Skocz do zawartości

Mauzoleum nazistowskie w Wałbrzychu

dorotix

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! czy słyszeliście może o jakichś pomysłach na rewitalizację okolic mauzoleum (okolice Śródmieście,Wzgórze Niedźwiadków), albo może macie jakieś pomysły w jaki sposób warto byłoby zagospodarować to miejsce? Zajmuję się mauzoleum w ramach projektu architektonicznego i jestem ciekawa, co na jego temat sądzą osoby pochodzące z Wałbrzycha lub zainteresowane obiektem mauzoleum? Sądzicie, że warto byłoby zrobić z tego obiekt bardziej znany turystycznie, może należałby wprowadzić jakąś funkcję albo dobudować coś w pobliżu albo obiekt tylko odnowić? Wasze opinie byłyby dla mnie bardzo pomocne i chętnie uwzględnię je w projekcie.
  • Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Zrównać z ziemią to co pozostało. Odnawiać taki obiekt? W imię czego? Prawda, mauzoleum jest, niestety, związane z historią miasta, ale idąc tym tropem, jest z nią również związana flaga ze swastyką na ratuszu. Czy będziemy ozdabiać tak ratusz?
Kto wpadł na pomysł rewitalizacji mauzy?
Napisano
spadek architektoniczny jest - taki, jaki jest...

Książ - kolejka sowiogórska, przykościelne denkmale, struktura techniczna kopalni, - Mauzoleum.

struktura dzięki odosobnieniu zachowała się w dobrym stanie"

powstała w wyniku potrzeby politycznej - odwołując się do tradycji pierwszowojennych denkmali

i myślę, że - to winna być główna myśl przywrócenia użyteczności...

to co polityczne - może być skomentowane...
to co pierwszowojenne - bez zmian...
-----------------------
funkcja - na pewno nie droga taka jak Orląt Lwowskich, warsztat kamieniarski i samochodowy"

------------------------
galeria rzeźby - śląskiej - bo obiektów wiele - a koncepcja Książa - na taką nie pozwala
przy minimalnych zmianach terenu - założenie amfiteatralne
---------------------------
plusy dojazd, wtopienie w założenia nasady drzew, plac parkingowy, łatwa do zamknięcia bryła
Napisano
Kolega janowicz jak widzę ma dosyć radykalne poglądy. Myślę, że niszczyć takie obiekty można było w pierwszym przypływie złości. Jeśli się uchował, to jego szczęście. Zagospodarować, zrobić z niego atrakcję turystyczną. Może nie za bardzo podoba mi się pomysł konserwacji pieców krematoryjnych, ale skoro ma to utrzymać pamięć o Endlosung, to niech będzie.
Rozwalic jest najłatwiej i zawsze to można zrobić. Jeśli może się przydać- zagospodarować.
Napisano
Mają Gliwice swoje muzeum niemieckiej radiostacji z unikalną wieżą. W Gliwicach nastąpiło przegięcie z uwypukleniem roli jaką obiekt ten sprawował w PRL jako zagłuszarka RWE.
To Wałbrzych może mieć mauzoleum, ale pod warunkiem właściwych akcentów historycznych. Inaczej podpisuje się pod tym co napisał Janowicz. On wie co pisze!
Napisano
W żadnym wypadku nie chodzi o przywracanie swastyk ani nawiązywanie do pierwotnej funkcji, ale warto zauważyć, że obiekt zaczyna być już unikatowy, jeśli chodzi o architekturę tego okresu i mimo wszystko warto by było pomyśleć o jakiejś formie zachowania go jako świadectwo przeszłości. Niekoniecznie trzeba go rewitalizować w formie jakiej istniał, ochroną konserwatorską nie jest objęty, tzn. że teoretycznie wg urzędu konserwatorskiego można zrobić z nim wszystko, nawet przysłowiową budkę z kebabem, uważam jednak że można znaleźć dla niego ciekawszą funkcję, można dodatkowo dobudować na tym terenie coś związanego z turystyką, jakąś restaurację sezonową, punkt widokowy na Wałbrzych i Chełmiec, formę muzeum np. muzeum Śląska albo Tajemnic II Wojny Światowej itp. pomysły… Ciekawe jest to, że zanim powstało mauzoleum to na mapach obszar ten jest oznaczany jako teren sportowy, a jeszcze ciekawsze jest to, że już w latach 50-tych, kilka lata po wojnie, próbowano zaadoptować ten teren jako sportowo-rekreacyjny… choć próba nieudana, to proweniencja mauzoleum nie przeszkadzała… Może warto jednak pomyśleć o wykorzystaniu tej przestrzeni wprowadzając tam dodatkowe funkcje związane czy to z turystyką czy to z rekreacją? Parking odpada, za daleko od marketów 
Napisano
Bez sensu. Czy z Wolfschanze zrobiono ośrodek wypoczynkowy lub sanatorium lub stadion? NIE! Tam by nikt nie przyjechał, bo przyciąga ludzi HISTORIA tego miejsca. Uważam, że w Wałbrzychu należy zachować to miejsce w stanie takim, żeby świadczyło o historii, jaka była. Chociaż nie była to prawda poprawna z obecnymi trendami. Zawsze zniszczyć można, ale szkoda.
Napisano
Czy mieszkańcy Wałbrzycha będą korzystać z tego miejsca? Jak na razie w czasie wolnym są albo w marketach, albo poza miastem. Wydanie pieniędzy na coś co będzie sezonowe jest marnotrawstwem. Wałbrzyszanie potrafili ogołocić ze wszystkiego szkołę w środku miasta, to spokojnie poradzą sobie z czymś, co leży daleko od szosy".
Napisano
Hmm, dobre pytanie... stąd temat na forum, chcę poznać trochę zapotrzebowania miasta, bo jak to wygląda teraz to w sumie wiadomo... co do sezonowości to raczej chodziło mi o to, że jeśli miałaby tam znaleźć się przykładowo knajpka w ramach projektu, to nie wiem czy mogłaby być czynna np. w zimie takiej jak w tym roku... przez pozostałą część roku pewnie by znaleźli się chętni, dalej pozostaje pytanie otwarte czym ich przyciągnąć w to miejsce i jak to zrobić...jeszcze tego nie wiem...
Napisano
A ja bym nie chciał,żeby w moim mieście - J.Górze - odnawiali hitlerowskie zabytki.Po co ? Żeby przedłużyć pamięć o tamtych złych ludziach i czasach ? Dalej pokutuje myślenie,głupawe myślenie,że to pod Niemca",że ich tu więcej przyjedzie i zostawią więcej dutków.A to wszystko za moje,nasze polskie pieniądze.Wątpię,żeby np. Unia dała grosz na odnowę tego typu zabytku.Kto chce,to i tak się dowie,gdzie była siedziba NSDAP albo gestapo.Albo gdzie było miejsce inicjacji młodzieży hitlerowskiej.I niech sobie obejmie te miejsca swoim prywatnym kultem,niech zbiera zdjęcia z parad i uroczystości.Oczywiście,w myśl zasady zachowania ciągłości kultury,dziedzictwa kulturowego i innych podobnych bzdur.No bo żyjemy w globalnej wiosce.No bo chcemy mieć poprawne stosunki.No bo Niemcy już od dawna czczą łużyckie zabytki,pielęgnują i otaczają troską język,z Arkony zrobili wspaniały pomnik kultu pogan,chociaż przy okazji adań" niszczących kawał klifu poleciał do morza.
Ale może Wałbrzych przełamie barierę i stanie się pionierem w przywracaniu pamięci o swojej przeszłości ? Przykładem dla innych miast ? Kto wie ......... Nie życzę powodzenia.Amen.
Napisano
Co to są hitlerowskie zabytki?
Czy bunkry?
A może wielkie cywilne projekty Speera?
A w stolycy zDolnego Śląska, to mamy pomysły Konwiarza wyburzyć?

A może jeszcze dalej- wszelkie nie-piastowskie budowle wysadzić? Toż to, m.in. Prusacy i Rosjanie ( przy okazji wymienię ) postawili...
Napisano
w wałbrzyskim mauzoleum" odnajduję rzeczywisty powiew historii. miejsce jest unikalne, bez precedensu w Polsce i okolicy. fakt, że zachowało się w takim stanie do dnia dzisiejszego to suma zbiegów okoliczności i zaniechań władz PRL, co w efekcie pozwoliło tym murom przetrwać do dnia dzisiejszego. uważam, że brak opieki lub celowe zniszczenie budowli byłoby niepowetowaną stratą. być może nie wszyscy mieszkańcy Wałbrzycha zdają sobie nawet sprawę z jego istnienia ale uwierzcie, że w to miejsce jeżdżą ludzie z Polski tylko, żeby je zobaczyć. i absolutnie nie mam tu na myśli satanistów, czy faszystowskich bojówkarzy. uważam, że z tymi murami można zrobić dużo dobrego: to może być centrum młodzieżowe z akcentami edukacji historycznej, to może być miejsce, która da miejsca pracy i przyczyni się do rozwoju Wałbrzycha i Dolnego Śląska. ja w to wierzę.
Napisano
Chodzi o to mauzoleum na zboczu Niedzwiadków ? jezeli o to to o ile wiem upamietnia ono 170 tys. Ślązaków, którzy zginęli podczas I wojny światowej,oraz ofiary wypadków w kopalniach ( pal pies tych 25 nazioli )wiec odnowienie i zachowanie pamieci o tych ludziach jest jak najbardziej wskazane .
Napisano
Człowiekśniegu co innego jest dom mieszkalny zbudowany w czasach III rzeszy, tudzież hitlerowskich, a co innego jest miejsce kultu danej ideologii. Tyle się mówi o dekomunizacji kraju, to może by też wreszcie zająć się degermanizacją kraju, co?
A tak w ogóle to może ktoś wstawić obecne zdjęcia przedmiotu naszego sporu z Wałbrzycha? Byłem kilka razy w tym mieście i nie kojarzę tej budowli...
Napisano
OK, nie trzeba juz! Znalazłem zdjęcia i historię w sieci, wujek google mi pomógł ;] Czy to właśnie ten obiekt? Fotka z wikipedii:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a9/Mauzoleum-Wa%C5%82brzych1.JPG/800px-Mauzoleum-Wa%C5%82brzych1.JPG
Napisano
A właśnie o tych nazistów chodzi. Poległym w I wś i ofiarom katastrof górniczych nie stawia się swastyk i innych gap. Ten polityczny podtekst budzi moja niechęć do mauzoleum.
Obecnie górnicy mają swój pomnik w Wałbrzychu, w centrum miasta, przy głównej ulicy. O poległych w I wojnie niech się martwią ci, dla których oni walczyli.
Napisano
Por.pil.- Człowiekśniegu co innego jest dom mieszkalny zbudowany w czasach III rzeszy, tudzież hitlerowskich, a co innego jest miejsce kultu danej ideologii."

Czyli jednak wszystkie schrony zaprojektowane przez Konwiarza muszą zniknąć... Bo to przecież element wystroju wojennego Rzeszy.

Podobnie, a głos pasujący do pomysłu się pojawił, zrównajmy z ziemią wszystkie denkmale, wszystkie pomniki ku pamięci tubylczych ofiar I WŚ, zniszczmy wszystkie wojenne nekropolie...

A jednocześnie w dobrym tonie ( jak rozumiem ) i popularne jest stosowanie w nickach na Forum wszelkiej maści padliny typu SS w różnych odmianach.
Napisano

...A ja bym nie chciał,żeby w moim mieście - J.Górze - odnawiali hitlerowskie zabytki.Po co ? Żeby przedłużyć pamięć o tamtych złych ludziach i czasach ? ...

hm...
prawo Kalego
Rossa, Orląt Lwowskich - tak samo?

Napisano
Kopi- mi, akurat, tłumaczyć nie musisz :-)

Wystarczy, że w stolycy zDolnego Śląska mieszkam i widzę, jak niewiele pamiątek ( i po części zabytków ) z ostatnich 200 lat zostało...
I jak sprytnie można uzasadniać lenistwo, bezmyślność, głupotę, wandalizm, itp poprawnością polityczną i światopoglądem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie