Skocz do zawartości
  • 0

Hełm radziecki wz. 40 - polskie malowanie

PawelFB

Pytanie

Napisano

Czołem,

wpadł mi tak hełm, ma bardzo ciekawe malowanie.

Z przodu orzełek wz. 19, z prawej herb (tarcza) z wizerunkiem drogi, drzewa i napis HONOR I OJCZYZNA, z lewej, liście (gałązki) i flaga Polski (niedokończone) - spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim ?

Pzdr, Paweł

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Orzeł na hełmie wygląda tak że mógł mieć koronę. Przynajmniej mi się tak wydaje.
Idąc tym tropem można pokusić się o tezę że hełm uczestniczył w Powstaniu Warszawskim a herb (tarcza) z wizerunkiem drogi, drzewa i napis HONOR I OJCZYZNA, z lewej, liście (gałązki) i flaga Polski" mogą nawiązywać do emblematów któregoś z oddziałów.
Pytanie do znawców Powstania Warszawskiego, czy występował takie herb w którymś z oddziałów, batalionów?

To taka moja luźna sugestia oczywiście nie negująca tej, wcześniej napisanej przez kolegę stock84.
<pozdro
Napisano

Czołem,

wpadł mi tak hełm, ma bardzo ciekawe malowanie.

Z przodu orzełek wz. 19, z prawej herb (tarcza) z wizerunkiem drogi, drzewa i napis HONOR I OJCZYZNA, z lewej, liście (gałązki) i flaga Polski (niedokończone) - spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim ?

Pzdr, Paweł

Napisano
Oczywiście ze były, przecież sporo żołnierzy z 1 czy 2 AWP nosiło na rogatywkach zamiast kuricy to przedwojenne orzełki wz.19, wz.21 itd. Zdarzają się także przypadki z elementami przedwojennego munduru.
W tym hełmie raczej nie doszukiwałbym się powstańczej historii, ot moim zdaniem po prostu jakiś żołnierz z AWP, który prawdopodobnie służył w WP IIRP przyozdobił sobie swój hełm znanymi mu z wczesniejszej służby hasłami.
Napisano
Wg. mnie ma koronę.

No tak dziwna sprawa jest z tym HONOR i OJCZYZNA - jest to dewiza przedwojenna, w 43 wprowadzono Bóg Honor Ojczyzna (nieoficjalnie),zatem faktycznie może to sugerować Powstanie Warszawskie ale równie dobrze tak jak wspomniał kolega stock84 może to być odwołanie do historii, tylko czy coś takiego w LWP było dopuszczalne ?

Pzdr, Paweł
Napisano

Jeżeli chodzi o herb i gałązki to nie mam zielonego pojęcia(radosna twórczość?).Natomiast hełmy radzieckie wz 40 był najpopularniejszym hełmem LWP.Jak wiadomo żołnierz polski(zwłaszcza podczas zaborów, okupacji) miał w zwyczaju nanosić wszelkimi sposobami na różne części munduru elementy związane z przynależnością do ojczyzny.Tak stało się i z twoim hełmem.Malowanie takie(orzeł na tarczy) występuje przede wszystkim na hełmach już po wojnie.Często także występowały rysunki orła wz 43 ale zwłaszcza podczas wojny(1DP)...

Czy orzeł na twoim hełmie ma korone?

Ilustracje zaczerpnąłem z artykułu Uwagi o hełmach obcych używanych w ludowym Wojsku Polskim i jednostkach KBW"Rafał Nowakowski, MiB nr 7

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie