Skocz do zawartości
  • 0

Konnogwardiejec?

Martian

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A jaką średnice ma ten żeton?

Zgadzam się z coriolanem, że chodzi o pułk wskazany przez niego ale nie sądzę żeby to był Licznyj ale wg. mnie określenie
Конногвардеецъ
dotyczy także żołnierza tego pułku sprzed przemianowania w czerwcu 1917go.

Panowie! Czy jeden z bardziej elitarnych pułków Carskiej Rosji, którego dowódca się tak ubierał pozwoliłby sobie na wybijanie takich prymitywnych Licznych znaków bez podziału na eskadrony?
Napisano
Martian-pokaż mi dowódcę tego pułku w mundurze polowym.
Poza tym widzę, że Tobie pasuje każdy konnozmotoryzowany" :) pułk gwardyjski, który biegał po okolicy znalezienia tej blaszki.
Wg. Twojej teorii jak odróżnić po licznych tych z pułku Konnego Lejb-Gwardii od Kirasjerów Lejb-Gwardii Jego Wysokości? A może to licznyj pułku Konnej Artylerii Lejb-Gwardii?
Napisano
Jak masz coś do powiedzenia w temacie to się wysłów pisemnie, bo ja o żadnym zmotoryzowanym nie pisałem. Kirasjer to coś innego... Spała to rezydencja cara. Idąc twoim tokiem rozumowania to wszyscy gwardiejcy musieli by na codzień używać paradnych uniformów. Nawet do wyjścia do kibelka również;)
Jeszcze raz zapytam w takim razie co myślisz, że to chodzi o psa wabiącego się konnogwardiejec"?
Napisano
Hubert nie pisał nic o psie - psią blaszkę pokazywałem ja.
Nie oszukuj się - to nie licznik. Żaden pułk gwardyjski nie pozwoliłby sobie na taką kaszanę...
Napisano
Nie wiem... Ale wystarczy popatrzeć na liczniki innych pułków gwardyjskich - lansiarskie", bite fabrycznie matrycą itp. Ta blaszka do nich nie pasuje - paskudna jest ;) Nawet moja psia blaszka z prowincjonalnych wówczas Kozienic byłaby ładniejsza od licznego znaku żołnierza лейб-гвардии Конного полка!
Napisano
Ładne... to pojęcie względne i akurat po tym bym nie oceniał...
Sama nazwa Конногвардеецъ" - gwardzista konny... jest ciekawa na tej blaszce... A od kiedy zaczęto wybijać liczne w carskiej armii..?
Napisano
Nie przekonam Cię bo hełmu z fotki hu13prta nie znalazłem w pobliżu;) Ale jeszcze poszukam... Szarpnij się wiedzą i powiedz od kiedy bo sie mnie nie chce w necie już szperać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie