stg1971 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Napisano 22 Lipiec 2010 witam,mam pytanie gdzie mogła być zawieszana wysokość około 15 cm,na 10 cm.
stg1971 Napisano 23 Lipiec 2010 Autor Napisano 23 Lipiec 2010 kolego Hansdekawka brak ci zasad i szacunku,myślę że mam do czynienia z gościem który nie posiada szacunku dla samego siebie ,a co dla innych.pozdrawiam,wątek dla przemyślenia.żałuję że napisałem do ciebie na priw,nie warty jesteś aby się z tobą kontaktować i pisać,
stg1971 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Napisano 22 Lipiec 2010 to co będzie ona z początkowego okresu ss.
Catadero Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 Jasne. Tajna służba miała na murze swoją tabliczkę informacyjną-TU JESTEŚMY, HALLO!"C.
Kuba_70 Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 W tym samym celu w jakim do dzisiaj mocuje się takie tabliczki:http://www.policon.pl/oferta-6_1_tabliczki.html
stg1971 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Napisano 22 Lipiec 2010 witam,mam pytanie gdzie mogła być zawieszana wysokość około 15 cm,na 10 cm.
matthew Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 Na wartowni we Wrocławiu.To chyba tabliczka z branży ochroniarskiej" albo coś a la straż przemysłowa..
hipolit-O4 Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 Kształt tej blachy to dwa trójkąty,czyli romb.
Dysan11 Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 Sicherheitsdienst des Reichsführers-SS ( Służba Bezpieczeństwa Reichsführera SS) – organ wywiadu, kontrwywiadu i służby bezpieczeństwa SS, działający w III Rzeszy w latach 1931-1945.Zapewne wisiała ta tabliczka na jakimś budynku oczywiście we Wrocławiu.
Dysan11 Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 .... nadmieniam jeszcze że, SS i SD oczywiście!!
stg1971 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Napisano 22 Lipiec 2010 wstawiając wątek omyłkowo wpisałem trójkąt,a jest to romb coś w rodzaju naszywki sd.dzięki za wszelkie informacje,może coś więcej.
Catadero Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 Gdzie tam masz SS lub SD. Z tą tabliczką jak z czołgiem w bagnie-od razu musi być tygrys,he he.Sicherheits to tyle co służba bezpieczeństwaDienst-to dyżurTabliczka może pochodzić z miejsca, gdzie był posterunek, dyżurka lub punkt, w którym można było oczekiwać natychmiastowej pomocy, gdy jakiś zły Polak krzywo spojrzał na dobrego Niemca.C.
Dysan11 Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 Sicherheitsdienst / SD / - to Służba Bezpieczeństwa SS. SD była służbą specjalną, podlegającą Głównemu Urzędowi Bezpieczeństwa Rzeszy. Dostarczała ona czołówce reżimu hitlerowskiego raportów na temat nastrojów w społeczeństwie. Do Służby Bezpieczeństwa należały też osławione grupy operacyjne Einsatzgruppen, które rozstrzelały setki tysięcy Żydów i innych osób cywilnych. W ramach swych zadań SD prześladowała z największą brutalnością wszelkie objawy oporu na terenach okupowanych. W pierwszych latach istnienia SD działała jako organizacja ochrony partii nazistowskiej, a po przejęciu władzy przez Hitlera umacniała system faszystowski w III Rzeszy.
Dysan11 Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 ...i tylko zdjęcie tych formacji.Tak dla niezorientowanych.
Dysan11 Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 ....i jeszcze jedno zdjęcie.Ukazuje ono w jakim miejscu naszywano ją na rękawie munduru.
Catadero Napisano 23 Lipiec 2010 Napisano 23 Lipiec 2010 Mówimy o dwóch odmiennych systemach-co innego tajna służba,organ wywiadu, kontrwywiadu i służby bezpieczeństwa SS", zatrudniający wyselekcjonowane osoby a co innego agencja zatrudniająca dziadków do pilnowania parkingu.C.
Hansdekawka Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 @Dysan11,mylisz się, tzn. nie jesteś zorientowany.Nie jednemu psu na imię Burek.To jest tabliczka Wrocławskiego Towarzystwa Ochronno-Strzeleckiego, były to takie dawne służby ochroniarskie.Ta akurat jest z Wrocławia, mam coś podobnego z Nowej Soli.Nowosolska wygląda całkowicie inaczej.Napis na tej tabliczce mówi:Służba Ochrony,Wrocławskie Towarzystwo Dozorowo-Strzeleckie".Tabliczki takie wisiały na obiektach dozorowanych (ochranianych) przez takowe Towarzystwa i z Schutz-Staffeln czy Sichercheits-Dienst nie miały nic wspólnego.
Dysan11 Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 @Hansdekawkadzięki za sprostowanie widocznie poszłem złym torem
Hansdekawka Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 No widzisz, i okazuje się,że o języku naszych Odwiecznych Przyjaciół" nie masz zielonego pojęcia, gdyż specjalinie pominąłem literke l" w napisie Schliesgeselchaft.Bez L" jest to Towarzystwo Strzeleckie,z L" jest to Towarzystwo Klucznicze".Ty skoncentrowałeś sie tylko na Sicherheitsdienst"i klapy na oczach nie pozwoliły Ci na dostrzeżenie reszty.
Hansdekawka Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 Na mojej , nowosolskiej tabliczce zamiast pamperka w mundurku i z latareczką,są skrzyżowane dwa klucze, napisy podobne, tylko nie Breslauer, a Neusalzer, a tabliczka jest okrągła i ma białe tło.Idąc Twoim tropem dopasować można te klucze do jednej z jednostek wojskowych, w której godle był klucz.
matthew Napisano 22 Lipiec 2010 Napisano 22 Lipiec 2010 Tego typu towarzystwa zajmowały się pilnowaniem, otwieraniem, zamykaniem i ogólnie dozorowaniem różnych budynków, przeważnie użyteczności publicznej - prekursorzy dzisiejszych agencji ochrony.Z tym SS i SD to Cię nieco poniosło ... :)
Hansdekawka Napisano 23 Lipiec 2010 Napisano 23 Lipiec 2010 Chwilami ręce mają tendencję do opadania.Czyżby kolejny owociak"???
stg1971 Napisano 22 Lipiec 2010 Autor Napisano 22 Lipiec 2010 podobne okrągłe wrocławskie z kluczami posiadam,mnie bardziej kręci kształt szyldu.więc nadal nie wiem kto i po co je montował.???
Pytanie
stg1971
witam,mam pytanie gdzie mogła być zawieszana wysokość około 15 cm,na 10 cm.
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.