Skocz do zawartości

Wizna 1939 - mit ?

kacell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziś przeczytałem taki artykuł dodany na innym forum. Przeczytajcie i napiszcze co o tym myślicie.

http://miasta.gazeta.pl/bialystok/1,100421,7007423,Wizna__nieslychany_mit_kampanii_wrzesniowej_.html?as=1&ias=2&startsz=x
Napisano
Spójrz na datę, odgrzewany kotlet. Ten historyk" chce się wylansować. A, że nic nowego nie potrafi napisać to obala mity". Ma parcie na szkło i chce żeby o nim mówiono. Nieważne jak, ale żeby mówiono.
Napisano
jeden obala mity a drugi je wskrzesza.mi sie najlepiej podoba wersja 42 000 000 000 niemieckich zolnierzy i 1 polski .kazdy jechal czolgiem . ta opcja to mi najbardziej odpowiada bo bohaterstwo jest i wogule,a jak mi ktos tu faktami popartymi dokumetacjo polsko i niemiecko i relacjo swiatkow wyjezdza to tez mysle jak kulego wyzej ze parcie na szklo i wogle do banki.
Napisano
Hehehe,czego to ludziska nie zrobią dla kasy. Jasne że chce zarobić a do tego obraża i sprzeniewierza pamięć tych którzy tam oddali to co najcenniejsze-życie .
Lanserek z niego. Jego książkom można sobíe podetrzeć zad a od kpt. Raginisa wara!
Napisano
ja jeszcze tej ksiazki niewidzialem,bo niema takowej.... ale wiem ze o Raginisie nic niema niepozytywnego.niema czegos ze uciekl i w latach 80 tych umarl w argetynie,lub bral udzial w pochodzie pierwszomajowym czy tez w obradach okraglego stolu.wiec poco te obelgi nieuzasadnione.
Napisano
,,nie 720 żołnierzy, tylko niespełna 650, ale znacznie lepiej uzbrojonych niż się przyjęło pisać.''
A dalej czytamy
,,w rzeczywistości byli (żołnierze z Wizny) konglomeratem drobnych pododdziałów, i tych fortecznych - elitarnych - i tych zmobilizowanych w mobilizacji powszechnej, nieznających się nawzajem, niezgranych, po części rezerwowych, słabo wyposażonych np. w buty. Zbitka różnych ludzi, z dużą domieszką pododdziałów mobilizowanych z mniejszości narodowych, co się bardzo odbiło na dyscyplinie i morale. To wystarczyło, by obrona pękła.''

Sprzeczności i stronniczość, to dominuje w wypowiedzi pana historyka . I tyle na ten temat , a każde działania i sprostowania będą wywoływać tylko niepotrzebne emocje i działać na rzecz reklamy książki, której ja na pewno nie przeczytam, bo szkoda mi czasu na takie klozetowe wypociny. Pozdro...
Napisano
pewnie dyskusja na temat kiazki jest zbedna.pragne tylko powiedziec ze byli tam zolnierze wzieci z rezerwy znajacy dobrze teren,do dzis zyje jeden a kilku ma liczne rodziny ktore udzielaja wywiadow.postaram sie namowic dr.WESOLOWSKIEGO to moze napisalby ze pod wizna polacy zwyciezyli,jezeli jest takie zapotrzebowanie na bohaterow a mniejsze na dokument historyczny. niema sie co dziwic MALYSZ SKACZE CORAZ SLABIEJ.
Napisano
Dobrze jest słyszeć że żyje jeszcze jeden członek tych pamiętnych dni spod Wizny, jest to niesamowite źródło wiedzy. Oby dziadek żył jak najdłużej! :)
Napisano
na youtube jest film propagandowy o wiznie ,tam wypowiada sie starsza kobieta ,RAGINIS mieszkal u niej w domu jak budowali schrony.jej tez porzycz ... najlepiej 500 zl.
Napisano
Panowie,o co obraza? Skoro groziło okrążenie to sie wycofali i tyle. Faktem jest też, ze Niemcy obeszli bokiem nasze pozycje ... a co do strat, niestety chyba nasze były wiesze niz niemiecke

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie