Nadwojciech Napisano 1 Listopad 2010 Napisano 1 Listopad 2010 To ja też coś łatwego dla rozruszania tematu.Pozdro.
balans Napisano 3 Listopad 2010 Napisano 3 Listopad 2010 Zadałeś doświadczalnego Folland 43/37 zbudowanego praktycznie tylko do prób z silnikami dużej mocy, a teraz się dziwisz, że nikt nie odpowiedział. Jest tu na forum kilku speców od letadel, ale dziwnie zamilkli, a dla tych mniej zorientowanych w temacie odpowiedź bywa czasami zbyt trudna. A ja nie bardzo chcę tu robić za dyżurnego odgadywacza", bo to ma być zabawa dla Wszystkich.Pozdrawiam
Nadwojciech Napisano 3 Listopad 2010 Napisano 3 Listopad 2010 Za dyżurnego " to nikt nie chce :)Jakby nie było Twoja kolej.Pozdro.
wiluś Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Hmm, specem nie jestem, ale widziałem fotkę tego Follanda, tyle że z silnikiem gwiazdowym, bodajże centaurus :(
pezos_ Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 tutaj znajdziesz Centaurusa, Herkulesa, Sebre i Łatwego II:)http://www.airwar.ru/enc/xplane/fo108.htmlPozdrawiam
LeszekS Napisano 4 Listopad 2010 Napisano 4 Listopad 2010 Blohm & Voss BV.144 A o do zamilknięcia, to niestety nie zawsze jest czas, by siedzieć na forum. Ogranicza praca i inne obowiążki. :)pozdrawiam.
LeszekS Napisano 5 Listopad 2010 Napisano 5 Listopad 2010 Chyba łatwa zagadka. Przyznam się, że zamalowałem znaki rozpoznawcze, żeby zbyt łatwa nie była.
balans Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Trochę odczekałem, nie ma chętnych to odpowiem - to sowiecki Su-12. Wzorowany oczywiście na niemieckiej Ramie". Swoją drogą to sowieci mieli jakiś kompleks na punkcie tego samolotu, bo już w 1943 roku mieli w planie kopię Sowy" [samolot RK]. A do tego jak się czyta wspomnienia ich lotczików, to można między wierszami wyczytać, że ten niemiecki samolot uchodził za bardzo trudnego do zestrzelenia...
balans Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Dla ułatwienia, zdjęcie zostało zrobione w Rabce-Zdrój w pierwszej połowie lat 50-tych. I tak przy okazji jest dowodem na to, że już od dziecka nie tylko interesowała mnie literatura radziecka, ale też miałem silne ciągotki" do lotnictwa. Swoją drogą jak to się porobiło, że praktycznie we wszystkich Demoludach" [za wyjątkiem DDR] na samolotach obowiązywały czerwone gwiazdy, a u nas pozostały przedwojenne szachownice?
Nadwojciech Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Może wystarczyło że połowa szachownicy była czerwona? :)
Nadwojciech Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Rozporządzenie prezydenta RP w sprawie barw przynależności z początku 2 RP (niestety nie wiem kiedy ten dokument wszedł w życie)mówi o barwie czerwonej.Chodź we wcześniejszym okresie można spotkać określenie karmazynowa.
balans Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Jak zwał, tak zwał. Ale urżuazyjno-pańskie" szachownice pozostawili. No i hymn też, acz wyraźnie reakcyjny był: co nam obca przemoc wzięła, szablą odbierzemy". Podobno na zmianę hymnu sam Stalin się nie zgodził...Ale się zrobiło OT:-]]]
Nadwojciech Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 Ale zagadkę zapodałeś masakryczną,ja nie dam rady :)Pozdro.
balans Napisano 7 Listopad 2010 Napisano 7 Listopad 2010 A nie prawda, bo właśnie odgadłeś - bo to jest masakryczna" makieta naszego PZL-62 z dodatkiem Jaka-9.W nagrodę zapodajesz następną zagadkę + otrzymujesz telewizor [na raty].Pozdrawiam
balans Napisano 8 Listopad 2010 Napisano 8 Listopad 2010 Ciężko jest lekko żyć".A ja wiem, ale nie powiem :]Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.