jurekmer Napisano 28 Listopad 2010 Autor Napisano 28 Listopad 2010 Witam i proszę o pomoc, może ktoś wie co to za bagnet (nóż)??
zukuri Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 No cóż, skoro nawiązałeś już kontakt z osobami dobrze zorientowanymi ...
zukuri Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Bagnet to to nie jest na 100%. Jakiś dziwny scyzoryk, którego zasady jakoś nie mogę zrozumieć... Do czego właściwie służy ten dinks z dziurką i na zawiasie ?Nóż jest składany na bok, wysuwany do przodu , czy ma nieruchome ostrze ?Może ktoś pomoże z identyfikacją znaczka - to skróci poszukiwania ...
lincoln Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 wloski znaczek sil powietrznych,troche podobny co chodzi o orla
abcd Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Herb nawiązuje do włoskich insygniów z czasów Mussoliniego,ale sądzę że to jakiś fałszerski klimat.
abcd Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Jednostki włoskie w Afryce (Etiopia) nosiły podobne insygnia,w każdym razie nóż sprawia wrażenie kopi ozdobionej na siłę.
abcd Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Faktycznie nie kopii ale fantazyjnej produkcji.
Strugu2 Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 A ten element z otworem nie jest do blokowania ostrza? Nie jest to czasem nóż sprężynowy?
jurekmer Napisano 1 Grudzień 2010 Autor Napisano 1 Grudzień 2010 viras dziękuje trafiłeś bezbłędnie , wreszcie znalazłem punkt zaczepienia to napewno znaczek Polizia dell'Africa Italianachociaz jestem nieco zdziwiony bo osoba do której należał była lekarzem wojskowym w tamtych czasach ale to już szczegół DziękiPablo.wpl za sugestią jednego z użytkowników tego forum porównywalem z Fallmesser , są podobne ale to nie to
Slajmi130 Napisano 30 Listopad 2010 Napisano 30 Listopad 2010 Dokładnie tak to wygląda jak do blokowania ostrza, a kółko moze do powieszenia sobie np na łańcuszku?
jurekmer Napisano 2 Grudzień 2010 Autor Napisano 2 Grudzień 2010 Witam , wreszcie znalazłem identyczny :)http://www.libroemoschetto.com/categoriaX.asp?PG=3&CC=003&SRC=
tyfus Napisano 2 Grudzień 2010 Napisano 2 Grudzień 2010 podałeś link do całej strony ... sprecyzuję - i w związku z tym, że za jakiś czas, przedmiot moze zginąć z internetu - podaję opis, żeby było wiadomo, o co chodziło w ID.cyt. : Serramanico usato in Africa orientale anche detto P.A.I. tattico"http://www.libroemoschetto.com/ArtX.asp?CA=761-pozdro-
Strugu2 Napisano 2 Grudzień 2010 Napisano 2 Grudzień 2010 Tłumaczenie: Nóż składany używany w Afryce wschodniej, zwany również P.A.I taktyczny.
jurekmer Napisano 2 Grudzień 2010 Autor Napisano 2 Grudzień 2010 Pablo.wpl broni do tego raczej na pewno nie ma, nazwałem ten nóż bagnetem tylko przez moją indolencję za co przeprzszam :)tyfus dzięki za sprecyzowanie
tyfus Napisano 2 Grudzień 2010 Napisano 2 Grudzień 2010 spoko :)jurekmer - jak się nie wie czym dana rzecz jest, to lepiej napisać agnet" niż co to jest ?".indolencja akurat nie ma tu większego znaczenia ... bardziej wyobraźnia, która niektórym nie pozwala na znalezienie odpowiedniego słowa/zamiennika do opisania przedmiotu.-pozdro-
Pablo.wpl Napisano 1 Grudzień 2010 Napisano 1 Grudzień 2010 Oczywiście że nie to, ale poszukaj jeszcze w broni o ile to było zakładane na nią... bo niby tak wygląda, trzeba poszperać ja nie znam się na broni
kopijnik2 Napisano 2 Grudzień 2010 Napisano 2 Grudzień 2010 http://reenactors.forumfree.it/?t=36924908
viras Napisano 1 Grudzień 2010 Napisano 1 Grudzień 2010 Odznaka na nożu to miniaturka noszonej na czapkach odznaki Włoskiej Policji Afrykańskiej określona przepisami z 1938 roku.
tyfus Napisano 2 Grudzień 2010 Napisano 2 Grudzień 2010 no i dalej pozostaje nierozwiązana sprawa : kopia", adosna twórczość", fantazyjna twórczość" czy może oryginał ?sam jestem ciekaw.... nie znam się na tych tematach, ale swój typ mam ...
Strugu2 Napisano 2 Grudzień 2010 Napisano 2 Grudzień 2010 Według mnie oryginał, jakby były jego kopie to po 1 były by częściej spotykane i ktoś by o nich słyszał. Po 2 skąd by się wzięła w łapkach gościa który nie wiedział co to za wynalazek.
Pablo.wpl Napisano 1 Grudzień 2010 Napisano 1 Grudzień 2010 A może porównać z jakąś włoską bronią, czy pasuje....pozdro
Trooper85 Napisano 29 Listopad 2010 Napisano 29 Listopad 2010 najbardziej zalatuje bronią do polowań na jelenia (w ciemny zaułku)
jurekmer Napisano 2 Grudzień 2010 Autor Napisano 2 Grudzień 2010 Dla mnie nie ma to żadnego znaczenia, kopia", adosna twórczość", fantazyjna twórczość" czy może oryginał .Ważne że już wiem ''co to jest'',naprawdę dziękuje tym którzy mi pomogli podpowiadając kierunek poszukiwań
jurekmer Napisano 28 Listopad 2010 Autor Napisano 28 Listopad 2010 Witam i proszę o pomoc, może ktoś wie co to za bagnet (nóż)??
Pytanie
jurekmer
Witam i proszę o pomoc, może ktoś wie co to za bagnet (nóż)??
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.