balans Napisano 20 Październik 2010 Napisano 20 Październik 2010 Gdzieś go już chyba widziałem? Czyżby kolejny Francuz"? Niech się młodzi trochę pobawią, ale nie będzie łatwo bo podobnych konstrukcji było na świecie setki...
pezos_ Napisano 22 Październik 2010 Napisano 22 Październik 2010 Masz rację, to Francuz". Wiele było podobnych modeli, w zamian daję coś cięższego. Młodzi niech myślą, a my bawmy się dalej.
cairo1 Napisano 22 Październik 2010 Napisano 22 Październik 2010 Ktorys z z iazelnych bombardirowszczikow", ale ktory?
Nadwojciech Napisano 23 Październik 2010 Napisano 23 Październik 2010 Najgorsze w Zagadkach jest to że łatwiej odgadnąć niż zadać kolejne pytanie.Przynajmniej ja tak mam :)Pozdro dla forumowych lotników.
balans Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 Ale się uwziąłeś na tych Francuzów" :-]]]Ponieważ nie ma chętnych to pozwolę sobie [w przybliżeniu] odpowiedzieć: to wg. mnie prototyp [lub jakaś wcześniejsza wersja] samolotu SUD-OUEST [SASO] 80. Aby odpowiedzieć bardziej konkretnie to musiałbym pochodzić" trochę po francuskich stronach. Ale ten język jest dla mnie zupełnie obcy [pomimo, że podobno jest bardzo łatwy: La Hotel, Le Taxi, La Kotlet, Le G....], to sobie odpuszczam.Możesz zapodać linka do tej strony?Pozdro
pezos_ Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 Société Aérienne Bordelaise A.B.21.http://airminded.org/2007/03/07/flying-fortresses/Oczywiście żabojad. Mam kłopot z głowy, teraz Ty się martw co zadać:)
pezos_ Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 http://www.grumlinas.lt/?p=4875POZDRO
balans Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 Dzięki za linka! Ale z niego wynika, że odgadłem ten samolot tak gdzieś na 50%. Bo to nie jest SASO 80, tylko jego poprzednik SAB 21. Ale ponieważ firma SAB została w 1935 roku przejęta przez firmę SASO, która kontynuowała ten projekt w wersji SASO 80, no to [z mieszanymi uczuciami] przejmuję pałeczkę". Pozdro
balans Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 Tym razem będzie to coś naprawdę bardzo łatwego - tak dla Wszystkich początkujących odgadywaczy" lotniczych zagadek. Dla dodatkowego ułatwienia dodam, że ten samolot zapisał również swoją kartę w historii naszego lotnictwa.Pozdrawiam Wszystkich miłośników skrzydeł i śmigieł.balans
balans Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Podpowiedź: samoloty tego typu zakupiono w latach 20-tych dla naszego lotnictwa cywilnego. No i proszę się nie sugerować tą dodatkową parą kół, bo tak miał tylko ten na zdjęciu...
balans Napisano 26 Październik 2010 Napisano 26 Październik 2010 Wychodzi na to kol. Pezos, że znowu odgadłeś! To oczywiście Potez-VIII. Teraz Twój kłopot... Szkoda tylko, że ci którzy chcą zapodawać swoje lotnicze zagadki, nie zechcieli zadać sobie odrobiny trudu, aby rozwiązać tą w sumie [po podpowiedziach] - bardzo łatwą zagadkę...Pozdrawiam
pezos_ Napisano 27 Październik 2010 Napisano 27 Październik 2010 hmmm... czterokołowca Waćpan zapodajesz ?
pezos_ Napisano 29 Październik 2010 Napisano 29 Październik 2010 Taka cisza? Jedni się powstrzymują, innym się nie chce. Kol. Balans czyżby zabawa miała się ku końcowi? Byłaby szkoda.
balans Napisano 31 Październik 2010 Napisano 31 Październik 2010 Skoro nie ma chętnych to odpowiem, to Voisin 22 Bn-4.Samolot raczej mało znany, a więc i zagadka dość trudna.
pezos_ Napisano 31 Październik 2010 Napisano 31 Październik 2010 Zgadza się, Voisin Triplane 1915.Nie zdawałem sobie sprawy że to będzie trudne.Pozdrawiam
balans Napisano 1 Listopad 2010 Napisano 1 Listopad 2010 Temat się zrobił dość iszowy", bo chyba niewiele osób interesuje się samolotami z I W.Ś. No to wracamy do tych II-wojennych. Tego ze zdjęcia to chyba nikt nie przebije pod względem ilości kółek. Proszę podać pełną nazwę czterosilnikowej wersji tego samolotu.Pozdrawiam
balans Napisano 1 Listopad 2010 Napisano 1 Listopad 2010 Tak, to Arado Ar 232B-0. Twoja kolej na zagadkę.
wiluś Napisano 1 Listopad 2010 Napisano 1 Listopad 2010 To moja pierwsza zagadka, wybaczcie jeśli za łatwa/ trudna (niepotrzebne skreślić)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.