Krychu_Szprotawa Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 Witam, proszę o identyfikację saperki ze zdjęć. Przedmiot wygląda staro, został znaleziony na strychu.Z góry dzięki za pomoc.Pozdro!
kowalinho Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Miało być o nie to", przepraszam za literówkę.
Krychu_Szprotawa Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 i tu bym polemizował kowalinho... Bardziej tej saperce do polskiej wrześniówki, niż do łopatki austro-węgierskiej, choć oby dwie są bardzo podobne.PS. Na zdjęciu porównanie: moja saperka z lewej strony moja saperka, a z prawej saperka austro-węgierska. Jak widać różnią się znacznie mocowaniem do trzonka...Pozdr.
kowalinho Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Okej. Po pierwsze, Twoje zdjęcie łopatki austro-węgierskiej nie pokazuje łopatki austro-węgierskiej. To łopatka z okresu międzywojennego, bodaj austriacka lub węgierska. Sam używam takiej, kupionej tanio na allegro.Po drugie, możliwe, że Twoja łopatka nie jest austro-węgierska - to tylko mój strzał. Ale, najważniejsze, po trzecie, nie jest to łopatka polska.Wlepiam kilka zdjęć porównawczych, ze starych aukcji.
kowalinho Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Zdjęcie drugie.Polskie łopatki pięcionitowe pięciokątne miały wszystkie tak wyglądające wąsy i pierścienie trzonka.
por.pil.020 Napisano 23 Listopad 2011 Napisano 23 Listopad 2011 Już o tym było i to nawet w tym wątku ;]To jest węgierska łopatka z okresu międzywojennego. To tylko numer, nie data.
kowalinho Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Kojarzę jeszcze inny typ drugowojennej łopatki radzieckiej - mowa o tej wersji bez nitów, z wsuwanym trzonkiem.Swoją drogą, posiadam łopatkę z tak samo długim wąsem, ale która pierwotnie była prostokątna.Takie były łopatki rosyjskie, ale jeszcze carskie:http://armiacarska.com/wyposazenie_saperskie.htm#saperka
Krychu_Szprotawa Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 no to na to wychodzi, że ani polska, ani austro-węgierska? Niezły mętlik z tymi saperkami.Jutro zrobie dokładniejsze zdjęcia mojej saperki - może to pomoże zidentyfikować moje dziwadło.Dzięki za pomoc Panowie :)
Krychu_Szprotawa Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 łopatka ck nie posiada wąsów, a poza tym identyko"Pozdro
kowalinho Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 Sporo widać takiego typu łopatek z długim wąsem - fajnie by było dowiedzieć się wreszcie, co to właściwie jest...Pozdrawiam!
tyfus Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 6. Każdy post mający na celu identyfikację pod kątem odsprzedaży musi zostać oznaczony tagiem [Sprzedaż]. W ten sposób osoby które poświęcają czas na identyfikację będą mogły same podjąć decyzję czy chcą pomóc czy nie.http://www.odkrywca.pl/regulamin-przeczytaj-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705wiele wyjaśnia ... i nie ma powodu, do bulwersowania się.
Krychu_Szprotawa Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Napisano 13 Styczeń 2011 dziękuję Panowie, wychodzi na to, że to mea culpa, mea maxima culpa... nie dodałem tagu [sprzedaż].PS. Co do tej zasady, to bez urazy, ale jest chora. Żadnemu z nas nie świeci nad głową aureola i większość z Was goni zbędne fanty na allegro, taka jest prawda, a prawda boli i nie każdy jest w stanie przyjąć ją na barki.Ludzka hipokryzja nie zna granic...To był mój ostatni post na tym forum, mimo wszystko dziękuję wszystkim użytkownikom, którzy przez lata pomagali mi w identyfikacji przedmiotów, pozdrawiam szczerych, niezawistnych ludzi!Krystian
tyfus Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 no widzisz ... właśnie po to jest ten zapis - aby uniknąć zbędnych komentarzy.I zasadniczo pretensji o sprzedaż nie ma, bo to tylko twoja decyzja, co robisz z danym przedmiotem - czy się wymienisz, sprzedasz, czy podarujesz w prezencie ...nie ma co się obrażać na kilka cierpkich słów - bo po co ?-pozdro---------------------------------------------------------------Krychu ... odbierz mailaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:07 13-01-2011
GeneralRemek Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Kolego, nie zucaj" się tak strasznie, bo na razie nikt tu nie robi awiści, złośliwości" oprócz Ciebie.(PS. Nie wkładaj swojego palucha do mojej miski z zupą. tyle.) - Twoja reakcja, na reakcję właściwą. Nie mając 100% pewności wciskasz łopatkę jako polską, robiąc tym samym ludzi w bambuko.Przyjmij do wiadomości że Twoja łopatka nie musi być polską wrześniową łopatką i nie denerwuj się tak strasznie jeżeli ktoś powie coś, co nie jest zgodne z tym co uważasz.I jeszcze jedno:Co do tej zasady, to bez urazy, ale jest chora.", ja, podobnie ja wielu innych użytkowników, uważam, że właśnie jest bardzo dobra, ponieważ nikt nie ma przyjemności w tym, żeby poświęcać swój czas na identyfikację ( a nieraz są to długie godziny, nie tylko spędzone na szukaniu informacji w necie, ale także na nauce), a potem widzieć jak sprzedający trzepie kasę na czyjejś wiedzy.
GeneralRemek Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Aha, niczego też nie lubię tak jak bezpodstawnej krytyki - jeżeli nie podobają Ci się takie zasady, stwórz własne, zaprezentuj i podyskutujemy, czy Twoje są lepsze.Tyle w temacie.
sniper_bob Napisano 22 Listopad 2011 Napisano 22 Listopad 2011 witam...zeby nie zakadac nowego watku podepne sie tutaj...kupiona w necie co koledzy moga o niej powiedziec czy 1893 to rok produkcji a ta 4 przed 1893??
lina_90 Napisano 14 Styczeń 2011 Napisano 14 Styczeń 2011 Cóż no pewnie jakiś czas po wojnie te saperki jeszcze były produkowane. Widziałem na paru filmikach z wykopków ,że jeszcze niektórzy takich sperek używali. Jeśli twoja trafiona na strychu starego domu, poza tym sądząc po stanie to 2 wojenna. Widzę nawet sporo farby się uchowała. Fajny stan całkiem.
Krychu_Szprotawa Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Napisano 13 Styczeń 2011 PS. Nie dodałem tagu [Sprzedaż] do wątku, głownie z tego powodu, gdyż w regulaminie nie jest sprecyzowane czy ten ag" ma być w tytule wątku czy też w opisie (taka mała luka w regulaminie - oczyszczająca moją osobę po części z winy).Pozdro!
GeneralRemek Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Chyba nie trudno się domyślić, że chodzi o tytuł, ale może masz rację, nie upieram się.
tyfus Napisano 13 Styczeń 2011 Napisano 13 Styczeń 2011 Panowie - proszę już o spokójmam nadzieję, że już wszystko wyjaśniłem z Krychu_Szprotawa w korespondencji mailowej.wracamy do tematu IDPost został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 17:55 13-01-2011
Krychu_Szprotawa Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 Witam, proszę o identyfikację saperki ze zdjęć. Przedmiot wygląda staro, został znaleziony na strychu.Z góry dzięki za pomoc.Pozdro!
Pytanie
Krychu_Szprotawa
Witam, proszę o identyfikację saperki ze zdjęć. Przedmiot wygląda staro, został znaleziony na strychu.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro!
46 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.