Piguła Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Napisano 24 Sierpień 2010 Witam ostatnio natrafiłam na stary poniemiecki dom,z ciekawości weszłam do sirotka a tam oto takie maszyny,czy ktoś mi może podpowiedzieć do czego służyły?
kopijnik2 Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 a to wersja specjalna...do powtórnego formowania węzy...________żart - gdyby ktoś nie zrozumiał...
Piguła Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Napisano 24 Sierpień 2010 Dzieki za podpowiedzi,właśnie tak myślę żeby przygarnąć te eksponaty?
Swiety82 Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 Ludzie z tego robią czasem wystawy ogródkowe... a ja się zastanawiam jak to przetrwało nienaruszone do tej pory? Dom jest w jakichś niedostępnych górach czy co?
Piguła Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Napisano 24 Sierpień 2010 Witam ostatnio natrafiłam na stary poniemiecki dom,z ciekawości weszłam do sirotka a tam oto takie maszyny,czy ktoś mi może podpowiedzieć do czego służyły?
Piguła Napisano 24 Sierpień 2010 Autor Napisano 24 Sierpień 2010 Stoi na zapomnianej wsi,trzeba to jak najszybciej zabrać bo budynek długo nie postoi a dotego jeszcze te ulewy,szkoda maszym.
Hebda Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 do tego jest dział identyfikacja"a pod choinkę niech mikołaj przyniesie słownik,albo lepiej elementarz..mi to na starą pralke wygląda:)
Pp137xx Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 Za zdj. 2 jest używana na wsi do dziś młóckarnia" która czyści zborze z różnych kłus.Zdjęcie pierwsze mam wrażenie,że przedstawia sieczkarnie" również używaną na wsi(nie jestem zaś pewien)Ale jeśli w środku tej beczki są noże,to problem rozwiązany.
Pp137xx Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 Jeśli 1 pralka..to kolego Piguła identyfikacja zakończona.Bo na drugim jak wspominałem jest to na 100% młóckarnia.Pozdrawiam
mjut Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 A jak ktoś nie wie, moze niech nie odpowiada :)Na zdjęciu nr 2 jest tzw wialnia". Z góry sypało się zboże, które miało iść na siew. Korba napędzała ruchome sita oraz wiatrak nadający pęd powietrza. Zboże wędrowało przez sita, gdzie eliminowane były wszelkie kamyczki większe od ziarna oraz nasiona chwastów, które z kolei były mniejsze. Podmuch powietrza eliminował za to plewy.
kopijnik2 Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 wialnia zwana gdzieniegdzie młynkiem"...
Pp137xx Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 mjut - tak dokładnie tak.Hmm tylko nie wiem kto jest tą osobą co nie wie;)W różnych regionach,różnie się na to mówi.Ale chodzi o to samo.Pozdrawiam!
kopijnik2 Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 podmuch, siła odśrodkowa (sortowanie przesypowe) i sita o różnej gradacji oczekkonstrukcje lokalnych specjalistów" nieco się różniły...
kopijnik2 Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 mój znajomy robił młynki" - a efektem pracy zawsze były takie wialnie...
mjut Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 No nie Pp137xx, młocarnia/młóckarnia to zupełnie, absolutnie zupełnie inne urządzenie. I służące do zupełnie innych celów.Pozdrawiam
Pp137xx Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 No dlatego jak wspominałem,wszędzie innej nazwy do tego używali...ale wialnia to prawdziwa nazwa.
mjut Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 :D Z kopijnikiem jestem w stanie się zgodzić, ze czasem mówiono młynek, choć ten miał mniejszą siłę i bodajze inne sita ale Ty mnie niestety nie przekonasz :)No nieważne.
Pp137xx Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 mjut - zwracam honor.Masz racje pomyliłem pojęcia;)Przepraszam za spustoszenie.
kres Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 Co do pierwszego przedmiotu, to może to być też miodarka, wirówka do której wkładało się ramki z plastrami miodu a siła odśrodkowa robiła swoje. To dosyć karkołomna teoria ale tak mi się skojarzyło:)
kopijnik2 Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 z miodarką - hm... się nie zgodzę - chociaż zagadnienie technicznie analogiczne...a teraz powiem dlaczegobo znam pralkę tego samego producentawystępującą na terenie pigułyzbudowaną z tych samych komponentówta mogła być przystosowana do napędu pasowego silnikiem elektrycznym
wojtek1234321 Napisano 24 Sierpień 2010 Napisano 24 Sierpień 2010 Młynek do czyszczenia zboża i innych nasion różnił się tym od tzw. wialni" że nie posiadał żadnych sit (popularnie nazywanych arfy"), siłą czyszczącą był pęd powietrza wytwarzany przez specjalny wentylator, (można go nazwać odśrodkowy), natomiast wialnia zawsze miała odpowiednie wymienne sita (arfy) w zależności od tego co się chciało przeczyścić i oprócz tego jeszcz podobny wentylator jak w tzw. młynku". Wialnia odczyszczała nasiona bardziej dokładnie.
Pytanie
Piguła
Witam ostatnio natrafiłam na stary poniemiecki dom,z ciekawości weszłam do sirotka a tam oto takie maszyny,czy ktoś mi może podpowiedzieć do czego służyły?
42 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.