Skocz do zawartości
  • 0

Wojskowe nakrycie głowy I WŚ srebrzony element większej całości

wozniaks

Pytanie

Napisano

Witam, uprzejmie proszę o pomoc w identyfikacji przedstawionego na zdjęciach elementu.
Wykonany jest z mosiądzu, jest srebrzony - wysokość (bez śrub) 2cm, szerokość( z wieńcem) 4cm.
Z przodu polski orzeł w koronie, wieniec z liści dębu.

Niestety nic więcej nie jestem w stanie opisać.

Od czego może być to element, z jakimi formacjami jest związany. Generalnie: z czym to się je :)

Z góry dziękuję
wozniaks

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, uprzejmie proszę o pomoc w identyfikacji przedstawionego na zdjęciach elementu.
Wykonany jest z mosiądzu, jest srebrzony - wysokość (bez śrub) 2cm, szerokość( z wieńcem) 4cm.
Z przodu polski orzeł w koronie, wieniec z liści dębu.

Niestety nic więcej nie jestem w stanie opisać.

Od czego może być to element, z jakimi formacjami jest związany. Generalnie: z czym to się je :)

Z góry dziękuję
wozniaks

Napisano
Model 1895 Preußen Line Jäger Tschako.
Jest na tej stronce: http://pickelhaubes.com/forum/viewtopic.php?t=3600&sid=2cf754b32d4e245887bed89d08c6d803
Napisano

Panowie, zdębiałem.
Właśnie biegłem do domu, by pokazać dodatkową (odnalezioną) część w celu ułatwienia znaleziska. A tu musztarda po obiedzie.
Jestem pełen podziwu - a zdjęcie całości i tak wklejam (dla potomnych).
Szkoda tylko, że sam kufel się nie zachował.

Raz jeszcze wielkie brawa i ukłony z mojej strony
wozniaks

Napisano
A jakby to nie była tajemnica powiedz w jakim mieście to znalazłeś to zobaczę czy stacjonował tam jakiś batalion Jaegrów bo takie kufle raczej nie wędrowały po Europie.
Napisano
a nie będzie to fragment i coś w podobnych klimatach, jak w tym wątku ? :

http://www.odkrywca.pl/plaskorzezba-helm-niemiec,679624.html#679624

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie