michal1514 Napisano 19 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Dzisiaj przeglądałem sobie kilka książek z 19 wieku oraz jedną z 1947 roku. Jest to książka Nędznicy". Napisane jest w niej, że została wydana w nakładzie 50 000 sztuk. Jeśli chodzi o monety to nakład 50 tys. sztuk jest dość mały a jak jest w przypadku książki ? Wydaje mi się, że książce trudniej przetrwać bo od wilgoci może zgnić, ktoś mógł spalić itp. itd. Uważacie, że to jest żadsza książka ? Może macie jakieś info na temat dokładnie tej książki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 19 Wrzesień 2010 Share Napisano 19 Wrzesień 2010 Jakbyś jeszcze podał wydawnictwo, to już pełnia szczęścia...A całkiem serio- mój ś.p. Dziadek, w latach 40 i 50, wsiadając do pociągu miał zwyczaj kupować w dworcowej księgarni książkę do poczytania. Zazwyczaj mało estetyczne wydanie, krzywo lub wcale rozcięte karty, papier niewiele różniący się od toaletowego, tekturowa okładka, ale w ten sposób zebrał niemal całego Bunscha czy Kraszewskiego. Wydawnictwa mocno śmieciowe, mimo wszystko.Na białego kruka nie powinieneś liczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 19 Wrzesień 2010 Share Napisano 19 Wrzesień 2010 szczególny wpływ na wartość starych książek ma to, które jest wydanie.Najlepiej żeby to było pierwsze wydanie. Nakład to sprawa drugorzędna.może być nawet 10 000 egz., ale jeżeli jest to któreś tam z kolei wydanie, to wartość jest praktycznie sentymentalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 19 Wrzesień 2010 Share Napisano 19 Wrzesień 2010 nakład był zalezny od wysokości kwoty umowy z pisarzem,prawami autorskimi itp.pierwsze wydania były zazwyczaj próbne" kontrola czytalności,popularności,jak szybko zeszło leciały kolejne zwiększone wydaniadlatego czasem Iwyd są cenne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DOMILUD PL Napisano 20 Wrzesień 2010 Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Znalazłem w ciągu 3 min, allegro, co prawda wydanie z 1948 r. - wartość 15zł.Nie miej złudzeńhttp://allegro.pl/nedznicy-w-hugo-1948r-i1231976297.htmlpzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1514 Napisano 20 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 20 Wrzesień 2010 Ok dzięki za odpowiedzi ;).Co do numeru wydania to jest to chyba 1700 któreś.A co do próbnych wydań to mam jedną książke, w której pisze: Nakład 40 000 egz. + 48 próbnych, coś w tym stylu. Ale czy mój egzemplarrz jets tym próbnym to nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.