sza.man Napisano 15 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2011 Każdy poszukiwacz wcześniej czy później musi zmierzyć się z pytaniem: jaki sprzęt wybrać?To sprawa tak pewna, jak to, że kolejny odcinek ''Było nie minęło'' zakończy się sakramentnym: tym razem niczego nie znaleźliśmy, ale jeszcze tu wrócimy!Wybór właściwego wykrywacza wbrew sianym na forum plotkom wcale nie jest trudny.Wystarczy znaleźć sprzęt w pełni profesjonalny i -co oczywiste- z najwyższej półki.Z tego względu należy unikać kupowania sprzętu wysyłkowo.Może się bowiem zdarzyć, że nieuczciwy sprzedawca przyśle nam wykrywacz nie z najwyższej półki, ale ze środkowej, albo - nie daj Boże - spod lady!I co wtedy?!Dupa zbita.Takim dziadostwem niczego oczywiście nie znajdziemy.Ale i kupując w zwykłym sklepie należy zachować czujność i bacznie śledzić sprzedawcę, czy aby na pewno sięga na najwyższą półkę.No dobrze, ale jak sprawdzić czy nasz sprzęt jest w pełni profesjonalny, a nie na przykład pół-profesjonalny, albo - czego należy się szczególnie wystrzegać - dla amatorów, albo hobbystów.Wbrew pozorom nie jest to takie trudne.Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na instrukcję obsługi - jeżeli nie rozumiemy z niej ani słowa- to znaczy że wszystko jest ok.Następnie trzeba obejrzeć dokładnie cały wykrywacz.Jeżeli na obudowie znajduje się wielki napis PROFESIONAL, możemy być spokojni.Potem jeszcze robimy test zasięgu.Jeżeli zasięg na monetę 1 groszową wyniesie AŻ 10 cm - test zdany, jeśli TYLKO 10 cm - wtedy lepiej poszukać czegoś lepszego.Ot i cała filozofia.No dobra, wykrywacz mamy, ale to nie wszystko.Potrzeba jeszcze paru innych rzeczy.Buty to ważna rzecz.Buty na poszukiwania muszą być w pełni profesjonalne, oraz - co nie mniej ważne - taktyczne.Wielu poszukiwaczy dało się złapać- kupili obuwie profesjonalne, ale nie taktyczne.A w takich niczego przecież nie znajdziemy.Buty taktyczne od zwyklych różnią się tym, że kosztują co najmniej 500 złotych, mają olbrzymi napis ''MADE IN USA'' oraz wyposażone są w tytanowe wstawki w noskach, które wspaniale zakłócają pracę wykrywacza zapewniając nieustannie nowe doznania dźwiękowe.Należy pamiętać, by buty sięgały co najmniej do kolan, a ich zawiązywanie trwało minimum 10 minut.W butach krótszych wyglądalibyśmy jak pół dupy zza krzaka, a przecież nie o to chodzi.Kolejna sprawa-pas.Oczywiście musi być profesjonalny i taktyczny.Pas to ważna sprawa, wszak to na nim będziemy nosić nóż.I to nie byle jaki, bo profesjonalny i taktyczny.Wielu początkujących poszukiwaczy popełnia olbrzymi błąd.Kupują noże nie-taktyczne, jakieś harcerskie finki, albo jeszcze gorzej - scyzoryki.To dobre dla cieniasów, a my przecież mamy być Indiana Jonesami!A widział ktoś Indianę Jonesa z pedalskim scyzorykiem?Nie.No więc właśnie - nóż ma być taktyczny, profesjonalny, o długości co najmniej 30 cm.Kompas w rękojeści i wbudowane nożyce do metalu to oczywistość o której wspominać chyba nie warto.Dobra.Gadżety już mamy.Teraz pora na coś grubszego.Samochód.Tutaj panuje duża dowolność.Auto nie musi być bowiem taktyczne, wystarczy by było w pełni profesjonalne i z najwyższej półki.Mamy więc do wyboru Land Rovera lub Hummera.Stan techniczny auta jest nieistotny, nie musi być nawet sprawne.Ważne natomiast by miało co najmniej 8 halogenów na dachu i potężny wzmacniacz.Może się jednak okazać, że nawet kupno takiego samochodu przekracza nasze możliwości finansowe.Ale jest na to sposób- wystarczy sprzedać wykrywacz!W końcu jest to sprzęt w pełni profesjonalny i mało używany, a do tego z najwyższej półki!W gruncie rzeczy nie będzie to wielka strata.Bóg miał do wyboru Termopile, Ardeny, Waterloo, ale nie - sprawił , że przyszliśmy na świat w zapiziałym Krotoszynie.A przecież każde dziecko wie, że w Krotoszynie nigdy nic ciekawego się nie wydarzyło.Po co więc szukać, skoro i tak nic ciekawego nie znajdziemy?!No więc sprzedajemy wykrywacz.Ale nie tak od razu.Żeby zyskać dobrą cenę, trzeba najpierw wyrobić swojemu sprzętowi odpowiednią renomę.Sposób jest jeden: logujemy się na forum Odkrywcy pod 5 różnymi nikami i zachwalamy swój wykrywacz gdzie się tylko da.To dość pracochłonne zajęcie, ale czasu mamy pod dostatkiem: od kiedy wzięliśmy w leasing Hummera nie stać nas przecież nawet na wyjście na piwo.A i w domu wieje nudą, od kiedy komornik zabral telewizor, a żona przestala się odzywać po tym, jak zgubiliśmy jej obrączkę w krzakach testując nasz profesjonalny wykrywacz.Żeby jednak nie wyjść na buraka na forum, trzeba pochwalić się jakimiś ciekawymi odkryciami.Kupujemy więc na allegro kolekcję monet z czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego.Należy pamiętać o wrzuceniu ich na noc do kwasu solnego, aby nabrały szlachetnej patyny.Teraz dopiero możemy je sfotografować i umieścić w dziale ''nasze odkrycia''.Mając już opinię fachowca, znawcy i eksperta możemy bezkranie agitować na rzecz swojego w pełni profesjonalnego wykrywacza.I tak to wyglądaPowodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 To ja delikatnie na HP dam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samson Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Mnie się podoba :) 5-tka za pomysł ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Hehehe,poczekaj tylko jak jakiś dewiant zobaczy ten ,,pedalski scyzoryk,, to zaraz oskarżą cię o dyskryminacje i wytoczą proces.:)Tak trzymać.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
psioter5 Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 he he :D wszystko dobrze i bardzo mi się podobało tylko dziwi mnie gdzie autor mógł mnie zobaczyć bo jak wół opisał moje ubranie :) fakt może nie taktyczne ale glany są, kosa jest, i profesjonalska wykrywka też, muszę po gęstszych chaszczach zacząć chodzić bo czyje się obserwowany :) i nie pozdro bo PZW :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Bóg miał do wyboru Termopile, Ardeny, Waterloo, ale nie - sprawił , że przyszliśmy na świat w zapiziałym Krotoszynie."haha dobre xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 A co bedzie jak sie Krotoszyn o tym dowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ensiferum3 Napisano 15 Styczeń 2011 Share Napisano 15 Styczeń 2011 Hmn... widły w dłonie wezmą i pogonią poszukiwaczy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daro Shadow Napisano 16 Styczeń 2011 Share Napisano 16 Styczeń 2011 haha dobre :D popłakałem się ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Opus Dei Napisano 16 Styczeń 2011 Share Napisano 16 Styczeń 2011 Czytając ten tekst przypomniał mi Tony Manero. I nie jest to żaden jegomość z brazylijskiego serialu tylko pewien poszukiwacz z tego forum ;). Jeżeli macie chęci zajrzyjcie do dołka w temat Jestem nowym Odkrywcą", a nie pożałujecie ;D. A co do tekstu jest on przesiąknięty sporą dawką humoru oraz ironii... To lubię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz27 Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 Tekst zarąbisty, fajny z nutą autoironii o nas samych i gramem uszczypliwości. Hamera w leasingu nie mam, ale Corsę A z gwiżdżącymi łożyskami, w sam raz na szpan w las hehe przypominał mi się pierwszy wypad. Skołowałem nówkę moro wojskowe, buty nietaktyczne - opinacze, 10 litrów etylinki do mojej pędzichy i w teren. Z racji mojego zawodu bardzo dużo ludzi mnie zna. No i będąc w wiosce X wchodzę na podwórko w rynsztunku poszukiwacza i pukam do drzwi aby zapytać się, czy mogę pobuszować na łące. Drzwi się otwierają, wychodzi gospodarz - notabene stary znajomy patrzy się na mnie z niedowierzaniem i mówi stary a ciebie nie po....ło na stare lata" kupa śmiechu, kawka i potem kopanie. Pierwszego razu się nie zapomina :)sza.man więcej takich tekstów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudy.onyx Napisano 19 Styczeń 2011 Share Napisano 19 Styczeń 2011 A ja mam scyzoryk :( ale z kombinerkami i bitami jak MacGyver :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.