Skocz do zawartości

Prezentacja Kraba i innych

macvsog

Rekomendowane odpowiedzi

Hej
Owszem, ale do strzelania do rozmaitych talibów kaliber 203 mm to już zupełnie nie jest potrzebny. 155 wystarcza aż nadto a nawet 105 by wystarczył, jakby jeszcze takie haubice były.

A przenoszenie dział śmigłowcami to jest prawdziwa jazda, wynalazek z czasów Wietnamu, w ten sposób można w krótkim czasie ustawić baterię w miejscu w którym się jej przeciwnik w ogóle nie spodziewa, np. na szczycie jakiejś trudno dostępnej góry czy coś. To nie jest konkurencja dla dział samobieżnych ale nowa jakość.

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ha ,ha ja kolegów przepraszam ale coś mi wątków ubyło i nie tylko w tym dziale ale też i w innych.
Dlatego napiszę jeszcze raz ,,kaliber 105 i 122 mają się dobrze i będą się miały jeszcze lepiej.
Kaliber średni ze względu na koszty pójdzie do muzeum.
Czy moja prognoza się spełni czy nie pożyjemy zobaczymy.
Miłośnicy militariów lubią haubice 152 i 155 bo mają uzbrojenie zamknięte we wieży,przez to wyglądają podobnie jak czołgi.
Bo w końcu czołg to nic innego jak podwozie z armatą w obrotowej wieży.
Panowie nomenklatura jest nomenklaturą
Dla Włochów czołg 13/40 był czołgiem średnim
P-40 był czołgiem ciężkim
Dla Niemców Pantera była średnim a Tygrys ciężkim.
Teraz proponuję kolegom porównać te czołgi.
Zresztą to że Niemcy traktowali rusznice jako czołgi,znalazłem w książce gdzie była opisana ewolucja fartuchów /apronów/ w niemieckich czołgach i pojazdach pancernych.
Na koniec jeszcze raz w ruskiej armii artyleria to wszystko powyżej 20mm,poniżej to broń piechoty.
Inne armie nie wiem,to co czytałem napisałem .
Jeśli ktoś z kolegów ma inne dane to odszczekam/hau,hau/

Hej

jacek1962: Dlatego napiszę jeszcze raz ,,kaliber 105 i 122 mają się dobrze i będą się miały jeszcze lepiej."

Powtarzam, 105-ki mają się dobrze w swojej iszy ekologicznej": wszelkiego typu jednostkach lekkich, górskich, desantowych, aeromobilnych itp. z uwagi na swoją małą masę i łatwość przenoszenia np. przez śmigłowiec. Ale z normalnych wojsk lądowych to już generalnie zniknęły. A i w kwestii tych lekkich" zastosowań, kto wie, co tam dalej będzie. Istnieją już lekkie haubice 155 mm, oczywiście cięższe od 105-tek (2x mniej więcej), ale i śmigłowce i środki desantowe rozwijają się i mogą brać coraz większy ładunek.

jacek1962:resztą to że Niemcy traktowali rusznice jako czołgi,"
??? jako artylerię, miałeś na myśli zapewne? Ale głównie swoje własne i to raczej powiedzmy w drugą stronę. Chodzi generalnie o takie oryginalne działko przeciwpancerne 28/20 mm (ze stożkową lufą). W Niemczech oznaczane było jako 2,8 cm Panzerbuchse 41 czyli właśnie usznica ppanc.". A de facto w podstawowej wersji była to normalna armata, z dwuogonowym rozstawnym łożem z kołami, tarczą ochronną itp.

Speedy ja już pisałem to ukradłem z literatury obcojęzycznej.
Na terminologii ruskiej się znam bo mnie tego uczono.
Na Brytyjskiej,Niemieckiej czy Amerykańskiej tyle co z literatury.
Na artylerii się znam tyle co mnie uczono i tyle co sam widziałem na różnych poligonach.
Moich poglądów nie traktujcie jako wyroczni.
To jest tylko mój głos w dyskusji.
Pozdrawiam

• 5 months later...
Super wiadomość!!!!Ale fachofcy" i tak będą bredzić za chwilę że to tylko lekko" zmodyfikowany kadłub T-72(silnik z przodu i siódma para kół to ta lekka modyfikacja"?? dobre!!) a reszta to z importu ;))!!
Mam nadzieję że kupią jak obiecywali 72 szt.Bo to jak dla mnie na dziś takie minimum!

Ja już Wam pisałem te pieniądze na nowe systemy artyleryjskie,to czyste marnowanie forsy.Wojny o charakterze zbliżonym do Pustynnej Burzy tu w Europie nie będzie.
Mało tego NATO wycofuje ciężkie systemy artyleryjskie na rzecz lekkich./na tzw asymetryczne wojny/
Ten sprzęt który jest wystarczy na kilkadziesiąt lat są do tego zapasy amunicji.
Pieniądze powinny iść gdzie indziej a gdzie to już pisałem na systemy obrony plot.
Bo bez obrony plot Krab jest celem.I to łatwym dla każdego kukurużnika.

Jak myślisz Jacku po co oni utrzymują takie prymitywne" ,twoim zdaniem, uzbrojenie??? http://www.youtube.com/watch?v=6WCwv7PEIPA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=XykxA0glDfo&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=uLETIQnJM44&feature=related

Jednym z podstawowych błędów jest przygotowywanie się do kolejnej wojny tak, jak by nie różniła się od poprzedniej. To, że obecnie mamy do czynienia z konfliktami asymetrycznymi, nie oznacza, że następny konflikt też taki będzie.

Mało tego NATO wycofuje ciężkie systemy artyleryjskie na rzecz lekkich./na tzw asymetryczne wojny/

Jeżeli car Putin a choćby i batiuszka Aleksandr nas odwiedzili to wojnę asymetryczną to my będziemy musieli prowadzić a nie oni. Ale chyba powinno nas być stać na jakąś wojnę 6 dniową :) Kolega jako rezerwista nie powinien się martwi ponieważ:
1) jeżeli jest kolega w Anglii to karty powołania nie dostanie
2) nawet jak sam zechce to najwyżej do Niemiec doleci,potem jest zdany na PKP lub własne nogi
3)PKP ze swym stanem i rozkładami uniemożliwi dotarcie do miejsca koncentracji i stanie się pułapką dla dziesiątek tysięcy ludzi
4) od granicy zachodniej droga daleka (ale mam wrażenie że szybko się dystans skróci i na obronę przedmościa Kostrzyna da się załapać o ile będzie organizowana)
5) jeżeli kolega pokona już te wszystkie niedogodności to w pustych koszarach znajdzie kolega kartkę że broni nie ma (bo WSI w latach 90tych te dla rezerwistów sprzedało),oficerów nie ma (bo jako świadomi stanu naszej armii wybrali się do rodzin w Anglii na kilka dni przed inwazją), kolegów zawodowych nie ma bo wzięli akurat L4 i zrobili to samo :)
6)_Ale może kolega zastani oficera politycznego/werbunkowego który będzie namawiał do wstąpienia do nowo-tworzonej Armii Zachodniej Białorusi :)

Pieniądze powinny iść gdzie indziej a gdzie to już pisałem na systemy obrony plot.
Bo bez obrony plot Krab jest celem.I to łatwym dla każdego kukurużnika.

Tu się akurat z kolegą zgodzę bo dotychczasowe konflikty pokazują że póki nie zdławi się lotnictwa i opl napadniętego jakoś nikt nie pali się do blietzkriegu.

5) jeżeli kolega pokona już te wszystkie niedogodności to w pustych koszarach znajdzie kolega kartkę że broni nie ma (bo WSI w latach 90tych te dla rezerwistów sprzedało)"-Kolego Hubertus co do tej broni to masz rację!!!Gdzieś wyczytałem,może nie tylko Ja,że broni mamy w magazynach w CAŁEJ POLSCE coś na dwieście tysięcy zmobilizowanego żołnierza???!!!!!Podobno Polska jest najbardziej rozbrojonym państwem w bloku wschodnim??!!!Normą jest podobno od:0,5% do 10% populacji?!! My mamy broni podobno poniżej :0,5%!!
Jak ktoś ma inne dane to proszę mnie poprawić!Wolałbym w tym przypadku się mylić :(!

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120319/POWIAT0303/120318859&template=artpicture§ionca
Siedzieliśmy wtedy w środku tej haubicy jak ktoś zrobił to zdjęcie pamiętam tych gości jeden w czarnej koszulce a drugi z długimi włosami.
Widok spoconych łowców gadżetów(fachowców i ekspertów,PODOBNO,zajmujących się zakupami dla naszej armii!!) , tachających w obu rękach po cztery reklamówki pełne prospektów oraz obwieszonych jak choinka kilkunastoma smyczami na szyi, w stopniach starszych oficerów i pytanie w locie y gdzie dają takie fajne długopisy,maskotki,cukierki czy pendrive???"-bezcenne ;O)!!!

Koledzy ,dajcie spokój.Przestańcie straszyć narodu Putinem.
Jaki naród taki Firer.
Zachód tnie wydatki na zimnowojenne zabawki,poczytajcie ile Leosiów pozostało w linii.
To samo z systemami artyleryjskimi.
To co mamy wystarczy nam na długo,bo działa nie starzeją się jak ludzie.
Kiedy wkładałem granat możdzierza 120 mm do lufy ,a było to na Tarczy 88,na skrzynce była data produkcji 1953r.
Kupować trzeba to czego nie ma.
My nie mamy OPL bo star 266 z podwójną 23mm to chyba nie na dzisiejsze czasy.
Gożdzik to super działo jeszcze na długie lata.
To jest moje zdanie w tym temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie