Skocz do zawartości

Zagadka - cz. 2

Trooper85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gdzieś go już chyba widziałem? Czyżby kolejny Francuz"?

Niech się młodzi trochę pobawią, ale nie będzie łatwo bo podobnych konstrukcji było na świecie setki...
  • Odpowiedzi 306
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ale się uwziąłeś na tych Francuzów" :-]]]

Ponieważ nie ma chętnych to pozwolę sobie [w przybliżeniu] odpowiedzieć: to wg. mnie prototyp [lub jakaś wcześniejsza wersja] samolotu SUD-OUEST [SASO] 80. Aby odpowiedzieć bardziej konkretnie to musiałbym pochodzić" trochę po francuskich stronach. Ale ten język jest dla mnie zupełnie obcy [pomimo, że podobno jest bardzo łatwy: La Hotel, Le Taxi, La Kotlet, Le G....], to sobie odpuszczam.

Możesz zapodać linka do tej strony?

Pozdro
Napisano
Société Aérienne Bordelaise A.B.21.
http://airminded.org/2007/03/07/flying-fortresses/

Oczywiście żabojad. Mam kłopot z głowy, teraz Ty się martw co zadać:)
Napisano
Dzięki za linka! Ale z niego wynika, że odgadłem ten samolot tak gdzieś na 50%. Bo to nie jest SASO 80, tylko jego poprzednik SAB 21. Ale ponieważ firma SAB została w 1935 roku przejęta przez firmę SASO, która kontynuowała ten projekt w wersji SASO 80, no to [z mieszanymi uczuciami] przejmuję pałeczkę".

Pozdro
Napisano

Tym razem będzie to coś naprawdę bardzo łatwego - tak dla Wszystkich początkujących odgadywaczy" lotniczych zagadek.

Dla dodatkowego ułatwienia dodam, że ten samolot zapisał również swoją kartę w historii naszego lotnictwa.

Pozdrawiam Wszystkich miłośników skrzydeł i śmigieł.

balans

Napisano
Podpowiedź: samoloty tego typu zakupiono w latach 20-tych dla naszego lotnictwa cywilnego. No i proszę się nie sugerować tą dodatkową parą kół, bo tak miał tylko ten na zdjęciu...
Napisano
Wychodzi na to kol. Pezos, że znowu odgadłeś! To oczywiście Potez-VIII. Teraz Twój kłopot...

Szkoda tylko, że ci którzy chcą zapodawać swoje lotnicze zagadki, nie zechcieli zadać sobie odrobiny trudu, aby rozwiązać tą w sumie [po podpowiedziach] - bardzo łatwą zagadkę...

Pozdrawiam
Napisano

Temat się zrobił dość iszowy", bo chyba niewiele osób interesuje się samolotami z I W.Ś. No to wracamy do tych II-wojennych. Tego ze zdjęcia to chyba nikt nie przebije pod względem ilości kółek. Proszę podać pełną nazwę czterosilnikowej wersji tego samolotu.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie