Skocz do zawartości
  • 0

saperka

Krychu_Szprotawa

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

i tu bym polemizował kowalinho... Bardziej tej saperce do polskiej wrześniówki, niż do łopatki austro-węgierskiej, choć oby dwie są bardzo podobne.

PS. Na zdjęciu porównanie: moja saperka z lewej strony moja saperka, a z prawej saperka austro-węgierska. Jak widać różnią się znacznie mocowaniem do trzonka...

Pozdr.

Napisano

Okej.

Po pierwsze, Twoje zdjęcie łopatki austro-węgierskiej nie pokazuje łopatki austro-węgierskiej. To łopatka z okresu międzywojennego, bodaj austriacka lub węgierska. Sam używam takiej, kupionej tanio na allegro.

Po drugie, możliwe, że Twoja łopatka nie jest austro-węgierska - to tylko mój strzał.

Ale, najważniejsze, po trzecie, nie jest to łopatka polska.

Wlepiam kilka zdjęć porównawczych, ze starych aukcji.

Napisano
Kojarzę jeszcze inny typ drugowojennej łopatki radzieckiej - mowa o tej wersji bez nitów, z wsuwanym trzonkiem.

Swoją drogą, posiadam łopatkę z tak samo długim wąsem, ale która pierwotnie była prostokątna.
Takie były łopatki rosyjskie, ale jeszcze carskie:

http://armiacarska.com/wyposazenie_saperskie.htm#saperka
Napisano
no to na to wychodzi, że ani polska, ani austro-węgierska? Niezły mętlik z tymi saperkami.
Jutro zrobie dokładniejsze zdjęcia mojej saperki - może to pomoże zidentyfikować moje dziwadło.

Dzięki za pomoc Panowie :)
Napisano
6. Każdy post mający na celu identyfikację pod kątem odsprzedaży musi zostać oznaczony tagiem [Sprzedaż]. W ten sposób osoby które poświęcają czas na identyfikację będą mogły same podjąć decyzję czy chcą pomóc czy nie.

http://www.odkrywca.pl/regulamin-przeczytaj-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705

wiele wyjaśnia ... i nie ma powodu, do bulwersowania się.
Napisano
dziękuję Panowie, wychodzi na to, że to mea culpa, mea maxima culpa... nie dodałem tagu [sprzedaż].
PS. Co do tej zasady, to bez urazy, ale jest chora. Żadnemu z nas nie świeci nad głową aureola i większość z Was goni zbędne fanty na allegro, taka jest prawda, a prawda boli i nie każdy jest w stanie przyjąć ją na barki.
Ludzka hipokryzja nie zna granic...

To był mój ostatni post na tym forum, mimo wszystko dziękuję wszystkim użytkownikom, którzy przez lata pomagali mi w identyfikacji przedmiotów, pozdrawiam szczerych, niezawistnych ludzi!

Krystian
Napisano
no widzisz ... właśnie po to jest ten zapis - aby uniknąć zbędnych komentarzy.

I zasadniczo pretensji o sprzedaż nie ma, bo to tylko twoja decyzja, co robisz z danym przedmiotem - czy się wymienisz, sprzedasz, czy podarujesz w prezencie ...

nie ma co się obrażać na kilka cierpkich słów - bo po co ?

-pozdro-

--------------------------------------------------------------
Krychu ... odbierz maila

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:07 13-01-2011
Napisano
Kolego, nie zucaj" się tak strasznie, bo na razie nikt tu nie robi awiści, złośliwości" oprócz Ciebie.

(PS. Nie wkładaj swojego palucha do mojej miski z zupą. tyle.) - Twoja reakcja, na reakcję właściwą. Nie mając 100% pewności wciskasz łopatkę jako polską, robiąc tym samym ludzi w bambuko.

Przyjmij do wiadomości że Twoja łopatka nie musi być polską wrześniową łopatką i nie denerwuj się tak strasznie jeżeli ktoś powie coś, co nie jest zgodne z tym co uważasz.

I jeszcze jedno:

Co do tej zasady, to bez urazy, ale jest chora.", ja, podobnie ja wielu innych użytkowników, uważam, że właśnie jest bardzo dobra, ponieważ nikt nie ma przyjemności w tym, żeby poświęcać swój czas na identyfikację ( a nieraz są to długie godziny, nie tylko spędzone na szukaniu informacji w necie, ale także na nauce), a potem widzieć jak sprzedający trzepie kasę na czyjejś wiedzy.
Napisano
Aha, niczego też nie lubię tak jak bezpodstawnej krytyki - jeżeli nie podobają Ci się takie zasady, stwórz własne, zaprezentuj i podyskutujemy, czy Twoje są lepsze.

Tyle w temacie.
Napisano
Cóż no pewnie jakiś czas po wojnie te saperki jeszcze były produkowane. Widziałem na paru filmikach z wykopków ,że jeszcze niektórzy takich sperek używali. Jeśli twoja trafiona na strychu starego domu, poza tym sądząc po stanie to 2 wojenna. Widzę nawet sporo farby się uchowała. Fajny stan całkiem.
Napisano
PS. Nie dodałem tagu [Sprzedaż] do wątku, głownie z tego powodu, gdyż w regulaminie nie jest sprecyzowane czy ten ag" ma być w tytule wątku czy też w opisie (taka mała luka w regulaminie - oczyszczająca moją osobę po części z winy).

Pozdro!
Napisano
Panowie - proszę już o spokój

mam nadzieję, że już wszystko wyjaśniłem z Krychu_Szprotawa w korespondencji mailowej.

wracamy do tematu ID

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:55 13-01-2011

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie