Skocz do zawartości

Nietypowy guzik artyleryjski i korona carska

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój siostrzeniec zapytuje o następujące skarby:)

1. Guzik jak guzik, wz. carski, artyleryjski, wzór XIX/XX w, ale jest płaski, zupełnie płaski... Nigdy takiego nie widziałem. Proszę o ID.

2. Korona, ale duża, owalna, ciężka, od orła zapewne carskiego (przypuszczam, że artyleryjskiego), ale na pewno nie z munduru bo jest bardzo ciężka.

Prosze o ID.

Napisano
widziałem już kiedyś na innym forum, guzik artylerii tego kształtu.
Jest to pewnie wczesny twór zaraz po 1857r, lub mało regulaminowe wykonanie z jakiejś niedużej wytwórni.

dokładnie taki sam żeton i kształt orła.
pozdro.
Napisano
Mam dwa takie guziki znalezione w setkach innych zwykłych. Jeden guzik jest identyczny jak twój drugi natomiast jest równiez płaski lecz wykonany z białego metalu. Jak tylko bede miał okazje prześle ci zdjęcia. Ten z białego metalu jest sygnowany.
Napisano
Dzięki za ID guzika. Czyli bywały i takie, ale czyja to była produkcja, dlaczego tak rózniły sie od innych nie wiadomo?

A co do korony, na pewno nie z naramiennika, jest dwustronna, odłamana od całości i ciężka.
Napisano
patrzę i myślę...
czy czasami to nie montaż dwóch naramiennikowych - a sztyft środkowy do osadzenia w figurce
łączenie na ołów
?
porównaj wymiary
ew. może być odlew z odcisku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie