Skocz do zawartości

mogiła kanoniera 7pal

zbyszek12315

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam kiedyś poruszałem ten wątek ale bez rezultatu ,w miejscowości Ponik koło Janowa jest mogiła kanoniera 7pal, szukałem po nazwisku ale nic nie mogę znalezć na temat żołnierza - morze pomożecie koledzy?

Napisano
Jak juz tak-to co kolega chce wiedziec na temat tego zołnierza-napisano wyraznie nazwisko i przydział.Wiec chyba wiadomo kim był ten zołnierz poległy we wrzesniu.Ten przynajmiej ma mogiłe-wielu niestety nie ma.Niestety jak to bywa z szara masa zwykłych zołnierzy którzy czesto gineli cicho bez eposu-najczesciej w ksiedze -jesli istnieje -było odnotowane ze poległ-i nic wiecej.Szary zołnierz niestety nie ma miejsca w kanonie bohaterów,któtzy mieli troszke wyzsze stopnie i sa opisywani w wielu publikacjach ,ksiazkach itd.Wazne ,ze ma mogiłe,ktos oddaje mu czesc i dba o nia..
Napisano
dzięki kolego za odpowiedz , ale każdy żołnierz ma swój numer,nazwisko, przydział i to gdzieś musi być odnotowane - a tu nic ,szukałem i nic nie mogę znalezć ,ale dzięki za za interesowanie - zdrów
Napisano
Jakim matołem trzeba być,żeby strzelać do upamiętniającej zmarłego tabliczki z wiatrówki?!?bo na górnej widać ślady.
Kol.zbyszek ciężko będzie Ci coś więcej ustalić.
Pozdro.
Napisano
Zbyszku12315 trudno będzie Ci ustalić pochodzenie tego żołnierza, ale może znajdziesz. Zajrzyj do portalu Ziemia Częstochowska jest tam wątek na forum: Kawaleria Dywizyjna 7DP. Tam są opisane walki oddziału pod Janowem. Oddział został okrążony i zdziesiątkowany ogniem broni maszynowej i atakami samolotów. A 7 Dywizja Piechoty do której należał 7 Pułk Artylerii Lekkiej stacjonowała przed wojną w Częstochowie. Zbyszku możesz się tam zarejestrować i zadać pytanie dot. żołnierza. Powodzenia w szukaniu. Zdrów.
Napisano
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=669762#1101007

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=652419

skontaktuj się z kol. Kluch2 on może coś wiedzieć
Napisano
Czołem Zbyszku. Czy Tobie chodzi o informacje typu: gdzie mieszkał,co robił przed wojną i wreszcie w jaki sposób zginął?
Jeśli tak to będzie ciężko coś znaleźć ale może się uda. Warto sprawdzić archiwa londyńskiego instytutu im Sikorskiego. Byłem tam niedawno i tak się składa ,że mam skany wszystkich materiałów o 7 pal-u jakie tam można znaleźć:) Trzeba to przejrzeć i może uda się coś ustalić. Tylko nie rób sobie wielkiej nadziei bo nie ma tego zbyt wiele. Ja będę w Lelowie od niedzieli więc proponuję żebyśmy się spotkali i tą sprawę( i kilka innych) przedyskutowali. No i trzeba by też poszukać w CAW w Warszawie. To spory kawałek drogi i nie wiem czy dasz radę tam się wybrać ale może pomógł by jakiś kolega z forum który w Warszawie mieszka bądź często tam bywa.
pozdrawiam
Napisano
Z archiwaliów z Sikorski Institute korzystało już wiele osób pisząc o 7DP..
Jeżeli wyjdzie coś nowego to najszczersze gratulacje.

Mogiła kanoniera prawdopodobnie pochodzi z walk popołudniowych/wieczornych 3.IX kiedy to kolumna WP próbowała się wydostać z kotła i została zaatakowana na wschód od drogi Julianka-Janów.

Żaden z dywizjonów 7PAL raczej nie zajmował tam stanowisk ogniowych rano 3.IX.

pozdrawiam.
Napisano
Total masz rację ,że wiele osób korzystało z tych archiwaliów toteż dziękuję za gratulację bo jednak udało mi się znaleźć coś czego do tej pory bezskutecznie szukałem w dostępnych publikacjach:) Poza tym ktoś kto pisze na temat rozbicia 7DP raczej nie zawraca sobie głowy losami jednego kanoniera (dla tego upatruje szansę ,że jego nazwisko może się gdzieś przewinąć).Może jego nazwisko pojawia się w jakimś opisie? Szanse rzeczywiście są nie wielkie jednak może akurat szczęście dopisze? Tak czy inaczej trzeba to sprawdzić a że zima w pełni, będzie i czas na to. No i zostają jeszcze archiwa CAW.
pozdrawiam
Napisano
Ja Ci Drag nic nie ujmuję czy nie próbuję zniechęcać.

Sugerowałem tylko że nie są nikomu obce te materiały..
Choć wiele tam niestety brakuje..
Obawiam się że dokładnych opisów do szczebla np. kompanii będzie jak na lekarstwo..

W CAWie jest często duży bałagan..
Często zawartości teczek są pomieszane z innymi albo poprzekładane w przypadkowe miejsca, dlatego jedna wizyta tam to trochę mało.

Obawiam się że jeżeli mogiła jest bezimienna to ten biedny Żołnierz nie posiadał przy sobie znaku tożsamości, a może nawet i dokumentów.
Dla mnie jak ktoś pisze o każdej DP, powinien zawracać sobie głowę takimi szczegółami, bo to jest to czego najbardziej brakuje.

Ze sprawdzaniem pojedynczych żołnierzy, zwłaszcza kiedy nie byli oficerami jest duży kłopot i trzeba mieć duże szczęście aby się na to natknąć..

pozdro.
Napisano
Total masz rację ,że jest tego nie wiele i nie są to rzeczy nowe. Chodzi mi o to ,że ktoś kto to wszystko wykorzystywał do np. napisania jakiejś publikacji na temat 7dp raczej nie zwracał uwagi na to czy gdzieś przewinęło się nazwisko pojedynczego strzelca czy kanoniera. A co do rzeczy nowych(przy najmniej dla mnie) to jest tam kilka opisów zajść i potyczek widzianych oczyma szeregowych żołnierzy których próżno szukać gdzie indziej( ja przynajmniej nie znalazłem).
Poza tym nie jest to grób anonimowy! Na tabliczce jak byk stoi: Wiktor- Piotr Gospodarek kanonier 7 PAL-U. Dla tego zapytałem wcześniej kol Zbyszka jakich jeszcze informacji szuka.
pozdrawiam
Napisano
Total a jeszcze mam pytanie co do CAW-U. Byłeś tam może?
Jest szansa na to ,żeby coś tam jeszcze nowego o 7dp znaleźć?
Konkretnie to chodzi mi o przydział służbowy jednego oficera 7 pal-u. ( por. Teodora Werbińskiego).
pozdrawiam
Napisano
Witam ponownie. Przejrzałem te materiały(fakt ,że dosyć pobieżnie)i niestety jego nazwisko tam prawdopodobnie nie figuruje. Tak sobie myślę ,że może spróbować coś ustalić przy pomocy PCK. Znasz nazwisko poległego a podejrzewam ,że rodzina również starała się ustalić co się z nim stało we wrześniu więc może da radę uzyskać prze nich jakiś kontakt do jego rodziny? Potrzeba cierpliwości i trochę szczęścia. Na zachętę mogę przytoczyć historię kapelmistrza orkiestry pułkowej 7 PAL-u starszego ogniomistrza Stanisława Brzezińskiego. Jakiś czas temu mój tata dostał meila od pewnej pani z Kanady która okazała się być jego(kapelmistrza)wnuczką. Otóż jej ojciec przez całe ,życie szukał o nim informacji i dopiero niedawno Henry Sokolowski from Polish Combatants Association in Canada" zdobył informację ,że: hat a similar Stanislaw Brzezinski (Battery Sergeant Major) died in Gostkowie (which is close to Szydlowiec) and was buried in Leczyca (which is near Lublin). In September 1939 the 7 PAL unit was to head towards Kovel, where he was to meet up with his family. " W ten sposób rodzina poznała miejsce śmierci oraz wiecznego spoczynku tego żołnierza w wiele,wiele lat po wojnie.

pozdrawiam
Napisano
Drag, doprecyzuj o jakie ramy czasowe chodzi w kontekście por. Werbińskiego, być może będę mógł pomóc.
jak coś to wal na priv.

pozdro.
Napisano
ps.
Pod Szydłowiec dotarły niewielkie siły z 7 PAL, co zawęża krąg poszukiwań.
Poległo tam i w lasach iłżeckich bardzo wielu Żołnierzy z 7DP.

Jeżeli chodzi Ci o przydział por. Werbińskiego we Wrześniu `39 to jest cień szansy bo z tego co pamiętam - nazwisko gdzieś słyszałem kilkukrotnie.

Jeżeli chodzi o przydział od Marca do Września `39 - będzie problem, bo wiele akt było tajnych i poufnych, a i najpewniej mało co o ile w ogóle cokolwiek z nich przetrwało wojenną zawieruchę.

Piszę priva.
pozdro.
Napisano
To może być symboliczna mogiła,w latach 50tych szczątki z grobów zarówno z 39 jak i 44 - 45 przeniesiono na zbiorcze cmentarze ludność miejscowa kultywuje miejsce pochówku jakby siłą rozpędu.
Napisano
Zbiorcze mogiły z 7DP są w Janowie/Złotym Potoku, oraz w Olsztynie i jedna duża była także w Dębowcu (ekshumowano i przeniesiono bodaj do Gliwic).

Tutaj to raczej pojedyncza mogiła, choć o ekshumacji nic nie słyszałem.
pozdrawiam.
Napisano
Witam forumowiczów,
Trafiłem na to forum całkiem przypadkowo wpisując w wyszukiwarce moje nazwisko.
Otóż w tej mogile leży, a w zasadzie leżał mój dziadek, którego znam tylko z kilku zdjęć. Jeszcze w czasie okupacji moja babcia wystarała się o ekshumację i przeniesienie zwłok na cmentarz Kule w Częstochowie, gdzie znajdują się groby rodziny Gospodarków.
Dziadek zginął, jak łatwo się domyśleć, od niemieckiej kuli. Reszta towarzyszy broni musiała się wycofać. Ponoć przy dziadku pozostał koń co wzbudziło zainteresowanie okolicznych mieszkańców. Po przejściu frontu pochowali dziadka właśnie w tej mogile.
Mam nadzieję, że zaspokoiłem waszą ciekowość.
I jeszcze jedno: na górnej (starej) tabliczce jest błąd – mój dziadek miał na imię Piotr, co się zgadza, a na drugie Witold, a nie Wiktor.
Pozdrawiam
Napisano
No i wszystko się wyjaśniło. Zbyszek już masz odpowiedź na nurtujące Cię pytanie. Niestety na szlaku 7 dp wciąż jest wiele bezimiennych grobów żołnierskich. Tutaj przynajmniej była tabliczka z imieniem i nazwiskiem.

PS Dejan jeśli możesz odezwij się na priv. drag47@onet.pl

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie