Skocz do zawartości
  • 0

Nieśmiertelnik SS Galizien

Maaarcin

Pytanie

Napisano

Witam. Chciałbym się dowiedziec czy blaszka oryginalna i czy umieszczone w nawiasie Pol" może oznaczac Polaka, czy raczej policje. Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
aluminium nie koroduje w ten sposób..
tu jest korozja jak trąd na cynku..

jeżeli więc żeton jest z alu tak jak mówisz to chyba nie ma wątpliwości że to lewizna..

Dwa iż nie podoba mi się powierzchnia - faktura tej blaszki (jakieś prążki / linie )..
pozdro.
Napisano
Potwierdzam. Ta cholerna rdza czepia sie kazdego metalu, czy to mosiadz, czy alu, czy cyna. Fanty ze smietnisk lezace obok puszek i innego zelastwa sa tym czesto skazone.
Napisano
Na blaszce cynkowej czy aluminiowej jeżeli koroduje z przedmiotami stalowymi (np. z puszkami czy gwożdziami w śmietniku) pozostają rdzawe plamy,ale wiem też że istnieje taka taka metoda fałszerskiego postarzania. Wiąc slady rdzy ani nie potwierdzają ani nie zaprzeczają oryginałowi.
Napisano
Korozja żelaza, która spełzła na lu wygląda przekonywująco i jest to chyba najmocniejsza strona tej blachy. abcd trafnie zauważył brak najważniejszego elementu blachy, czyli numeru żołnierza, co więcej nie ma na tej blaszce nawet pozostawionego na niego miejsca, po drugie nie widziałem skrótu FW", który jak się domyślam ma oznaczac Freiwillige, czyli ochotnik- spotykałem się ze skrótowcem Frw, ale to SS, więc może mieli inaczej. Patyna samego alu tez wyglada dziwnie, jakby ktos uzyskał ją za pomoca ołówka. Ostre krawędzie skrzydełek w dole blachy wskazuja na świeży przełam.
Ja bym był ostrożny...
Napisano
Falsyfikat z aukcji fotografię którego zamieśćiłem jest dobrą kopią oryginału,blaszki 5 galicyjskiego policyjnego pułku SS były tak własnie wybijane, maszynowo całym składem ,a numer dobijany oddzielnie.
Napisano
W każdym razie za ¨fałszywośćią¨ przemawiałby rodzaj bicia identyczny jak na krążących kopiach (ale ten krój fałszerze zciągneli z jakiegoś oryginału),a za oryginalnoscią brak numeru kolejnego.
Napisano
Jak trafnie zauważył kolega abcd, jeśli aluminium leży w pobliżu przedmiotu żelaznego, spełzają na niego tlenki żelaza i wygląda właśnie w ten sposób...
Napisano
Śliska sprawa wyszła. Krawędzie faktycznie miejscami ostre ale widac w miejscach przełamania zaawansowane utlenienia, znaczy że świeży nie jest.
Napisano

Witam. Chciałbym się dowiedziec czy blaszka oryginalna i czy umieszczone w nawiasie Pol" może oznaczac Polaka, czy raczej policje. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie