Skocz do zawartości
  • 0

sd.emaliowany trójkąt.

stg1971

Pytanie

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolego
Hansdekawka brak ci zasad i szacunku,myślę że mam do czynienia z gościem który nie posiada szacunku dla samego siebie ,a co dla innych.pozdrawiam,wątek dla przemyślenia.żałuję że napisałem do ciebie na priw,nie warty jesteś aby się z tobą kontaktować i pisać,
Napisano
Sicherheitsdienst des Reichsführers-SS ( Służba Bezpieczeństwa Reichsführera SS) – organ wywiadu, kontrwywiadu i służby bezpieczeństwa SS, działający w III Rzeszy w latach 1931-1945.Zapewne wisiała ta tabliczka na jakimś budynku oczywiście we Wrocławiu.
Napisano
wstawiając wątek omyłkowo wpisałem trójkąt,a jest to romb coś w rodzaju naszywki sd.dzięki za wszelkie informacje,może coś więcej.
Napisano
Gdzie tam masz SS lub SD.
Z tą tabliczką jak z czołgiem w bagnie-od razu musi być tygrys,he he.
Sicherheits to tyle co służba bezpieczeństwa
Dienst-to dyżur

Tabliczka może pochodzić z miejsca, gdzie był posterunek, dyżurka lub punkt, w którym można było oczekiwać natychmiastowej pomocy, gdy jakiś zły Polak krzywo spojrzał na dobrego Niemca.

C.
Napisano
Sicherheitsdienst / SD / - to Służba Bezpieczeństwa SS. SD była służbą specjalną, podlegającą Głównemu Urzędowi Bezpieczeństwa Rzeszy. Dostarczała ona czołówce reżimu hitlerowskiego raportów na temat nastrojów w społeczeństwie. Do Służby Bezpieczeństwa należały też osławione grupy operacyjne Einsatzgruppen, które rozstrzelały setki tysięcy Żydów i innych osób cywilnych. W ramach swych zadań SD prześladowała z największą brutalnością wszelkie objawy oporu na terenach okupowanych. W pierwszych latach istnienia SD działała jako organizacja ochrony partii nazistowskiej, a po przejęciu władzy przez Hitlera umacniała system faszystowski w III Rzeszy.
Napisano
Mówimy o dwóch odmiennych systemach-co innego tajna służba,organ wywiadu, kontrwywiadu i służby bezpieczeństwa SS", zatrudniający wyselekcjonowane osoby a co innego agencja zatrudniająca dziadków do pilnowania parkingu.

C.
Napisano
@Dysan11,
mylisz się, tzn. nie jesteś zorientowany.
Nie jednemu psu na imię Burek.
To jest tabliczka Wrocławskiego Towarzystwa Ochronno-Strzeleckiego, były to takie dawne służby ochroniarskie.
Ta akurat jest z Wrocławia, mam coś podobnego z Nowej Soli.
Nowosolska wygląda całkowicie inaczej.
Napis na tej tabliczce mówi:
Służba Ochrony,Wrocławskie Towarzystwo Dozorowo-Strzeleckie".
Tabliczki takie wisiały na obiektach dozorowanych (ochranianych) przez takowe Towarzystwa i z Schutz-Staffeln czy Sichercheits-Dienst nie miały nic wspólnego.
Napisano
No widzisz, i okazuje się,że o języku naszych Odwiecznych Przyjaciół" nie masz zielonego pojęcia, gdyż specjalinie pominąłem literke l" w napisie Schliesgeselchaft.
Bez L" jest to Towarzystwo Strzeleckie,
z L" jest to Towarzystwo Klucznicze".
Ty skoncentrowałeś sie tylko na Sicherheitsdienst"
i klapy na oczach nie pozwoliły Ci na dostrzeżenie reszty.
Napisano
Na mojej , nowosolskiej tabliczce zamiast pamperka w mundurku i z latareczką,
są skrzyżowane dwa klucze, napisy podobne, tylko nie Breslauer, a Neusalzer, a tabliczka jest okrągła i ma białe tło.
Idąc Twoim tropem dopasować można te klucze do jednej z jednostek wojskowych, w której godle był klucz.
Napisano
Tego typu towarzystwa zajmowały się pilnowaniem, otwieraniem, zamykaniem i ogólnie dozorowaniem różnych budynków, przeważnie użyteczności publicznej - prekursorzy dzisiejszych agencji ochrony.
Z tym SS i SD to Cię nieco poniosło ... :)
Napisano
podobne okrągłe wrocławskie z kluczami posiadam,mnie bardziej kręci kształt szyldu.więc nadal nie wiem kto i po co je montował.???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie