Skocz do zawartości

złoty medalik ?

stefans

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalezisko z plaży niedaleko od wydm w miejscowości Piaski k/Krzynicy Morskiej. Masa 1,6 g . Krztałt owalny nierególarny 20 mm x 17 mm. Z jedenej strony ślady grawerowania mocno zatarte. Pomóżcie w indentyfikacji

Napisano
Martian, dziękuję za odpowiedź, i starczy ...
Nie wszyscy są takimi profesjonalistami jak Ty.

Może inni koledzy pomogą mi zidentyfikować znalezisko.
Po 60 sek w myjce ultradźwiękowej odsłoniły się miejsca których kolor wskazuje że może to być złoto ( na zdjęciu tego nie widać). Jak upewnić się z jakiego materiału wykonany jest ten przedmiot , jak go oczyścić żeby nie uszkodzić ?
Napisano
tylko woda królewska jest w stanie zrobić coś ze złotem... a enty raz widząc, że ktoś coś zaśniedziałego próbuje pod złoto podciągnąć... !!!! można stracić cierpliwość....
Napisano
Anarchista to był chyba strzał w 10tkę ;)
swego czasu sam podkładałem monety pod pociągi towarowe przejazd trzech takich rozsmarowywał 1 zł do wielkości dłoni ;)
Napisano
Dzięki za wszystkie uwagi. Mój skarb" moczę w kwasku cytrynowym. Już po kilku minutach brązowe i rdzawe plamy znikają, pozostaje żóta połyskująca powierzchnia , jutro po calej nocy moczenia przedstawię wyniki.
Napisano

Nie wytrzymałem :) po 15 minutach cały nalot zniknął.
Powierzchnia z obu stron jest lśniąca w kolorze złota. Jak się upewnić czy faktycznie to złoto ?

Napisano
'Jak się upewnić czy faktycznie to złoto ?'
stefans to nie jest złoto,nie rób sobie nadziei bo się mocno rozczarujesz
Napisano
spróbuj wziąć cyrkiel i z całej siły zrobić przez środek cięcie (ale bardzo głębokie), jesli w środku będzie żółty kolor to złoto...
Napisano
szrek64 niech moc będzie z Tobą ;)
a jak w monecie 5 groszy wydrapię bruzdę i w środku BĘDZIE żółty to też będzie złoto???
Napisano
znam jeszcze inny sposób na sprawdzenie czy to jest złoto a mianowicie:

trzeba wrzucić przedmiot do wrzącej wody i po około 5 minutach (nalezy nie przekraczać 5 minut bo złoto może sie rozpuścic gdyż ma niską temp. topnienia) i wyjąć ten przedmiot gołymi rękoma, jesli bezie jakiś czerwony ślad na palcach od wrzącej wody to to jest złoto

podawajcie inne swoje pomysły...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie