jacollo Napisano 5 Listopad 2010 Autor Share Napisano 5 Listopad 2010 Czy może ktoś mi wytłumaczyć, ewentualnie stworzyć jakąś teorię dlaczego 90% wykopywanych przeze mnie w pewnym miejscu łusek, pocisków i naboi wygląda mniej więcej tak (albo jeszcze gorzej) co mogło spowodować że pocisk cofnął się do środka łuski a na dodatek jest zagięty na końcu (nie jest to odosobniony przypadek)Sorki że zdjęci z innego portalu ale w tej chwili nie mam jak zmniejszyć rozdzielczość.fotka: http://img571.imageshack.us/i/051120101551.jpg/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Junak83 Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 pewnie ktoś przed tobą wykopał te naboje wysypał proch i saperką wbił czubki do środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 Raczej destrukcyjna zabawa" żołnierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Junak83 Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 musiałby mieć IQ jak szympans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 Czyli jakie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacollo Napisano 5 Listopad 2010 Autor Share Napisano 5 Listopad 2010 niestety nie kupuję żadnej z tych teorii ;-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 5 Listopad 2010 Share Napisano 5 Listopad 2010 ja kupuje:)trafiliśmy kiedyś miejsce po wysadzonej amunicji.Była porozrywana.więc to nie to.Spłonki zbite czy całe?Po prostu weź kilka rozdłub,jak nie będzie w nich prochu to znaczy że komus był potrzebny,a to sołdatowi do ogniska bo padał deszcz i drewno cięzko się rozpalało,albo rolnikowi co to sąsiadowi z zemsty chciał wysadzić chlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacollo Napisano 5 Listopad 2010 Autor Share Napisano 5 Listopad 2010 może i masz racje hebda, tylko tak się zastanawiam po co ktoś by składał pociski do kupy z powrotem. ja bym wyrzucił w 2 częściach. Co do spłonek wszystkie całe. Jakieś 500metrów od tej miejscówki jest miejsce gdzie ruscy po wojnie wysadzali amunicje (duże kalibry), i tak się zastanawiam czy przypadkiem nie wysadzali też małych kalibrów tylko trochę mi nie pasują na wysadzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcjew Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 Nie żołnierz a dzieciaki po wojnie się tym bawiły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 Dokładnie,zabawy dzieciaków.Stawiało się naboje na glebie po czym tłukło kamieniami,a nóż pier.....:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 Witam. Ja uważam ,że to skutki jakiejś eksplozji, tylko ,że te naboje nie znajdowały się w epicentrum i nie wybuchły. Zostały natomiast zdeformowane i rozrzucone. Ewentualnie coś je zdeformowało spadając na nie ale ta pierwsza możliwość moim zdaniem jest bardziej prawdopodobna. To taka moja teoria:)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 czołem Drag47 :)skoro były wysadzane to czemu w sporej ilości jak pisze jacollo pociski są cofnięte?Stawiam na rozcalanie dla prochu.Lub tak jak Visek pisał-zabawy.A przez kogo i po co to już inna bajka.zdrów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacollo Napisano 6 Listopad 2010 Autor Share Napisano 6 Listopad 2010 zrobię przy najbliższej okazji testy bojowe tej amunicji i dam znać jak wyszły. Tak wagowo to nie wyglądają na puste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 Ok.http://solidna-apteka.pl/blizny_rozstepy/contractubex_zel_na_blizny_50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacollo Napisano 6 Listopad 2010 Autor Share Napisano 6 Listopad 2010 Dobra dobra to taki żarcik był, tak naprawdę to od razu zakopuję amunicję bo ani mi ona do niczego nie potrzebna, ani kłopoty w razie nalotu niepotrzebne, ani tym bardziej trzymanie materiałów wybuchowych w domu przy małym dziecku to byłby idiotyzm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 6 Listopad 2010 Share Napisano 6 Listopad 2010 ten żel to do bani jest.stosowałem i nie zeszły,nic się nie poprawiło.Po co masz sprawdzać na chacie?U mnie zawsze w plecaczku kombinerki są:)Równie dobrze może w nich być błoto itp,trafiłem raz pestkę półcalową browninga,kulka wbita,w środku była ziemia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko33 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Witam. Temat podobny więc się przyłącze. Znalazłem ostatnio kilka (5-6)takich poprzebijanych łusek,w których środkach były czubki od pocisku a łuski od góry były dodatkowo jeszcze zawinięte. W tym samym miejscu były także dwie łuki z wyjętymi czubkami i też zawiniętą górą pocisku. W tych był jeszcze proch. Miejsce znaleziska było przy drodze tak jakby było to jakieś stanowisko obserwacyjne. Były tam też normalne zużyte łuski. Całe znalezisko oczywiście zostało w ziemi. Jakieś teorię? Czy po protu wojakom się nudziło? Pozdro.J" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 w środkach były czubki od pocisku"to w końcu były jakieś czubki czy pociski?hm,łuski z otworkiem to wiadomo po co,by przypały nie było jak smerfy wejdą:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Siemasz HebdaPociski cofnięte właśnie na wskutek eksplozji bądź uderzenia o coś po eksplozji.Trafiałem takie czasami i też się zastanawiałem czemu tak wyglądają. No i właśnie taką teorię wysnułem... Toteż Hebda ja zostaję jak na razie przy swojej wersji bo wydaje mi się że jest dosyć prawdopodobna:)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Nic nam Hebda nie pozostało tylko wiercic.Tylko po kiego wiercisz od strony splonki mało adrenaliny po lasach?Pozdro a propo kiedy wpadasz na mazury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Heniu,żebyś wiedział Heniu co teraz się po lasach dzieje:)Nie wiem kiedy wpadne,teraz mam zapieprz w pracy,poza tym masz teraz dwójkę podopiecznych więc nie wiem czy żona ci pozwoli na las:)Drag,a trafiałeś z prochem czy bez niego te po eksplozji?zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacko33 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 A to dzisiejsze znalezisko, gdy odpadło kawałek łuski w środku czubek od pocisku. Jaka teoria? Pozdro.J" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drag47 Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Wydaje mi się ,że z prochem. Zresztą gdyby były puste to moja teoria by mocno podupadła. No bo przecież coś się z tym prochem musiało stać a nie wyparował on na wskutek esplozji a pociski zassało do łuski:)pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 też miałem kilka takich,wątpie czy po wyrzuceniu w las siłą wybuchu akurat tak by uderzyło np o drzewo by kulka wpadła w łuskę.wg mnie większość przypadków to po prostu celowe rozcalanie dla podpałki jaka jest proch.A pocisk wtykali z powrotem w łuskę tak po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ataka Napisano 7 Listopad 2010 Share Napisano 7 Listopad 2010 Oczykur(...)jegowiście. W moim przypadku 15 rozcalonych sztuk 7,92 mm z jednego miejsca, w jednej łusce tkwiły nawet 2 pociski, jeden pod drugim. A prochu nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.