tomek112 Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Napisano 13 Grudzień 2010 Na pewno przed 1915 ale czy Powstanie Listopadowe czy późniejszy? Średnica dna 4 cm, wysokość 7,5 cm. Znaleziony na polu, sponiewierany przez sprzęt rolniczy.
huk 100 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 sigis3 a prostuj czym chcesz :))::):) -pozdro
tomek112 Napisano 15 Grudzień 2010 Autor Napisano 15 Grudzień 2010 Dzięki za wszystkie informacje i sugestie, spróbuję go przywrócić do świetności.
sigis3 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Huk 100- to nie ja na szczęście będę prostował. Sam widzisz, że Twoja propozycja jest mocna, bo nie każdy ma znajomego strażaka z PSP lub OSP ale z krajowego systemu ", będącego na dodatek jubilerem amatorem dysponującym ozpierakiem ramieniowym" koniecznie firmy Holmatro ", najlepiej działającym ardzo ostrożnie i z wyczuciem bo urządzenie działa z siłą ok.20 ton ":))A poważnie, to daj zdjęcie kociołka (srebrny?), najlepiej na konserwacji, bo proponowana metoda prostowania jest naprawdę ciekawa, niech zostanie coś dla potomnych. Pozdrawiam
huk 100 Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 sigis3 zastanawiam się po co jesteś na tym forum ?
abcd Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 Przy odrobinie dobrej woli można uznać że to żydowski kubek-kieliszek kidduszowy.
abcd Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 To przedmiot stosunkowo popularny i koszt naprawy przekroczy wartość kubka,ale dla własnej satysfakcji oddać profesjonaliśćie do wyprostowania warto.
tomek112 Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Napisano 13 Grudzień 2010 Na pewno przed 1915 ale czy Powstanie Listopadowe czy późniejszy? Średnica dna 4 cm, wysokość 7,5 cm. Znaleziony na polu, sponiewierany przez sprzęt rolniczy.
tomek112 Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Napisano 13 Grudzień 2010 Punce na dnie kubka. Ciekawe gdzie i kiedy zrobiony?
tomek112 Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Napisano 13 Grudzień 2010 I jeszcze kilka metrów dalej wyszło coś takiego.
kijow Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 orzeł artylerii jest super bardzo rzadki fant gratuluje.
huk 100 Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 tomek112 gratuluję - jak masz znajomego strażaka z PSP lub OSP ale z krajowego systemu - podejdź do nich ,powinni mieć urządzenie firmy Holmatro - możesz spróbować rozpierakiem ramieniowym służącym do otwierania zgniecionych drzwi samochodowych powoli rozprostować go od wewnątrz - ale bardzo ostrożnie i z wyczuciem bo urządzenie działa z siłą ok.20 ton ale w rękach doświadczonego operatora jest bardzo precyzyjne kiedyś próbowałem tak z kociołkiem carskim nawet się udało -pozdro
Kiler Napisano 16 Grudzień 2010 Napisano 16 Grudzień 2010 Twój kubek jest najprawdopodobniej z lat 1896-1908.
tomek112 Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Napisano 13 Grudzień 2010 Dzięki wielkie, ale szkoda, że nie wcześniejszy.
Kiler Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 huk 100 a takie rozpierak ramieniowy zmieści się do takiego małego kubka?PS. Po puncach widać, że ten kubek jest ze srebra.
huk 100 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 nie cały oczywiście :):) ale można próbować włożyć same końcówki i delikatnie rozpychać na boki i tak co chwile głębiej to powtarzać - jeżeli się go wpycha w szczelinę pomiędzy drzwi to tu też może wejdzie - mnie przy kociołku wyszło - w tym przypadku nie wiem trzeba spróbować bo od gadania to nic nie wyjdzie - samo się nie zrobi -pozdro :):)
sigis3 Napisano 17 Grudzień 2010 Napisano 17 Grudzień 2010 Według mnie warto przynajmniej popytać o cenę naprawy (uważam, że prostowanie samemu, na zimno, spowoduje popękanie) , może jednak nie przekroczy potencjalnej wartości przedmiotu, bo jednak bardzo popularny to on raczej nie jest.Co do wyceny, to mimo,że srebro bije rekordy na giełdach światowych, http://www.kitco.com/charts/techcharts_silver.html , na ceny skupu złomu w Polsce to się póki co nie przekładahttp://skupsrebra.com/?p=38#more-38 (więc w tym stanie niewiele), a i przedmiot odrestaurowany bardziej cieszy oko, więc próbować naprawy chyba warto.Jak ustalił kolega traper6 na podstawie puncy- Moskwa 1881, złotnik I.L. Prokoforow"- co tu dodawać.Przy odrobinie dobrej woli można uznać że to żydowski kubek-kieliszek kidduszowy"-ciekawy trop, potrzeba więcej zdjęć, może da się powiązać...........................sigis3 zastanawiam się po co jesteś na tym forum ?"Też się czasem zastanawiam. Generalnie uważam, że jak sam chcesz jakąś identyfikację, to i innym trzeba by pomóc (z naciskiem na pomóc, nie zaszkodzić). Poza tym niektóre wpisy wprawiają mnie w dobry nastrój, są lepsze niż dawny humor zeszytów, oczywiście nie chodzi mi o Twoje -huk 100 ;)
sigis3 Napisano 15 Grudzień 2010 Napisano 15 Grudzień 2010 Propozycja prostowania ozpierakiem ramieniowym służącym do otwierania zgniecionych drzwi samochodowych " mówiąc najdelikatniej, nie przekonuje mnie co do ostatecznego efektu przedsięwzięcia. Sądząc po puncach, 84 oznacza 875/1000 -próbę srebra http://www.silvercollection.it/2russiansilverhallmark.htmlDość duża zawartość srebra, ale czy materiał na tyle plastyczny, żeby prostować bez podgrzewania? Oczywiście nie uszkadzając przedmiotu. Zależy jaki efekt chce osiągnąć właściciel. Kubek ładnie wyprostowany, ale z patyną,chyba we własnym zakresie będzie trudno, zwłaszcza, że nie ma na czym poćwiczyć. Mniej więcej tak powinien wyglądaćhttp://allegro.pl/kubek-srebrny-carska-rosja-i1330007068.htmlhttp://allegro.pl/srebrny-kubek-carska-rosja-84-1865-i1354916582.html
czarek100 Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 gratuluje orzełka i żałuje że nie mój.z tym kubkiem to spróbuj u złotnika-jubilera może podejmie się wyprostowania lecz nie wiem czy da radę.
Pytanie
tomek112
Na pewno przed 1915 ale czy Powstanie Listopadowe czy późniejszy? Średnica dna 4 cm, wysokość 7,5 cm. Znaleziony na polu, sponiewierany przez sprzęt rolniczy.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.