Skocz do zawartości
  • 0

Jaki to bagnet??

jurekmer

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bagnet to to nie jest na 100%. Jakiś dziwny scyzoryk, którego zasady jakoś nie mogę zrozumieć... Do czego właściwie służy ten dinks z dziurką i na zawiasie ?
Nóż jest składany na bok, wysuwany do przodu , czy ma nieruchome ostrze ?
Może ktoś pomoże z identyfikacją znaczka - to skróci poszukiwania ...
Napisano
Jednostki włoskie w Afryce (Etiopia) nosiły podobne insygnia,w każdym razie nóż sprawia wrażenie kopi ozdobionej na siłę.
Napisano
viras dziękuje trafiłeś bezbłędnie , wreszcie znalazłem punkt zaczepienia to napewno znaczek Polizia dell'Africa Italiana
chociaz jestem nieco zdziwiony bo osoba do której należał była lekarzem wojskowym w tamtych czasach ale to już szczegół Dzięki
Pablo.wpl za sugestią jednego z użytkowników tego forum
porównywalem z Fallmesser , są podobne ale to nie to
Napisano

podałeś link do całej strony ... sprecyzuję - i w związku z tym, że za jakiś czas, przedmiot moze zginąć z internetu - podaję opis, żeby było wiadomo, o co chodziło w ID.

cyt. : Serramanico usato in Africa orientale anche detto P.A.I. tattico"

http://www.libroemoschetto.com/ArtX.asp?CA=761

-pozdro-

Napisano
Pablo.wpl broni do tego raczej na pewno nie ma, nazwałem ten nóż bagnetem tylko przez moją indolencję za co przeprzszam :)
tyfus dzięki za sprecyzowanie
Napisano
spoko :)

jurekmer - jak się nie wie czym dana rzecz jest, to lepiej napisać agnet" niż co to jest ?".

indolencja akurat nie ma tu większego znaczenia ... bardziej wyobraźnia, która niektórym nie pozwala na znalezienie odpowiedniego słowa/zamiennika do opisania przedmiotu.

-pozdro-
Napisano
Odznaka na nożu to miniaturka noszonej na czapkach odznaki Włoskiej Policji Afrykańskiej określona przepisami z 1938 roku.
Napisano
no i dalej pozostaje nierozwiązana sprawa : kopia", adosna twórczość", fantazyjna twórczość" czy może oryginał ?

sam jestem ciekaw.... nie znam się na tych tematach, ale swój typ mam ...
Napisano
Według mnie oryginał, jakby były jego kopie to po 1 były by częściej spotykane i ktoś by o nich słyszał. Po 2 skąd by się wzięła w łapkach gościa który nie wiedział co to za wynalazek.
Napisano
Dla mnie nie ma to żadnego znaczenia, kopia", adosna twórczość", fantazyjna twórczość" czy może oryginał .Ważne że już wiem ''co to jest'',naprawdę dziękuje tym którzy mi pomogli podpowiadając kierunek poszukiwań

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie