Skocz do zawartości

Kolejna zagadka morska

mac

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 295
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dokonca nie jestem pewien /oczywiscie jezeli chodzi o Polski okret/ale czy to nie fotka z pokladu ORP Garland"
  • 3 months later...
Napisano
Kluczem do rozwiązania zagadki mogła by być książka Kosiaża I W.Ś na bałtyku". Równie ciekawe jest co to za port.
pozdr.
mac
Napisano
No i mamy:
11 November 1916
V72, German, V67 class Destroyer
V76, German, V67 class Destroyer
S58, German, S49 class Destroyer
S59, German, S49 class Destroyer
G90, German, G85 class Destroyer
The Germans continue their raid and attack the port of Reval. On the return trip the German destroyers try and avoid the mine field the previous day but hit another field with the loss of destroyers.
http://www.worldwar1.co.uk/sunk16.htm
Napisano
Nie za bardzo, inna stewa dziobowa, kominy pod kątem, z żurawikami też coś nie tak, nawiewniki, elementy masztu dziobowego.
pozdr.
mac
Napisano
A według mnie, to właśnie pasuje na Jeniseja (nawet iluminatory na dziobie). I poza tym, jak mówi artykuł w Modelist-Konstruktor dostępny gdzieś w sieci: 4 ijuna 1915 minyj zagraditiel Jenisej, szedszij iz Rewela w Riżskij Zaliw, był torpedirowan niemieckoj padwodnoj łodkoj u mysa Rist (przylądka Rist?)".

Gratulacje. Ja bym nie wpadł na Jeniseja, bardziej mi to wyglądało na krążownik. W takim razie długo się przeleżał od 1915...
Napisano
Hmm. Grzebałem gdzie mogłem i sądzę że jest to Jenisej, albo okręt tego typu, brak jednej reji na fofmaszcie i grot maszcie, kominy pod kątem ( mea culpa ) można wytłumaczyć tym że okręt też leży pod kątem, stewa dziobowa po prostu wystaje. Szkoda że nie można porównać teggo z niemieckimi niszczycielami. Może coś znajdę w poniedziałek w bibiotece.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie