Skocz do zawartości
  • 0

znaczek pracownika -tarchomin -targówek???warszawa...

borygoone

Pytanie

Napisano

witam ,prosze o pomoc w ustaleniu jakich zakładów pracownikiem był własciciel takiego znaczka ,moze ktos kojazy??? znaczek znaleziony w okolicy tarchomona-targówek w warszawie ,czy litera T ma jakis zwiazek z tymi nazwami czy moze chodzi np o Tabor kolejowy" co mogło by sugerować uskrzydlone koło w dolnej czesci znaczka ???????znaczek jest wykonany z cynku i wyglada na produkcjie okupacyjną ,widzałem kiedys podobnie wykonwny znaczek jaki był noszony przez pracowników stoczni gdanskiej...

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czytając książkę Pawła Elsztejna ˝Moja Praga˝ w rozdziale o pracy autora podczas okupacji w biurze konstrukcyjnym przy warsztatach Ostbahn na Bródnie znalazłem wzmiankę o znaczku z literą T (personel techniczny) który wpięty w klapą roboczego fartucha umożliwiał autorowi przemieszczanie się po całych warsztatach bez zatrzymywania przez niemieckich werkschutzów.
Napisano

witam ,prosze o pomoc w ustaleniu jakich zakładów pracownikiem był własciciel takiego znaczka ,moze ktos kojazy??? znaczek znaleziony w okolicy tarchomona-targówek w warszawie ,czy litera T ma jakis zwiazek z tymi nazwami czy moze chodzi np o Tabor kolejowy" co mogło by sugerować uskrzydlone koło w dolnej czesci znaczka ???????znaczek jest wykonany z cynku i wyglada na produkcjie okupacyjną ,widzałem kiedys podobnie wykonwny znaczek jaki był noszony przez pracowników stoczni gdanskiej...

Napisano
Najprawdopodobniej identyfikator-przepustka jakichś zakładów naprawczych taboru kolejowego ,wykonanie charakterystyczne dla przedmiotów tego typu pochodzenia Niemieckiego,może pochodzi z okresu okupacji.
Napisano
no własnie nie ma sygnatury ,i wszytsko sie zgadza abcd co napisałes ..ale mnie nurtuje dokładnie jakie to zakłady i czy znaczek jest zwiażany z miejscem znaleznienia ,czy tez trafił tu zupełnym przypadkiem
Napisano
Zakładając że pochodzi z okresu okupacji,Ostbahn miały duże warsztaty naprawcze w Pruszkowie a także pomniejsze na Bródnie i Grochowie,konkretnie z których pochodzi przepustka się nie ustali.W końcu znaczek mógł nawet przywieźć ktoś powracający po 45 z robót w Rzeszy .
Napisano
ja bym stawiał na bródno -z powodu miejsca znaleznienia ,budynek gdzie go trafiłem stoji w sasiedztwie nie istniejącej juz lokomotywowni ,ale racja jest ze moze być przywiezony np z Bavari lub innej głebi niemiec ,pozostaje tylko nadzieja ze kieds sie trafi taki znaczek np .na fotce opisanej ródno" :)....dzieki za pomoc abcd
Napisano
Skoro był w sasiedztwie nie istniejącej juz lokomotywowni to pewno z tamtych okolic pochodził,za duży zbieg okolicznośći

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie