Skocz do zawartości
  • 0

od jakiego karabinu jest ten zamek?

bazant1990kiszka

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ok.
Panowie proponuje wrocic do merytorycznej dyskusji i darowac sobie osobiste wycieczki.
Jednoczesnie prosze o zastanowienie sie przy wydawniu opini na temat naszego forum. Bycie na forum Odkrywcy nie jest obowiazkiem - jest przywilejem.
Napisano
Kicereb cytat z tej stronki którą podałeś w linku:

Gałka rączki była ścięta od wewnątrz i moletowana. Spust i kabłąk były nieco większe od wzoru niemieckiego"

Załóż okulary po pierwsze to może wtedy zobaczysz że ten na zdjęciu ma zagiętą rączkę a nie prostą i poczytaj trochę bo robisz niepotrzebnie dym
Napisano
Nie wiem jak ten cytat który podałeś ma się do tego zamka.Ani gałka ścięta ani tym bardziej moletowana.Czy rączka zagięta?Nie jestem przekonany..Ze zdjęcia tego nie widzę.Upierał się nie będę.Może założyciel wątku wrzuci inne zdjęcie.A link wrzuciłem po to abyś więcej głupot nie wypisywał typu : polskie zamki miały ściętą i radełkowaną rączkę" koniec cytatu.
Napisano
kicerab nie zamierzam z Tobą dyskutować. Wszyscy Ci mowią co to jest za zamek ale Ty oczywiscie wiesz lepiej. Wróć dziecko do szkoły albo przejdź się do najbliższego muzeum gdzie mają broń typu mauser i zobaczysz co jak wygląda :) Na każdym lepszym targu staroci również są takie rzeczy -żebyś se mógł zobaczyć i może nawet Pan pozwoli ci przeładować :) hehe
Kluczowa sprawa - powtarzam jeszcze raz - ten zamek jest w pozycji otwartej! Co oznacza ze jakby miał prostą rączkę to ta, z tej strony patrzenia, byłaby zasłonięta przez trzon zamka (wiesz co to jest w ogole?) Większość polskich mauserów miała właśnie prostą rączkę. Zgiętych używała głównie kawaleria (po to rączka była zgięta zeby nie haczyła o nic).
Napisano
slajmi Ty rozpetałeś wojnę? ;)
Tak czy siak, Woytas zablokuj tą dyskusję, wszystko zostało już wyjaśnione a dalsze bicie piany do niczego tu nie doprowadzi, no chyba ze do 3 wojny światowej ;)
Napisano
Eh, Kicerab, sam wróć do szkoły a najlepiej do lekarza - okulisty :) A tak na poważnie - ten dym co tu robisz kicerabie tylko świadczy o tym, że w życiu nie widziałeś mausera, nawet odlewów. Zamek ze zdjęcia opiera się na zgiętej rączce, poza tym on jest w pozycji otwartej, jeśli wiesz w ogóle o czym piszę.
Zdrów!
Napisano
Eh por.pil.020 musisz się jeszcze duuużo nauczyc.A przede wszystkim czytania tekstu i dodatkowo rozumienia tekstu czytanego.Chocby o Twojej teorii że wszystkie polskie mausery miały rączkę zagiętą i radełkowaną a pozostałe prostą.Logicznie rzecz biorąc jeżeli wszystkie miały rączkę zagiętą i radełkowaną to nie było rączek prostych.
Co do tego czy ten zamek ma rączkę prostą czy zagiętą nie będę się upierał.Ja widzę prostą Ty zagiętą.Z tego zdjęcia można się domyślac .Wiem zaraz napiszesz o długości rączki ale zdjęcie może byc wykonane z różnej perspektywy.Dlatego poczekam na inne zdjęcie.
Napisano
Cytat do tego zamka ma się nijak. Zamki do polskiego Mausera wz29 miały zagiętą rączkę, ściętą kulkę na końcu rączki i radełkowaną. Czego tu jeszcze nie rozumiesz? Nie widzisz że ten zamek na fotce nie ma ściętej kulki ani radełkowanej co automatycznie dyskwalifikuje go jako by pochodził z wz 29. Zamki od Gew 98 miały rączkę prostą. Zamek który autor wątku pokazał jest bezapelacyjnie od k98 a ty sobie dalej żyj w swoim świecie wyimaginowanym i gadaj głupoty.
Napisano
tzn chodzi mi że jak zamek miał już zagiętą rączkę (bo oczywiście były też z prostą rączką) to kulka była ścięta i radełkowana, no może teraz precyzyjniej się wyraziłem i mowa tutaj o wz 29.
Napisano
W ogóle prośba do autora wątku żeby wrzucił fotkę z innej perspektywy żeby wątpliwości (których inni nie mają) kolegi kicereb się rozwiały

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie