Skocz do zawartości

święty Graal odnaleziony?

szczurek_1979

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No dobrze, tylko ze swiety graal dostal przypisek chrzescijanski dopiero w 12 czy 13 wieku. Tzn jest chrzescijanska przerobka legend staro-brytonskich/walijskich w ktorych w wielu odmianach wystepuja tzw cauldron-quests czyli wyprawy w poszukiwaniu swietych czy magicznych kotlow (takich do gotowania!). Czyli jezeli sw graal istnieje lub istnial w materii to jest/byl miedzianym lub zlotym kotlem a nie zadnym kielichem i tyle ma wspolnego z Chrystusem co moja patelnia.
Napisano
Luftlander, z tym się nie zgodzę... Każda mitologia ma jakieś podstawy. Dotychczas Biblia uważana była(przez naukowców) za fantastyczną lekturę, ale XXI wiek i technologia, która wraz z nim się rozwija przynosi coraz więcej dowodów na rzeczywiste istnienie niektórych faktów, jak np. zniszczenie Sodomy i Gomory" przez ognisty grad z nieba", Potop" z Arką Noego", istnienie króla Dawida, czy (już nie z Biblii) miasto Troja. do XIX wieku ów Państwo-Miasto uważane było tylko i włącznie za wymyślone przez autora miejsce, ale odkrycie niemieckiego archeologa Dorpfelda zmieniło pogląd na odczytywanie i interpretacje starożytnych mitologii jak i również Biblii. Na dzień dzisiejszy Biblia jest źródłem historycznym", z którym nawet sceptycy i ateiści oraz reszta szukających kariery naukowców zgadza się, co do autentyczności zawartych w niej treści. Także ocenianie jak to nazwałeś mitologii chrześcijańskiej" za totalny bubel(pod względem historycznym) jest poważnym oskarżaniem :) że tak się wyrażę :)

aaa, jeszcze jedno, Troja podobnie jak Antlantyda uważana była za wymyśloną a tu jak widac pozory mylą, na wyskości Gibraltaru prowadzone są poszukiwania, które jak na razie wyglądają obiecująco, bo znaleźli pozostałości jakiś ruin. pozdr
Napisano
Niestety bardzo często mamy do czynienia z dopasowywaniem faktów do źródeł. Oczywiście nie można wszystkiego przekreślać grubą kreską (tak jak ja w pierwszym wpisie) w każdej historii jest ziarnko prawdy ale pytanie jak wielkie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie