czarna. Jak przywrócić jej dawny zielony kolor?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

Napisano
Już nie panikujcie tak jak tylko przeczytacie słowo ocet".Niedługo ta propaganda spowoduje, że i ogórków nikt nim nie zaleje bo wywindowaliście go jako środek zabujczo żrący porównywalny z Wodą królewską
Napisano
Do monet polecam Mleczko do czysczenia instrumentow dętych ... efekt bedzie mega , tak samo luski itp ... ale ja rowniez uzywam srodka o nazwie Putzmeister do stali slachetnej itd i tez jest ok ;)
Napisano
pozbywanie się patyny jest najgorsze co może być ... a polerowanie starej monety na tzw. glanc", to jak oskubanie kurczaka z piór .... potem już tylko rosół można zrobić, bo do niczego się nie nadaje ...
Napisano
Moneta bardzo ładnie wyczyszczona. Lepiej zostawić w takim stanie w jakim jest obecnie. Można wrzucić ewentualnie do oliwy w celu zakonserwowania. Monetka chyba wyczyszczona przy użyciu wody utlenionej?
Napisano
Nie. Tylko oliwka z oliwek i nic więcej. Ja również uważam, ze niszczenie patyny to najgorsza rzecz dla monet. Mi chodziło tylko o jej rozjaśnienie z czarnej na ciemnozieloną. Ale skoro się nie da to niech zostanie jak jest.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie