Skocz do zawartości

Kolejna zagadka morska

mac

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Przepraszam ze wracam do tematu okrętu podwodnego.
Do grendela" - raczej wykluczam U-31--U-35 ,zwroć uwage że na fotce okręt płynacy ma otwarte dwa włazy (trzeci zamknięty ) są one okrągłe a U-31 napewno nie miał takich ;
http://www.steelnavy.com/CombatModelsU31MGrima.htm
poz slaw
Napisano
Jeśli chodzi o torpedę do faktycznie jest to Neger (Negro). Mogły przejść 48 mil przy 4 w. Zatopiły 2 małe trałowce Magic i Cato a w drugim swoim ataku trałowiec Pylades i uszkodziły Dragona.
Pozdrawiam
mac
Napisano
Jeśli chodzi o okręt w doku może być to któryś z niemieckich krążowników typu K" , tylko układ wież na rufie mi się nie podoba. Słabe zdjęcie.
Napisano
Ja na rufie koła nie widzę ;) Na pewno nie widać elementów malowania, tylko główne cechy konstrukcyjne.

Powdpowiedź: Odpowiedzi szukać należy w widocznych cechach geometrycznych tego okrętu, zwłaszcza jednej, cholernie nietypowej, niespotykanej w innych jednostkach wojennych z tamtej epoki. Zalecam wyzwolenie umysłu od szablonowego myślenia.
Napisano
Slaw 100,
Model przedstawia (pytanie na ile prawdziwie - modelom nie wierze z zalozenia) U-31 po przebudowie. Dodano poklad dzialowy, zmieniono ksztalt kiosku, peryskopy, itd.Okret na zdjeciu jest w formie wczesniejszej-w jakiej go zwodowano.
Procz tego nie upieram sie co do konkretnego okretu.Uwazam , ze wywodzi sie on z jednej z trzech rozniacych sie tylko drobiazgami serii, co juz pisalem.U-31 jest okretem nalezacym do ostatniej.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
To jest właśnie dziób , i nie jest on ścięty tylko zasłania go cień dźwigu . a to koło to jest wieża nr 1 , a to drugie koło to barbeta wieży nr 2 , zastanawiam się czy to nie jest Gneisenau w czasie modernizacji pod koniec wojny ( miały być z tego co pamiętam zainstalowane inne wieże po 2 lufy kal 381 )
pzdr Romel
Napisano
Nie.
Pomyślcie, czy taką ufę" faktycznie mógł mieć jakikolwiek ówczesny okręt klasy >= niszczyciela. Spotykana jest raczej we współczesnych jednostkach handlowych, np. kontenerowcach. Może zatem coś tu jest nie tak, albo - jak powiedziałem - gdzie tu rufa a gdzie dziób (i dlaczego?)
Napisano
Romel79 -->

Popatrz na cienie - słońce jest u dołu fotografii. Ramię dźwigu jest ażurowe. Kolumna dźwigu z kolei jest po górnej stronie, zatem nie może dawać cienia na pokład.
Ale... tylko w tym się pomyliłeś!

Gratuluję rozwiązania zagadki!

W doku znajduje się Gneisenau".
- miejsce: Gdynia
- faktycznie odcięty jest znaczny kawał dziobu, tak ze 20 metrów
- zdjęte wieże 28 cm, widoczne barbety i zaślepka"

pozdr,M
Napisano
Zdjęcie przedstawia Gneisenau" no chyba ze jest błąd w opisie na tej stronie :http://www.scharnhorst-class.dk/gneisenau/gallery/gallgneiserebuilding.html
poz slaw
Napisano
Slaw, Romel79 był pierwszy (w poście u góry wyjaśniam szczegóły), spóźniłeś się o kilka minut ;-P
A fotkę wziąłem z przytoczonej przez Ciebie strony. Polecam ten link!

Zobaczcie też:
http://www.scharnhorst-class.dk/gneisenau/gallery/gallgneiseseatrials1.html

Ostatnie zdjęcie na dole - Gneisenau" przed modernizacją (z prostym dziobem i innym zakończeniem komina) - bardzij przypomina jakąś jednostkę brytyjską.
Napisano

Dokładnie , za długo szperałem po necie:-))) To teraz ja mam pytanko -zagadke.W okresie miedzywojennym na wody Zatoki Gdańskiej wpłynał
okręt który jest na zdjęciu.Pytanie co to za okręt i którym porcie złożył wizyte ?
poz slaw

Napisano
Zapomniałem nazwy , ale jest to rosyjski pancernik , 2 wieże po 2 lufy i działa w kazamatach . Tak mi on wygląda po fotce ale mogę się mylić .
Napisano

Niestety nie mogę powiedzieć na podstawie tentów ani stanu morza jaki to port, ale mam za to kolejną zagadkę.
Pozdrawiam
mac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie