wm71 Napisano 28 Kwiecień 2011 Share Napisano 28 Kwiecień 2011 Walka Niemców z samotnym czołgiem KW-2 opisana jest w tomiku pt. Ruchome twierdze" (17/83) autorstwa Janusza Magnuszewskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperfts Napisano 28 Kwiecień 2011 Share Napisano 28 Kwiecień 2011 anoo fakt dobrze mowisz, nie moglem tego znalezc wlasnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 11 Maj 2011 Share Napisano 11 Maj 2011 Przypominam o mojej propozycji wymiany tomików z serii tygrysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkduch Napisano 11 Maj 2011 Share Napisano 11 Maj 2011 ma masz moze ten tomik o którym pisałes uchome twierdze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 11 Maj 2011 Share Napisano 11 Maj 2011 Panowie mamy dział ogłoszenia.http://www.odkrywca.pl/index1.php?action=gielda&dzial=9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 15 Kwiecień 2014 Share Napisano 15 Kwiecień 2014 Są jakieś rzadkie, drogie i poszukiwane 'Tygrysy'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sōji Okita Napisano 16 Kwiecień 2014 Share Napisano 16 Kwiecień 2014 Są. Krzyżówka z Tygrysem, oraz Czterej Pancerni :-) na T-34 z Tygrysem.Wysoką cenę osiągają mintowe stany pierwszych wydań z lat 1957-60. Widziałem na własne oczy egzemplarze które na 100% nie były czytane. Oczywiście pozostaje kwestią otwartą to czy ktoś w ogóle to kupi. Cena jednostkowa to kilkadziesiąt złotych za sztukę. To że niektórzy żądają kilku stów, jest czymś normalnym, a nuż jakiś napalony się znajdzie.Miałem ponad 500 tytułów. Zbierałem od początku lat 70-tych. Całość pchnąłem na all..... za 1 zł za każdy kolejny tytuł;-)Paczka ważyła circa 20/kilka kilo. Jednak niektóre tytuły mam w życzliwej pamięci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snajper-s1 Napisano 17 Kwiecień 2014 Share Napisano 17 Kwiecień 2014 Dzięki za info, trzeba będzie poszukać i zakupić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dodge52 Napisano 20 Kwiecień 2014 Share Napisano 20 Kwiecień 2014 Witam,Jestem w posiadaniu prawie wszystkich tytułów / brak z końca lat 90-tych.Pamiętam, wyczekiwaliśmy przed kioskiem ,,Ruchu,, na ,,Tygrysy,,- Tygodnik ,,Żołnierz Polski,, - ,,Za Wolność i Lud,, -Tygodnik ZBOWiD, później Tygodnik ,,Motor,,Czytałem i czytałem, teraz z upływem czasu stwierdzam,że w większość była napisana rzetelnie, ale też niektóre podpasowane pod ówczesne realia.Dzisiaj są ,,Tygrysy,, poukładane w biblioteczce na strychu. jak potrzebne są materiały, zaglądam do nich.PozdrawiamDODGE52 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sōji Okita Napisano 21 Kwiecień 2014 Share Napisano 21 Kwiecień 2014 O rzetelności treści Tygrysa można by napisać nie jedną dysertację doktorską.Polecam ten temat jako mało zbadany.Treść kształtowała się w zależności do rozwoju struktur cenzorskich doby PRL-u. Lata 50-te to tematy związane z Powstaniem Warszawskim i PSZ na Zachodzie. Mamy zatem takie tytuły jak 'Ludzie z innego świata,"Zamach na Kutscherę "Cyrk Skalskiego, "W pościgu za V-1 czy "Wielki dzień dywizjonu 303.W roku 58 mamy prawdziwe otwarcie na tematykę II wojenną, gdzie ukazują się tytuły które nie będą wznawiane w latach późniejszych. Chociażby " Zagłada Pearl Harbor, "Wielki bluff Admiralicji, "Lew pustyni w potrzasku, czy "CichociemniMam tu na myśli ponowne wznowienie w latach lata 70/80-tych.Wówczas komuna ściślej kontrolowała tematykę związaną z frontem zachodnim i działaniami AK. W latach 60-tych widzimy rosnący nacisk na tematykę wrześniową. Krytyczną co prawda, ale zawsze jest to wrzesień 1939.Czytelnik otrzymuję min; "Bój pod Wizną, "Bitwa nad Bzurą,"Ostatnie rubieże, czy 'Szosę piotrkowską"I tak przez lata. Z tym że wątki sowieckie, jak i armii na wschodzie zaczynają dominować, przerywane jedynie przez publikacje Arcta, Króla, Moczulskiego, Supińskiego czy Szubańskiego. Lata 80-te to ostateczny upadek serii, wówczas króluje LWP, partyzantka AL i BCH. Po roku 1985 wznawia się tematy które odblokowuje pieriestrojka w Rosji Sowieckiej. Wówczas powstaje Tygrys z interesującą okładką pt. ćwiczeń do boju". Widzimy na nim mały ruski czołg który próbuje stawić czoła niemieckiej inwazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sōji Okita Napisano 23 Kwiecień 2014 Share Napisano 23 Kwiecień 2014 Dzisiaj w Inmedio widziałem nowy tomik Żółtego Tygrysa pt 17 września 1939". Cena 6,99. Dziwna inicjatywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadora Napisano 5 Maj 2014 Share Napisano 5 Maj 2014 O walkach z UPA był też Kurs bojowy: Bieszczady", zdaje się że to w nim była scena jak Antoni Żubryd chciał uprowadzić pociaka z pilotem z sanockiego lotniska.Sam chciałem zapytać o tytuł tygryska, którego czytałem w latach 80tych, pacholęciem będąc na wakacjach u dziadków. Dziadek miał pół wersalki wypełnionej tygrysami a ja, kiedy tylko padało i na dworze za bardzo nie dało się bawić, zaglądałem do tej wersalki. Tygrys był o polskiej partyzantce (w książce nazywano ją oddziałem samoobrony) walczącej z UPA i Niemcami. Pamiętam że mieli własną siatkę wywiadowczą opartą o pracowników poczty, kupowali broń od bodaj węgierskich żołnierzy stacjonujących w okolicy, była jakaś scena z zasadzką na ważnego gestapowca który dał się we znaki okolicznym mieszkańcom (Krwawy Willy?). Książka kończyła się połączeniem z oddziałem radzieckich partyzantów działających w tych rejonach pod dowództwem kpt.(?) Muchy" i atakiem samolotów szturmowych na wskazane przez naszych partyzantów cele.Kurczę, sporo szczegółów, kiedy zaczynałem pisać posta pamiętałem tylko o oddziale samoobrony, reszta wyszła w trakcie. Jak widać książka wywarła na moim małoletnim umyśle spore wrażenie ;)Czy ktoś pamięta tytuł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sōji Okita Napisano 7 Maj 2014 Share Napisano 7 Maj 2014 A pamiętasz chociaż okładkę ? W latach 80-tych Tygrysów o bajecznych czynach partyzanckich było całe zatrzęsienie. Nawet mnie, który pewnie przeczytał wszystkie, czas zatarł szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadora Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 jak przez mgłę, raczej ciemna, z postacią wyłaniającą się z mroku (ale możliwe że pamięć płata mi figle) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadora Napisano 21 Maj 2014 Share Napisano 21 Maj 2014 ha, znalazłem, pamiętałem że książka była już niemłoda i sczytana kiedy ja się nią interesowałem więc zacząłem, za listą z Wikipedii, przeglądać starsze tytuły (lata 70-te), które jakoś mogły pasować, trafiłem dość szybko1/73, Przeciw Śmierci", Krystyna I. Stażyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sōji Okita Napisano 24 Maj 2014 Share Napisano 24 Maj 2014 Zatem łatwo by nie było. Dobrze, że sam ustaliłeś tytuł bo szans na to aby rozwiązał to ktoś inny, raczej by nie było ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar81 Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 Posiadam ok 100 egzemplarzy to moje najstarsze roczniki druga połowa lat 60 tych już w mniejszym formacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar81 Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 2 najstarsze egzemplarze jeszcze w tym większym formacie z krzyżówkamiAntropoid atakuje" 3/1959 pewnie już jest coś warta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar81 Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 Biorę się za rozwiązywanie tej 55 letniej krzyżówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar81 Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 Druga też nie do końca a tygrys zakłopotany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar81 Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 Zapamiętajcie ten znak :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 cezar81 (2450 / 119) 2014-05-28 16:05:25\"Antropoid atakuje 3/1959 pewnie już jest coś warta."Owszem... w tym stanie ylko" sentymenty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar81 Napisano 28 Maj 2014 Share Napisano 28 Maj 2014 Czlowieksniegu (11666 / 682)2014-05-28 16:20:17Widzisz tylko zewnętrzną część okładki i to jeszcze na zdjęciu więc ile możesz powiedzieć o wartości tej książki zastanów się trochę.W środku nie wiesz w jakim jest stanie a i okładka nie najgorsza.Napiszę więcej od momentu zamieszczenia postu 3 godz. temu dostałem już 2 maile z ofertą wymiany bądź odsprzedaży więc jednak ktoś zbiera nie ma a mieć chcę ale cenna 25zł to za mało za tą książkę a to i tak 5 razy więcej jak kosztowała nowa.Poza tym nie mam zamiaru sprzedawać bynajmniej na razie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sōji Okita Napisano 29 Maj 2014 Share Napisano 29 Maj 2014 Pisałem już że o cenie Tygrysa decyduje jego stan. Swego czasu na allegro były wydania z lat 1957-58 w stanach mintowych. Wówczas sprzedający mógł zawołać 20-30 złotych za sztukę. Rekordu jaki padł za Tygrysa wyłącznie z krzyżówką pewnie nikt nie pobije. Podobnie jak za egzemplarz z fotosami Czterech Pancernych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Maj 2014 Share Napisano 29 Maj 2014 cezar81 (2453 / 119) 2014-05-28 19:32:39Ale ja Ci nie wróg....Dają, to bierz i uciekaj :-)W chwili obecnej na portalach aukcyjnych* można ten tytuł dostać i pojedynczo, i w pakiecie z innymi. Co więcej- za mniej niż Tobie oferują.Dwa- ja swoich -set egzemplarzy się nie pozbyłem z dwóch powodów. Nie mam zwyczaju książek oddawać na makulaturę. Drugi- czas poświęcony na wystawienie aukcji byłby więcej dla mnie wart niż ewentualny zysk.* z ciekawości właśnie sprawdziłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.