Maaarcin Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Witam. Chciałbym się dowiedziec czy blaszka oryginalna i czy umieszczone w nawiasie Pol" może oznaczac Polaka, czy raczej policje. Pozdrawiam
Skok Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 To ze stalowy to akurat nie specjalnie dziwi.
Skok Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Sorry ostatniego posta nie było. Źle zrozumiałem. Jak blacha aluminiowa to co tam robi rdza?
Maaarcin Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 To jest dziwne. Ale ten osad ja nazwałem rdzą. Nazwijmy to na razie osadem, tam gdzie jest go więcej widac utlenienia.
8total4 Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 aluminium nie koroduje w ten sposób..tu jest korozja jak trąd na cynku..jeżeli więc żeton jest z alu tak jak mówisz to chyba nie ma wątpliwości że to lewizna..Dwa iż nie podoba mi się powierzchnia - faktura tej blaszki (jakieś prążki / linie ).. pozdro.
kindzal Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 Potwierdzam. Ta cholerna rdza czepia sie kazdego metalu, czy to mosiadz, czy alu, czy cyna. Fanty ze smietnisk lezace obok puszek i innego zelastwa sa tym czesto skazone.
Kurze Płuco Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 Panowie aluminium inaczej koroduje wel utlenia się,Każdy z nas nie raz wyciągał przedmioty z alu nawet z piasku inaczej wyglądają...blaszka lipa jak nic:(
abcd Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Ale jest na blesze nr.kolejny żołnierza czy go nie ma ?
abcd Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Obok falsyfikat,fotografia z aukcji internetowej (pewno celowo niewyraźna)
abcd Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Na blaszce cynkowej czy aluminiowej jeżeli koroduje z przedmiotami stalowymi (np. z puszkami czy gwożdziami w śmietniku) pozostają rdzawe plamy,ale wiem też że istnieje taka taka metoda fałszerskiego postarzania. Wiąc slady rdzy ani nie potwierdzają ani nie zaprzeczają oryginałowi.
R51 Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Korozja żelaza, która spełzła na lu wygląda przekonywująco i jest to chyba najmocniejsza strona tej blachy. abcd trafnie zauważył brak najważniejszego elementu blachy, czyli numeru żołnierza, co więcej nie ma na tej blaszce nawet pozostawionego na niego miejsca, po drugie nie widziałem skrótu FW", który jak się domyślam ma oznaczac Freiwillige, czyli ochotnik- spotykałem się ze skrótowcem Frw, ale to SS, więc może mieli inaczej. Patyna samego alu tez wyglada dziwnie, jakby ktos uzyskał ją za pomoca ołówka. Ostre krawędzie skrzydełek w dole blachy wskazuja na świeży przełam.Ja bym był ostrożny...
8total4 Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 stosowano jeszcze skróty Freiw. (nie wiem jak w przypadku elektryków)napisy tu wyglądają na dobite na epokowym żetonie.pozdro.
abcd Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 Falsyfikat z aukcji fotografię którego zamieśćiłem jest dobrą kopią oryginału,blaszki 5 galicyjskiego policyjnego pułku SS były tak własnie wybijane, maszynowo całym składem ,a numer dobijany oddzielnie.
abcd Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 W każdym razie za ¨fałszywośćią¨ przemawiałby rodzaj bicia identyczny jak na krążących kopiach (ale ten krój fałszerze zciągneli z jakiegoś oryginału),a za oryginalnoscią brak numeru kolejnego.
R51 Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 Jak trafnie zauważył kolega abcd, jeśli aluminium leży w pobliżu przedmiotu żelaznego, spełzają na niego tlenki żelaza i wygląda właśnie w ten sposób...
Maaarcin Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Śliska sprawa wyszła. Krawędzie faktycznie miejscami ostre ale widac w miejscach przełamania zaawansowane utlenienia, znaczy że świeży nie jest.
8total4 Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 wystarczy epokowy żeton i masz zaawansowane utlenienia :)
Maaarcin Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Chiałem zanegowac tylko świeży przełam "
Nadwojciech Napisano 12 Grudzień 2010 Napisano 12 Grudzień 2010 A orientuje się ktoś jaki jest sens wybijania dodatkowego FW skoro w nazwie jednostki jest wybite Freiw?
Maaarcin Napisano 12 Grudzień 2010 Autor Napisano 12 Grudzień 2010 Witam. Chciałbym się dowiedziec czy blaszka oryginalna i czy umieszczone w nawiasie Pol" może oznaczac Polaka, czy raczej policje. Pozdrawiam
R51 Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 W dywizji SS Galiczyna" Polacy byli raczej niemile widziani...
Pytanie
Maaarcin
Witam. Chciałbym się dowiedziec czy blaszka oryginalna i czy umieszczone w nawiasie Pol" może oznaczac Polaka, czy raczej policje. Pozdrawiam
33 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.