Skocz do zawartości
  • 0

figurka pan z fujarą w ręku. ołów? rodzaj brązu?

fanatyk

Pytanie

Napisano

Witam,
dziś wyskoczył na mnie z pola taki oto chłopek. Dobrze że mnie nie skrzywdził :D. Od samego początku wyczuwałem za krzakiem czyjąś obecność...

wzrost - 53 mm bez głowy

dosyć masywna postura. sprawia wrażenie otyłego, ale pusty w środku.

materiał:

przyznaję w życiu nie miałem w ręku tzw ołowianej " figurki, ale ołów jako taki tak, i na pewno nie jest to ołów - chyba że z jakaś domieszką. jak wisi za nogę, tę która mu pozostała - lekko pukany paznokciem wydaje metaliczne dzyń". Na moje oko materiał sprawia wrażenie stosunkowo twardego [:D] i kruchego.

z jakiej epoki może on pochodzić, oraz po co takie dziadostwo odlewano?

dzięki
pozdro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
poważnie mówię
Samson - widać wyraźnie że Pan ma rozwinięte genitalia zdolne do wzwodu

p.s. proszę nie kasować to cenna uwaga.
Napisano
wszyscy poważnie podeszli do tematu ... więc - fanatyk - daruj sobie, OK ?

również uważam jak Samson, że figurka przedstawia dziecko ... powiedzmy, że pulchne - zresztą bardzo często spotykany motyw przedstawiania dzieci w dawnym malarstwie i rzeźbie - pulchność świadczyć może o zdrowiu i dobrobycie.
Napisano
naprawdę ja odpowiadam na pytanie Samsona:

Poza tym, Panowie czy za szybko nie orzekliście, że figurka przedstawia starszego pana?"

Więc grzecznie odpowiadam, i tłumaczę dlaczego uważam że nie jest to postać dziecka: ponieważ widać że postać ma członka w pozycji nie do siusiania tylko rozwinięte genitalia w stanie wzwodu!

jak mam to inaczej powiedzieć???
Napisano
materiał to cyna, podobna do ołowiu tyle że twardsza stąd dzwięczność przy pukaniu,

to pewnie jakaś ozdoba lub zabawka, taki a'la Ken dla małych dziewczynek :)
Napisano
tyfus czy widzisz aby te aniołki się onanizowały?

p.s. czy ja przeklinam czy co? bardzo proszę nie kasować postów. który punkt regulaminu ja niby łamię???
Napisano
Pewnie ciężko byłoby trzymać tę figurkę w ręku i otwierać butelkę, niż w przypadku otwieracza zebu74. Poza tym, Panowie czy za szybko nie orzekliście, że figurka przedstawia starszego pana?
Dla mnie budowa postaci to raczej dziecko, ewentualnie otyłe dziecko... taki grubasek :)
Napisano
Według mnie może to byc jakaś dowcipna interpretacja" figurki brukselskiego sikającego chłopca
http://2.bp.blogspot.com/_oNAvkPb8o_A/Sa5VE0kaLfI/AAAAAAAAFnQ/i4ThG2dwTZg/s640/Mannekn

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie