bartols Napisano 19 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 19 Styczeń 2011 Jak rozjaśnić monetę, która sczerniała po włożeniu do oliwki? Co prawda po oliwce pozbyłem się z monety zabrudzeń, ale patyna zrobiła się czarna. Jak przywrócić jej dawny zielony kolor?Z góry dzięki za pomoc.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 zielony kolor to utlenienie,patyna.nie przywrócisz.zostaw jak jest,ładna jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrian950 Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 mozesz jescze wygotowac w occie ale zostaw jaka jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 23 Styczeń 2011 Share Napisano 23 Styczeń 2011 w jakim occie :O co wy z tym octem ;/ocet ja zniszczy zostaw jak jest bardzo ładnie wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Moze miał dobry humor i sobie poprostu zazartował z tym octem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czarek100 Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 o zgrozo ocet to tylko do ogórków konserwowych i sałatek,a nie do monet zniszczysz ja a konkretnie tak rozjaśnisz że aż zniknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Już nie panikujcie tak jak tylko przeczytacie słowo ocet".Niedługo ta propaganda spowoduje, że i ogórków nikt nim nie zaleje bo wywindowaliście go jako środek zabujczo żrący porównywalny z Wodą królewską Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Ocet niszczy monety, natomiast znakomity jest do galarety.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Ocet niszczy również smak galarety,lepszy jest kwasek cytrynowy.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominikp199217 Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Do monet polecam Mleczko do czysczenia instrumentow dętych ... efekt bedzie mega , tak samo luski itp ... ale ja rowniez uzywam srodka o nazwie Putzmeister do stali slachetnej itd i tez jest ok ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 pozbywanie się patyny jest najgorsze co może być ... a polerowanie starej monety na tzw. glanc", to jak oskubanie kurczaka z piór .... potem już tylko rosół można zrobić, bo do niczego się nie nadaje ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 28 Styczeń 2011 Share Napisano 28 Styczeń 2011 Moneta bardzo ładnie wyczyszczona. Lepiej zostawić w takim stanie w jakim jest obecnie. Można wrzucić ewentualnie do oliwy w celu zakonserwowania. Monetka chyba wyczyszczona przy użyciu wody utlenionej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartols Napisano 3 Luty 2011 Autor Share Napisano 3 Luty 2011 Nie. Tylko oliwka z oliwek i nic więcej. Ja również uważam, ze niszczenie patyny to najgorsza rzecz dla monet. Mi chodziło tylko o jej rozjaśnienie z czarnej na ciemnozieloną. Ale skoro się nie da to niech zostanie jak jest.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.