Skocz do zawartości

Zdjęcia lotnicze po 1945 r.

WOJTARAK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 280
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

No i koniec września 1944.

ksiezyc_nad_gieesem" - mam pytanie odnośnie Twoich zdjęć Wrocławia czy może poskładaleś je w całość, bo interesowały by mnie 2 lokalizacje.

pozdrawiam

Napisano
Zdjęcia Wrocławia pomniejszyłem i wrzuciłem tu:
http://hostuje.net/file.php?id=43124d59e7fafc72ae52367ab2239ffb
Jakby Cię coś interesowało to daj znać. Jakbyś miał przypadkiem zdjęcia południowej części Radomia http://www.zumi.pl/,radom,,21.101696,51.3493088,1,5,namapie.html?cId=&sId=&moreCities=
to mogę Ci te wszystkie zdjęcia nagrać na płytę i wysłać gdzie będziesz chciał. I jeszcze znaczek z gołą babą dorzucę.

Pozdrawiam serdecznie i babsko.

ksiezyc_nad_gieesem ...
Napisano

Złożyłem Twoje zdjęcia Wrocławia - mniej więcej tak to wygląda.

Szkoda że samego miasta nie masz.

Radomia niestety nie mam ale jak bym coś zdobył dam znać.

Napisano

Na stronie:

http://wroclaw.hydral.com.pl/test.php?obiekt=000243&start=0&tend=8

znalazłem parę zdjęć lotniczych Wrocławia właśnie, głównie wykonanych w 1944 i 1947 r.

Pozwoliłem sobie złożyć w całość te z 1944 r.
Niestety jak widać nie ma samego centrum.

Natomiast na pozostałych zdjęciach przede wszystkim z 1947 r, odnajdziemy samo centrum Wrocławia - niektóre zdjęcia są w naprawdę ładnej jakości, oby pojawiało się ich więcej.

pozdrawiam

Napisano
Czy może ktoś ściągnął zdjęcia półwyspu helskiego z 1939 r. ?
Pamiętam, że jakiś czas temu był dostępny w sieci album ze zdjęciami, ale w dość słabej jakości."

Co Ciebie interesuje z Helu?
Napisano
Pokaż wszystko :-D

Najchętniej zobaczył bym zdjęcia Chałup i Kuźnicy.

Jaki obszar półwyspu obejmują zdjęcia z 1939 r. które posiadasz ?
Jaka jest ich jakość ?

pozdrawiam
Napisano

Zapory są interesujące ;)

Szukam jednak innych umocnień nieco starszych po których raczej już żaden ślad nie pozostał a mianowicie 2 fortów.

Napisano
Chodzi mi o dwa forty wzniesione na półwyspie w roku 1635 - a mocą rozejmu ze Szwedami zniesione w 1643 r. Fort Władysławowo i Kazimierzowo broniły dostępu na Zatokę przez istniejące wówczas co najmniej 2 przekopy przez półwysep.
Napisano

Wrócę do opublikowanych wcześniej zdjęć Białegostoku z artykułu w GW:
http://bi.gazeta.pl/im/7/8563/m8563997.jpg

Nałożyłem zdjęcie na mapę - i tak to się prezentuje.

Może ktoś z Was widział / posiada zdjęcia z radzieckiego zwiadu lotniczego nad Polską?

• 2 weeks later...
Napisano
Odświeżę wątek bo chciałem zapytać czy ktoś z Panów nie posiada może zdjęć ”końcówki” półwyspu helskiego
(okolice baterii SH, Góry Szwedów, portów) wykonanych właśnie po 45’. I czy mógłby je tu umieścić lub podesłać na maila ?

Pozdrawiam
Napisano

Wrócę jeszcze do niemieckich zdjęć lotniczych wykorzystanych jako podkłady do Messtischblattów.
Na przykładzie złożonych miniaturek zatoki Gdańskiej - zdjęcia z jesieni 1939
Czy ktoś z Was zamawiał jakieś ze zdjęć z Bundesarchiv ?
Jestem ciekawy w jakiej jakości są skany tych map - z tego co policzyłem pixel powinien odpowiadać ok 2 m w rzeczywistości?
Czy ktoś coś wie?
pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano
no a ja po prośbie - nie mogę trafić na zdjęcie z granicy Karkonoszy i Rudaw Janowickich,a dokładnie chodzi mi o Przełęcz Kowarską z lat 45 - 58.
Kupię,zamienię,wynagrodzę .........
pzdr a.k.
Napisano
Możesz spróbować poszukać zdjęć u Czechów - oni podobno posiadają sporo archiwalnych zdjęć lotniczych Śląska - jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że mają także interesujący Ciebie obszar. Są to zdjęcia niemieckie wykonywane do 1945 r. Nawiązałem kiedyś kontakt z osobą która właśnie od Czechów uzyskała trochę zdjęć południowej Polski niestety nie mam już do niej namiarów.
Napisano
Raczej nie było to Archiwum ale nie pamiętam dokładnie - korespondencja mi się skasowała :/ wydaje mi się że w grę wchodzi albo wymiana z osobą prywatną albo jakaś inna instytucja. Może ktoś z Was udziela się na jakiś czeskich forach można by popytać czy coś wiedzą ?
Napisano

Fragment sklejonych miniaturek z Bundesarchiv - zdjęcia pochodzą z 1936 r. X - oznacza brak w zbiorze ? - może są w innym ? lub mają je właśnie Czesi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie