Skocz do zawartości

Rakieta znów pojawi się w Bliznej

maksiu

Rekomendowane odpowiedzi

Wspaniały pomysł. Oby to tylko nie była wystawa o niskim poziomie merytorycznym, nie opierająca się na materiale faktograficznym i by nie stworzono jej bez udziału specjalistów od historii rozwoju tej broni. I by organizatorzy nie poszli na łatwiznę i siermiężność". Co by ogromnie obniżyło rangę ciekawej inicjatywy. ( Patrz mój wpis o Manlicher Carcano).
Logiczne byłoby ( i ciekawe) ściągnięcie ze złomowisk WP ( byłego LWP) eksponatów dalszych sowieckich rozwinięć konstrukcyjnych rakiety Brauna V2 - czyli rakiety 8A61 , 8K11 i 8K14. Wraz z wyrzutniami. Oferuję wolontarystyczne ( za friko) oprowadzanie wycieczek i służenie fachowymi informacjami na temat nie istniejącego już w WP sprzętu rakietowego ( jak wyżej wspomniane 8A61, 8K11 i 14).
Do dzisiaj byłbym w stanie ( samodzielnie) przeprowadzić pokaz wycelowania i przygotowania UK do startu z wyjaśnieniem szczegółów technicznych budowy i użycia tej broni.
( były specjalista uzbrojenia i rakiet operacyjno-taktycznych, były dowódca baterii startowej . Mozets)

Mozets, mam obawy że stanie się tak jak piszesz.
Popatrz na zdjęcie rakiety, cała w nitach :) nie wiem może się nie znam ale takiej jeszcze nie widziałem:)
Najlepszy tekst z artykułu:
astrzeżenia do projektu wnoszą bowiem historycy i osoby za historyków się uznające."
Każdy kto choć trochę liznął temat chce aby wykonanie była jak najbardziej odpowiadające prawdzie, oby tu tak było
pzdr

... i znowu te same głupoty:
1. Hitlerowska rakieta znów pojawi się w Bliznej " - nie w 'Bliznej' tylko Blizna, w Bliźnie, do Blizny, etc.
2. Tutaj testowano rakiety V1 i V2" - V-1 to nie była rakieta.
3. makieta niemieckiego lotniska z czasów II wojny światowej" - do prawdy lotniska? Z drugiej strony, faktycznie sporo wadliwych pocisków tam 'wylądowało' krótko po starcie więc może o to autorowi chodzi, bo raczej nie o kawałek improwizowanego pasa startowego który w Bliźnie się znajdował.
4. astrzeżenia do projektu wnoszą bowiem historycy i osoby za historyków się uznające." - masakra. Ciekawe który 'uznany' historyk powiedział że takie nity są odpowiednie? Przez nie rakieta wygląda jak okręt kapitana Nemo, do pewnego momentu wyglądało to ponoć całkiem ładnie ale żeby tak sprzeprzyć na koniec...
Ale co ja tam wiem. Nie jestem historykiem, ba, nawet za takiego się nie uznaję.

Na tym schemacie malowanie V2 z Blizny wygląda inaczej. Ale czy to istotne. Ważne, że ktoś wykazał się inicjatywą i na mapie militarnych obiektów w Polsce pojawił się nowy punkt. To jest makieta rakiety, a nie oryginał, nie czepiajmy się więc detali.

Les05, są dobrze znane kolorowe zdjęcia V2 w Bliznie więc nie powinno być problemu z malowaniem.
Park w Bliznie powinien być odwzorowany w jak największym stopniu, dla gawiedzi to nie istotne czym różni się V2 od V1 to dla większości ludzi bez różnicy tylko co jeśli przyjedzie ktoś kto ma pojęcie np z Penemunde? Albo Anglii czy USA?
Przecież z tego co pamiętam miały być tam organizowane konferencje naukowe itp. Tylko przy czym? Można np. przy plastikowej rakiecie, huśtawce i budce z watą cukrową tylko oby nie była to kompromitacja bo chyba organizatorowi nie o to chodziło.
Dlatego każdemu zależy na jak najprawdziwszym oddaniu ducha miejsca.
Pzdr

• 3 weeks later...
Kiedyś w Odkrywcy było zdjęcie więc gdzieś jest. Pewnie nie cała ale oryginał. Jako że były robione z materiału podobnego do aluminium to nie zardzewiały i są gdzieś. A jak ktoś szuka to może i znajdzie :)

@nx200, jak przeczytałem to co napisałeś to mnie naszło nieodparte wrażenie, że powrócił radek98k

Konstrukcja tej atrapy jest z tego co widzę stalowa. To już nie można było jej po prostu pospawać? Bo te nity gabarytami to bardziej do mostu kolejowego pasują niż do rakiety

cyt.(Konstrukcja tej atrapy jest z tego co widzę stalowa. To już nie można było jej po prostu pospawać? Bo te nity gabarytami to bardziej do mostu kolejowego pasują niż do rakiety)
Jest jeszcze okazja ,żeby wykazac się jakos inaczej niz klepiąc w klawisze wystarczy skontaktowac się z kimś z parku historycznego i zaproponować bezplatne pospawanie i pomalowanie. jak wiadomo po spawaniu blkacha się opala na czarno.
Pozdrawiam. klikaczy entera

Ja spawać nie umiem więc nie pomogę w tej dziedzinie . Jeżeli jednak będzie budowana V1 chętnie pomogę jeśli się ktoś zgłosi. Dodam też że jak najbardziej popieram taką działalność parku historycznego. I należy pamiętać że jeżeli ktoś bierze za pracę pieniądze to powinna być wykonana dobrze a nie tak jak jest łatwiej, a mi wygląda że te nity z tego powodu tak wyszły.

Co do radek98k nie mam nic wspólnego.

I należy pamiętać że jeżeli ktoś bierze za pracę pieniądze to powinna być wykonana dobrze a nie tak jak jest łatwiej, a mi wygląda że te nity z tego powodu tak wyszły."

i to chyba wszystko co można powiedzieć w temacie

ktoś zapewne zapłacił całkiem spore pieniądze za ta makietę, a później dał sobie wcisnąć bubla.

Ze stronki Park w całości ma być ukończony w przyszłym roku, ale już w sierpniu bieżącego roku, podczas militarnego pikniku będzie można tam podziwiać m.in. rakietę V2, zobaczyć grupy rekonstrukcyjne. "

Mam cos okolo 100km, wiec byłby świetny wypad na weekend. Wiadomo coś czy cokolwiek tam juz jest ?:) Kiedy ma byc ten piknik ?

Pozdrawiam

Chwilę minęło zanim dostałem foto ale jest. Jest to widok połączenia nitowanego stosowanego przez produkujących rakiety w tamtym czasie. Nie jest to V2 ale przy następnych konstrukcjach jeżeli w taki sposób będzie wykonane połączenie nitowane nikt nie powinien się czepiać (piszę to do wykonawców kolejnych eksponatów Parku Historycznego )
Niektórzy się denerwują jeżeli się pisze nie po ich myśli i proponował bym o troszkę powstrzymać się z opiniami. Jeżeli coś dla Ciebie jest niemożliwe to nie oznacza że dla wszystkich. I powtórzę się kto szuka może i znajdzie :)

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie