Skocz do zawartości

Młyny wiatrowe...

java84

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytanie do kolegów interesujących się wiatrakami lub do tych którzy mieli okazję szukać w ich pobliżu.Chodzi dokładnie o to kiedy były budowane i jeśli wychodzą jakieś monetki to z jakiego okresu? Pozdrawiam
Napisano
Witam.
Hebda spokojnie:)
Nie znam Historii Młynów wiatrowych,ale wydaję mi się,że XVIII wiek to spokojnie już były.
Co można znaleźć... Prawdopodobne znalezisko to monety. Większość transakcji odbywała się u młynarza. Kupno zboża, sprzedaż mąki.
Napisano
Monety,plomby to takie pierwsze co może wychodzić dookoła takich młynów. Takie miejscówki mogą być bogate, o ile nikt już wcześniej ich nie sprawdził :)
<pozdro
Napisano
Dokładnie... więcej luzu! Ja na ten przykład to monetki znajduje w bliskości miejsc po wiatrakowych z okresu XVII wieku i innych epok.
Oczywiście nie tylko moniaki można znalezć,znajdzie się i kupa złomu.
Pozdrawiam Tomasz
Napisano
Równie dobrze można zapytać o młyny wodne ,gospody , karczmy , zamki ,pałace itd . Kiedy ja budowano i co przy nich wychodzi ? Może to bardziej uświadomi bezsens pytania (lub może mniej ostro )jego nieprecyzyjność .To tak całkiem na luzie :)Pozdro...
Napisano
IMO takie pytanie laika w tych tematach jest całkiem na miejscu. Może najlepiej będzie z góry zamykać wszystkie tematy i tylko odsyłać do wyszukiwarki w google. Apeluję o odrobinę dobrej woli i zrozumienia.
Napisano
Ja powiem tak...
Nie szukałem jeszcze w miejscach po wiatrakowych ale namierzyłem sobie takowe na wiosne. Wiatraki były zaznaczane na mapach. Zazwyczaj namierzam sobie je na np. m'blattach np. 1933 rok. Następnie patrzyłe na starsze mapy np z 1870 roku, jeśli wiatrak jest na niej zaznaczony to wiem, że był dośc wiekowy. Jeśli udawaje mi się znaleźć jeszcze starsze mapy np. z XVIII wieku i tam wiatrak też jest zaznaczony to wiem mniejwięcej, z jakiego okresu mogą wyskakiwać moniaki itp. Moje namierzone wiatraki w większości powstały w XIX wieku i stały do lat 30-40 XX wieku. Proponuje Ci zrobić to taką samą metodą i będziesz wiedział jakich monet się możesz spodziewać, czas masz póki śniegi nie zejdą :).
Napisano
Witam, dołącze sie do tematu, w mojej okolicy stał młyn z ok XVII-XVIIIw. została po nim jeszcze kamienna tama w rzece i stad pytanie . Ma ktoś może jakieś mapy, opisy nt. młynów w okolicach Obornik WLKP???
Napisano
oo kolega blisko z moich rejonów prawie:)

młyny na rzekach dobra rzecz:) ale często tereny są niedostępne albo trzeba się ostro naszarpać żeby dojść

pozdro!
Napisano
Yeti,nie mam szklanej kuli tylko żółta jak widać:)

także chciałbym się dołączyć do pytania,ale nie o młyny ale o las,wschód od wisły,wołomin,marki,zielonka coś ciekawego można trafić?same lasy

a,obok,z okna widzę szpital dla nerwowo i psychicznie chorych,podobno we Wrześniu był na 1lini walk,czy warto tam poszukać pamiątek po naszych?

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie