Skocz do zawartości
  • 0

W stary opuszczonym domu.

Piguła

Pytanie

Napisano

Witam ostatnio natrafiłam na stary poniemiecki dom,z ciekawości weszłam do sirotka a tam oto takie maszyny,czy ktoś mi może podpowiedzieć do czego służyły?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ludzie z tego robią czasem wystawy ogródkowe... a ja się zastanawiam jak to przetrwało nienaruszone do tej pory? Dom jest w jakichś niedostępnych górach czy co?
Napisano

Witam ostatnio natrafiłam na stary poniemiecki dom,z ciekawości weszłam do sirotka a tam oto takie maszyny,czy ktoś mi może podpowiedzieć do czego służyły?

Napisano
do tego jest dział identyfikacja"
a pod choinkę niech mikołaj przyniesie słownik,albo lepiej elementarz..
mi to na starą pralke wygląda:)
Napisano
Za zdj. 2 jest używana na wsi do dziś młóckarnia" która czyści zborze z różnych kłus.

Zdjęcie pierwsze mam wrażenie,że przedstawia sieczkarnie" również używaną na wsi(nie jestem zaś pewien)Ale jeśli w środku tej beczki są noże,to problem rozwiązany.
Napisano
A jak ktoś nie wie, moze niech nie odpowiada :)
Na zdjęciu nr 2 jest tzw wialnia". Z góry sypało się zboże, które miało iść na siew. Korba napędzała ruchome sita oraz wiatrak nadający pęd powietrza. Zboże wędrowało przez sita, gdzie eliminowane były wszelkie kamyczki większe od ziarna oraz nasiona chwastów, które z kolei były mniejsze. Podmuch powietrza eliminował za to plewy.
Napisano
mjut - tak dokładnie tak.Hmm tylko nie wiem kto jest tą osobą co nie wie;)W różnych regionach,różnie się na to mówi.Ale chodzi o to samo.Pozdrawiam!
Napisano
No nie Pp137xx, młocarnia/młóckarnia to zupełnie, absolutnie zupełnie inne urządzenie. I służące do zupełnie innych celów.
Pozdrawiam
Napisano
:D Z kopijnikiem jestem w stanie się zgodzić, ze czasem mówiono młynek, choć ten miał mniejszą siłę i bodajze inne sita ale Ty mnie niestety nie przekonasz :)
No nieważne.
Napisano
Co do pierwszego przedmiotu, to może to być też miodarka, wirówka do której wkładało się ramki z plastrami miodu a siła odśrodkowa robiła swoje. To dosyć karkołomna teoria ale tak mi się skojarzyło:)
Napisano
z miodarką - hm... się nie zgodzę - chociaż zagadnienie technicznie analogiczne...

a teraz powiem dlaczego

bo znam pralkę tego samego producenta
występującą na terenie piguły
zbudowaną z tych samych komponentów
ta mogła być przystosowana do napędu pasowego silnikiem elektrycznym
Napisano
Młynek do czyszczenia zboża i innych nasion różnił się tym od tzw. wialni" że nie posiadał żadnych sit (popularnie nazywanych arfy"), siłą czyszczącą był pęd powietrza wytwarzany przez specjalny wentylator, (można go nazwać odśrodkowy), natomiast wialnia zawsze miała odpowiednie wymienne sita (arfy) w zależności od tego co się chciało przeczyścić i oprócz tego jeszcz podobny wentylator jak w tzw. młynku". Wialnia odczyszczała nasiona bardziej dokładnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie